Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ευαγγελία Τσακίρογλου και Τα άυλα θηρία της ψυχής

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Ευαγγελίας Τσακίρογλου, Τα άυλα θηρία της ψυχής, και φωτογραφία της ίδιας

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Ευαγγελία Τσακίρογλου: Κατˊ αρχάς σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Όλα ξεκίνησαν από την προσπάθεια μου να ξεκουράσω το μυαλό και την ψυχή μου από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της καθημερινότητάς μου. Ουσιαστικά ήταν ένας αυθόρμητος τρόπος αυτοσυντήρησης, με κάτι που μπορούσα να κάνω αθόρυβα, όποτε και όταν είχα την ανάγκη.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Τ.: Καθισμένη, όχι και τόσο αναπαυτικά, στον καναπέ μου, μέσα στο ημίφως, συνήθως μετά τα μεσάνυχτα κι ενώ η οικογένειά μου κοιμόταν.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Τ.: Αν προσπαθήσω να τον υπολογίσω σε μέρες συνεχόμενης γραφής, νομίζω γύρω στα δύο χρόνια χωρίς να είναι απόλυτα ρεαλιστική προσέγγιση. Υπήρχαν μεγάλα σε διάρκεια διαστήματα που δούλευα την πλοκή στο μυαλό μου, χωρίς ωστόσο να μπορώ να την αποτυπώσω στο χαρτί. Χανόμουν ανάμεσα σε τοκετούς και μεγαλώματα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Τ.: Ένα μυθιστόρημα συναισθηματικών ανατροπών.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Τ.: Εν συντομία θα σας πω, πως η ιστορία μου αφορά δύο νέους ανθρώπους με όνειρα και πάθος για την ζωή που δυσκολεύονται να βρουν το δρόμο τους εξαιτίας αλλεπάλληλων δύσκολων καταστάσεων.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Τ.: Το αγαπάω όλο! Το έγραψα με την ψυχή μου, κυνηγώντας κι εγώ ένα όνειρο.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Τ.: Ο Δημήτρης. Γιατί ο σεβασμός και η αυταπάρνηση είναι βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του και του βγαίνουν αβίαστα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Τ.: Όπως προανέφερα είναι ένα βιβλίο συναισθηματικών ανατροπών. Έχει αστείες στιγμές, συγκίνηση, μυστήριο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Τ.: Οι αγωνίες μου, γενικότερα, περιστρέφονται γύρω από τα παιδιά μου.

Φοβάστε...
Ε.Τ.: …πολλά πράγματα. Αυθόρμητα τώρα μου ήρθαν τα αεροπλάνα!

Αγαπάτε...
Ε.Τ.: …πολύ και αθόρυβα!

Ελπίζετε...
Ε.Τ.: …στα μικρά και καθημερινά θαύματα που εξακολουθούν να συμβαίνουν.

Θέλετε...
Ε.Τ.: …να μπορώ να έχω την καρδιά μου ανοιχτή, ώστε να γεύομαι τα θαύματα που προανέφερα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Τ.: Αυτοί στους οποίους δεν αρέσουν οι μεγάλες περιγραφές και οι παρατεταμένες αφηγήσεις που διακλαδώνονται και χάνονται από την κεντρική ιστορία, αλλά ζητούν μια δομημένη πλοκή που δεν πλατειάζει και δεν αφήνει κενά.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Τ.: Γιατί το έγραψα με πολύ μεράκι και αγάπη και με τον ίδιο τρόπο σας το παραδίδω.

Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Τ.: Γιατί δεν σας αρέσει η μυθοπλασία, αλλά προτιμάτε άλλο είδος γραφής που βασίζεται π.χ. σε ιστορικές, βιογραφικές, ή μεταφυσικές αναφορές.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Τ.: Βάση του δελτίου τύπου μπορείτε να το προμηθευτείτε από όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας, στην Κύπρο καλώντας στο 99326813 (D.E.S.Bookworld), αλλά και από το ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων Ελκυστής.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Τ.: Στη σελίδα μου στο facebook βάζοντας στην αναζήτηση το όνομά μου.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Τ.: Τα χρώματα που παίρνει ο ουρανός την ώρα του δειλινού.

Ποια μουσική;
Ε.Τ.: Γιώργος Θεοφάνους – Αντώνης Ρέμος «Θα ᾿πρεπε…»

Ποιο άρωμα;
Ε.Τ.: Η μυρωδιά που αναδύει η θάλασσα την αυγή.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Τ.: Η αυταπάρνηση.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Τ.: Μια… πραγματικότητα.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Τ.: Συγγραφέας! Γιατί ακόμα δεν έγινα. Εκκολάπτομαι.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ε.Τ.: Περιμένω με λαχτάρα το επόμενο του Θεόφιλου Γιαννόπουλου.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Τ.: Όχι. Έχω θαυμάσει αρκετούς για τον τρόπο γραφής τους, πιστεύω όμως ότι τον καθένα μας τον καθοδηγεί η ψυχή του.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Τ.: Είναι φανταστικοί. Κατά συνέπεια έχω την τύχη τους στα χέρια μου.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Τ.: Κυρίως φαντασία. Η εμπειρία είναι κάτι που αποκτάται με τα χρόνια. Θα προσθέσω όμως τη θέληση και την υπομονή.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Τ.: Η αποδοχή των αναγνωστών.

Τι την αποτυχία;
Ε.Τ.: Η μη αποδοχή των αναγνωστών. Συμπληρωματικά να πω βέβαια, ότι τα κριτήρια του κάθε αναγνώστη είναι υποκειμενικά. Αυτό σημαίνει ότι ένα βιβλίο που είχε επιτυχία μπορεί να μην ήταν απαραίτητα καλό, όπως αντίστοιχα και κάποιο που απέτυχε, να μην ήταν κακό.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Τ.: Αν την εκλάβουμε ως κατάχρηση, είναι η μόνη που δεν βλάπτει την υγεία. Αντιθέτως διευρύνει το νου, ξεκουράζει, ηρεμεί.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Τ.: Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!

Τα άυλα θηρία της ψυχής, Ευαγγελία Τσακίρογλου

Η Ευαγγελία Τσακίρογλου απάντησε το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά της, Τα άυλα θηρία της ψυχής, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στο οπισθόφυλλο λέει:
«Όταν σε μια ανακατεμένη ντουλάπα κλείσεις τα πορτόφυλλά της, δε σημαίνει πως η ντουλάπα έχει τακτοποιηθεί. Απλώς κρύβεις την ανακατωσούρα της για όσο διάστημα δεν τη χρησιμοποιείς. Όταν όμως χρειαστεί να πάρεις κάτι από μέσα και την ξανανοίξεις, βρίσκεις μπροστά σου αυτό από το οποίο πριν από λίγο νόμιζες ότι είχες ξεμπερδέψει… Ένα χάος!
»Σημασία έχει να μην κάνεις το ίδιο και με τη ζωή σου… Να μην αφήσεις τα γεγονότα να σε παρασύρουν στη δίνη τους μπερδεύοντας τα πάντα γύρω σου. Το χρέος σου απέναντι στον Πέτρο, την οικογένειά σου, αλλά κυρίως στον εαυτό σου, είναι να τακτοποιήσεις το καθετί εκεί που πρέπει, ώστε να συνεχίσεις να ζεις. Καλώς ή κακώς κάποιος εκεί επάνω αποφάσισε για σένα. Κι εσύ δεν έχεις άλλη επιλογή παρά μόνο να δεχτείς το θέλημά Του. Και κάποια στιγμή, όταν όλα θα είναι νοικοκυρεμένα γύρω σου κι εσύ ήρεμη, ίσως καταφέρεις να απαντήσεις το “γιατί” που σε τριβελίζει…»
Με αυτά τα λόγια, τη δική του θεωρία της ντουλάπας όπως την αποκαλούσε, ο Δημήτρης, καθοδηγούμενος από την άδολη αγάπη του για την Εύα, προσπάθησε να της εμφυσήσει την επιθυμία να βγει από το πένθος της και να συνεχίσει τη ζωή της.
Η Εύα χωρίς να γνωρίζει τα συναισθήματά του αποφάσισε, αν και τον γνώριζε ελάχιστα, να κάνει βίωμα την πρωτότυπη θεωρία του και να διεκδικήσει ξανά τα όνειρά της που για οχτώ χρόνια ζούσαν καταχωνιασμένα κάτω από την ισχυρή προσωπικότητα του Πέτρου και τις ανάγκες του. Ο Πέτρος ήταν ο εφηβικός της έρωτας. Η πρώτη και μεγάλη της αγάπη. Ωστόσο, η γνωριμία της με τον Δημήτρη θα την κάνει να δει τα πράγματα, αφού καταφέρει να ξεπεράσει τις ενοχές της, από μια διαφορετική πλευρά που μέχρι πρότινος αγνοούσε. Κοντά στον Δημήτρη θα βιώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα, μέχρι τη στιγμή που φαντάσματα από το παρελθόν θα ξεπηδήσουν αναπάντεχα μπροστά στα μάτια της διεκδικώντας βίαια όσα λανθασμένα πίστεψαν κάποτε ότι τους ανήκαν.

Η Ευαγγελία Τσακίρογλου γεννήθηκε το 1974 στην όμορφη Θεσσαλονίκη, ένα μαγιάτικο πρωινό που ο μήνας είχε… 9! Από μικρή της άρεσε να σκαρφίζεται ιστορίες. Τα παιχνίδια που έπαιζε με τις κούκλες της ήταν σωστές υπερπαραγωγές. Μεγαλώνοντας άρχισε να τις γράφει στο χαρτί. Σκόρπια πράγματα, δεξιά κι αριστερά. Κάποιες τις συγκέντρωσε σ’ ένα ντοσιέ –24 και… άγουρες για την ακρίβεια– κι ένας αγαπημένος και αρκετά ενθουσιώδης ξάδερφος τις εκτύπωσε σε βιβλιαράκι με τον ευφάνταστο τίτλο «24 Γράμματα, 24 Ονόματα, 24 Ιστορίες». Παραδόξως, λόγω του μικρού της ηλικίας της και εξαιτίας της πολύ μεγάλης οικογένειας και καλών φίλων, έβγαλε ένα πολύ καλό χαρτζιλίκι. Στο λύκειο συμμετείχε στη λογοτεχνική ομάδα του σχολείου. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιμελητών Πρόνοιας του Ε.Π.Λ. Κατερίνης και το 1993 έλαβε μέρος με την ιδιότητα της συνοδού παιδιών αθλητών ΑΜΕΑ στα SPECIAL OLYMPICS στην Αθήνα. Από το 1997, που παντρεύτηκε τον Φώτη, ζει στο Μοσχάτο. Είναι μαμά της Ελένης, του Ανέστη και της Παρασκευής και από μια μικρή αναποδιά –ίσως και τύχη– είναι αιμοκαθαρόμενη από τον Ιούνιο του 2020. «Τα άυλα θηρία της ψυχής» είναι η πρώτη ολοκληρωμένη της δουλειά. Γράφτηκε με αγάπη ανάμεσα σε ξενύχτια, πάνες και μεγαλώματα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη