Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** 1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki: Το διαγωνιστικό κομμάτι έχει ολοκληρωθεί και έχουν ανακοινωθεί οι νικητές. Έρχονται νεότερα για την έκδοση! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμς ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κ.λ.π. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις προγραμματισμένες ημερομηνίες των κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Blackbird * Innuendo * Ο Λύχνος * Χριστίνα * Μωβ. Το χρώμα της λύπης * Παρέα με τον άνεμο * Η ρεπόρτερ * Το βέλος του έρωτα * Μορφή αδάμαστη - Εικόνα έμπνευσης * Ο φύλακας δαίμονάς μου * Η φυλακή της αγάπης ** Συλλογές πεζών: Νιώθω * Αφώτιστες περιοχές ** Ποίηση: Καρδιόσχημα * Ναίφως * Σε τρίτο ερωτικό * Κρυμμένες εποχές ** Νουβέλα: Απαγορευμένη αίθουσα ** Άλλα: Σειρά Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη * Έρως λυσιμελής ** Διηγήματα: Ιστορίες του Αρχαίου Κόσμου και της Επανάστασης * Η ζωή από το τζάμι περνά * Πιόνια στη σκακιέρα του έρωτα * Κάμερα * Πουλιά κι Ανεμώνες * ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ

Κυριακή, 30 Μαΐου 2021

Tα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ μιας Δανειστικής Βιβλιοθήκης

Σ’ αυτόν τον κόσμο χανόμαστε όχι γιατί αγνοούμε τα δύσκολα και πολύπλοκα αλλά γιατί δεν εφαρμόζουμε τα αυτονόητα, τα απλά.
Τσιριντάνης

Η εικόνα που συναντάμε σε πολλές δανειστικές βιβλιοθήκες σήμερα είναι απογοητευτική.
Βιβλία ό,τι να ’ναι, όπως να ’ναι, αρκεί να ’ναι! Πας να δανειστείς ένα αστυνομικό βιβλίο και πέφτεις σε κοινωνικά μυθιστορήματα, ιστορικά, λαογραφικά, δοκίμια ή εκπαιδευτικά, ανακατεμένα. Πας να διαβάσεις και στη θέα των μπερδεμένων ραφιών, φωνάζεις «Ζήτω το ΑΛΑΛΟΥΜ!»
Αυτή η υποδοχή του αναγνώστη δεν ενθαρρύνει τη σχέση του με τη δανειστική βιβλιοθήκη.

Θέλεις να δημιουργήσεις μια Δανειστική Βιβλιοθήκη; Οραματίσου την σαν χώρο αγωγής κι ελευθερίας. Άνοιξε νέες σελίδες χαράς. Πρόσφερε το δώρο της γνώσης εκεί που το στερούνται. Σπείρε γενναιόδωρα στο μέλλον των παιδιών και των νέων μας, σπόρους ποιότητας και πολιτισμού. Σίγουρα κάποιοι θ’ αδράξουν τους καρπούς!

Όχι στη… σάρα, τη μάρα και το κακό συναπάντημα βιβλίων!
Έχουν δει πολλά βιβλία τα μάτια μας… Ινδιάνους δίπλα σε αστρονομία και ηλεκτρισμό δίπλα σε ιατρική! Οδηγό σεξουαλικής ζωής για νέους δίπλα σε βιβλία για το περιβάλλον. Toν “νόμο και αρετή” του Παπανούτσου με τους “απόγονους του Κάιν” του Τερζάκη. Την Κουλτούρα των μέσων δίπλα στις “Yφάντρες στο προϊστορικό Αιγαίο”! Τον “15χρονο πλοίαρχο” του Βερν με το “Γαλαξίδι, η μοίρα μιας ναυτιλιακής πολιτείας”. Μέσα σ’ αυτό το ανακάτεμα πώς η δανειστική να λειτουργήσει αποδοτικά; Πώς να εμπνεύσει αγάπη για το διάβασμα; Πώς να γίνει εστία πολιτισμού;

Ναι στη σωστή ταξινόμησή τους ανά κατηγορίες.
Tα βιβλία των Δανειστικών Βιβλιοθηκών της Λέσχης, ταξινομούνται σε 10 μεγάλες κατηγορίες. Μυθιστορήματα-διηγήματα μέχρι βιογραφίες-ιστορικά-ταξιδιωτικά, από γεωγραφία μέχρι ποίηση-θέατρο-τέχνες. Από οικολογία και επιστήμες του ανθρώπου μέχρι θρησκεία-κοσμοθεωρία-φιλοσοφία. Από κηπουρική, μαγειρική, κατασκευές μέχρι αθλητισμό και γυμναστική…

Όχι στο ένα βιβλίο κάνει για όλους.

Ναι στην ταξινόμηση βάσει ηλικίας και νοητικού επιπέδου αναγνώστη.
Παιδικά βιβλία: α ~ 8 ετών, β ~ 9, γ ~ 10-11, δ ~ 12, ε ~ 13
Βιβλία για νέους και μεγάλους: Οι βιβλιοθήκες της Λέσχης εκφράζουν όχι μόνο όλα τα γούστα αλλά και μιλούν στην καρδιά και το μυαλό κάθε ηλικίας. Γι’ αυτό και χωρίζονται σε βαθμίδες: Α= για νέους πάνω από 14άρων Β= για το μέσο αναγνώστη Γ= για ώριμους αναγνώστες

Όχι στο… ψάξε, ψάξε δε θα το βρεις!

Ναι στο… βρίσκω το βιβλίο που μ’ ενδιαφέρει με τη μία! Ναι στις φιλόξενες, φιλικές, οργανωμένες με τάξη Δανειστικές που σε γλιτώνουν από τον ωκεανό των επιπόλαιων βιβλίων και σου προτείνουν αληθινά… διαμάντια!

Όχι στο “πρέπει παιδί μου να διαβάσεις”.

Ναι στην ελεύθερη πρόσβαση του παιδιού στον μαγικό κόσμο της γνώσης.
Ο μεγάλος που διαβάζει δίνει έμπνευση στο παιδί. Ας μην του τη στερήσουμε, δείχνοντάς του ότι το βιβλίο είναι σοφία για τους… άλλους! Με τις 95% αναγνωσιμότητας Δανειστικές Βιβλιοθήκες που δημιουργεί η Λέσχη ανά την Ελλάδα, δεν υποχρεώνει τα παιδιά να διαβάσουν. Αντίθετα τα εμπνέει! Τους προσφέρει δημιουργικά, διαχρονικά βιβλία που δίνουν νόημα στη ζωή τους από την τρυφερή ηλικία και τα βοηθά να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Όχι στο αποξενωμένο από τη ζωή βιβλίο. Όχι το βιβλίο για το βιβλίο, ούτε το βιβλίο-αυτοσκοπός.

Ναι στο βιβλίο και ζωή. Στο βιβλίο που εντάσσεται με κάθε αφορμή στην καθημερινότητα της ζωής και την εκφράζει. Συνδέεται μαζί της, γίνεται βίωμα, ψυχαγωγεί, μορφώνει, ανεβάζει. Στα βιβλία που προτείνει η Λέσχη, βιβλίο και ζωή, λόγος και πράξη γίνονται ένα.

Όχι στην ποσότητα. Ο Καρλ Γιάσπερς είπε κάτι που τα λέει όλα. Συνείδηση για τη Λέσχη και το έργο της: «Ο σύγχρονος άνθρωπος σκέφτεται με ποσότητες. Δεν εκφράζεται με ποιότητες-αξίες».

Ναι στην ποιότητα.
Η Επιλογή της Λέσχης, το μοναδικό στο χώρο σύστημα αξιολόγησης βιβλίων, από αναγνώστες σε αναγνώστες, υπηρετεί την ποιότητα και μόνο αυτή από το 1977. Πώς; Τα βιβλία για να αξιολογηθούν, διαβάζονται από απλούς ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα, έχουν κριτήριο κι ευαισθησίες. Μέσα από αυτό το σύστημα η Λέσχη αξιολογεί, επιλέγει και προτείνει πάνω από 9.000 α λ η θ ι ν ά βιβλία από τον πλούτο της παγκόσμιας πνευματικής κατάθεσης -430 είδη για τις προτιμήσεις κάθε αναγνώστη- από 560 εκδότες.

Όχι στα βιβλία με τη σέσουλα! Όχι στα πολλά, μέτρια, άψυχα βιβλία. Όχι στον υπερκαταναλωτισμό του βιβλίου με τις πλάτες της διαφήμισης, του marketing και των συμφερόντων.

Ναι στο βιβλίο με… διαφορά! Που υπηρετεί το πνεύμα με μέτρο και ισορροπία.  Το παν μέτρον άριστον… ισχύει και στη λογοτεχνία. Περιορίζοντάς την όπως πρέπει την κάνουμε πιο έντονη.
Mια ζωή μπορεί να είναι ένα ποίημα.
Ουναμούνο

Πηγή: Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου.
Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, πολιτιστικός, εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μετράει ήδη 44 χρόνια ζωής! Όραμα της η διάδοση του καλού, ποιοτικού βιβλίου κυρίως σε παιδιά και εφήβους αλλά και σε ενήλικες. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει 870 Δανειστικές Βιβλιοθήκες “για σένα”  σε σχολεία εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, βιβλία γεμάτα θετική ενέργεια που γίνονται πυξίδα για τους μαθητές μας. Επίσης η Λέσχη, κινείται σφαιρικά στον πολιτισμό και «τρέχει» μια σειρά από αξιόλογα προγράμματα (μέσω χορηγιών και δωρεών). Έχει οργανώσει πάνω από 3.600 πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως: 410 εκδηλώσεις “Μ’ ένα βιβλίο συζητώ”, Δημιουργικούς Διαλόγους, 150 Εβδομάδες Βιβλίου σε σχολεία, 80 Βιβλιοφιλικούς Διαλόγους, Διάδοση ιδεών μέσω βιβλίων, θεμάτων, “Σκόρπιων Πουλιών” και πολλές ακόμη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Μορφή αδάμαστη - Εικόνα έμπνευσης, Γ. ΠαπαγεωργίουΠουλιά κι Ανεμώνες, Μιράντα ΣκέττουΧριστίνα, Δέσποινα ΜυστακίδουΠιόνια στη σκακιέρα του έρωτα, Δημήτρης ΤσινικόπουλοςΤο βέλος του έρωτα, Andrya BaileyΟ φύλακας δαίμονάς μου, Γιάννης ΜαντούσηςΜωβ. Το χρώμα της λύπης, Μηνάς Τσαμπάνης
Η φυλακή της αγάπης, Τζέιμς Π.ΧάντλεϊΚάμερα, Κατερίνα ΓαϊτάνουΣε τρίτο ερωτικό, Χαραλαμπία ΠνευματικούΗ ρεπόρτερ, Λένα Μαυρουδή-ΜούλιουΑφώτιστες περιοχές, Βασίλης ΓιαννάκηςΠαρέα με τον άνεμο, Βασίλης ΛαχανιώτηςΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ, Στεργία Κάββαλου
Ο Λύχνος, Γιώργος ΜανέτταςΗ ζωή από το τζάμι περνά, Μαρία ΠαπαδοπούλουΝιώθω, συλλογικό βιβλίο με διηγήματα
Έρως λυσιμελής - ΑνθολόγιοΚρυμμένες εποχές, Κάια ΛαμουρέΚαρδιόσχημα, Όλγα ΑχειμάστουΙστορίες του Αρχαίου Κόσμου και της Επανάστασης, Α. Γκέτσος