Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Ιωάννης Σ. Παπουτσάκης και Οι ευνοούμενοι της βροχής

«Οι ευνοούμενοι της βροχής» είναι η 5η ποιητική μου συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Μια συλλογή στην οποία επιστρέφω και πάλι με αγάπη και νοσταλγία στις μνήμες μου, στην παιδική μου ηλικία, που όπως λέει ο Ρολάν Μπαρτ είναι η πατρίδα μας, στους ανθρώπους μου που πέρασαν στο φως της αιωνιότητας, στους φίλους εκείνης της εποχής της αθωότητας, στα χρώματα και τα αρώματα της γειτονιάς, στους δρόμους και στις αλάνες όπου ξέγνοιαστοι κυνηγούσαμε τον ήλιο.
Όμως η ποίησή μου δεν είναι μόνο επιστροφή στο αγαπημένο χτες, αλλά και ένα σχόλιο για το σήμερα. Άλλωστε αποστολή της ποίησης δεν είναι να χρωματίζει με ωραία λόγια την ομορφιά των σωμάτων, της φύσης, μιας ανατολής ή ενός ηλιοβασιλέματος. Κύρια αποστολή της πιστεύω ότι είναι να αφυπνίζει συνειδήσεις, να καυτηριάζει τα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας που νοσεί από την έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας, από την αλαζονεία, την έλλειψη αρχών, ιδεών, ιδανικών, μιας κοινωνίας βυθισμένης στο τέλμα, την κατάθλιψη, τον φόβο και τη μοναξιά, που ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω του κορωνοϊού, έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη.
Αυτά είναι τα θέματα που θίγω στη νέα μου συλλογή και φυσικά τον τίμιο αγώνα εκείνων που αψηφώντας το τίμημα, παλεύουν για την αξιοπρέπειά τους χωρίς να υποτάσσονται σε συμφέροντα, με ήθος, ταπεινότητα και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Γιατί είναι χρέος όλων μας να κατανοήσουμε το βαθύτερο νόημα αυτής της μαγικής λέξης με τα πέντε γράμματα, να καταλάβουμε ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την αγάπη. Κι όσοι έχουν μέσα τους αποθέματα αγάπης, μπορούν και να την προσφέρουν. Κι ας μη ξεχνάμε τα λόγια του Στάινμπεκ, στο διάλογο πατέρα και γιου: «Ας μείνουμε εμείς παιδί μου, οι μοναδικοί τίμιοι στον κόσμο, αξίζει τον κόπο.».

Από το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής του Ιωάννη Σ. Παπουτσάκη, Οι ευνοούμενοι της βροχής, και φωτογραφία του ίδιου

Ο Ιωάννης Παπουτσάκης μιλάει για την ποιητική του συλλογή, Οι ευνοούμενοι της βροχής, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Παρακάτω, ο ίδιος γράφει για το βιβλίο, αποδεχόμενος την πρό(σ)κληση του ιστότοπου, χρησιμοποιώντας δέκα προκαθορισμένες λέξεις. 
Η ποίηση είναι για μένα μια διέξοδος, ένα ταξίδι στην ψυχή. Είναι παράλληλα μια ευκαιρία για να αποδράσω στο όνειρο, για να αναζητήσω μέσω αυτής την ελπίδα, την τελειότητα της φύσης. Γράφω πάντα όταν το επιβάλλει η ψυχοσύνθεσή μου, όταν μένω εκστασιασμένος από τα ηλιοβασιλέματα που συμβολίζουν την αιωνιότητα, όσο κι αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαρακτηριστώ γραφικός σε μια εποχή όπου η ποίηση δοκιμάζεται.
Ιωάννης Σ. Παπουτσάκης
Οι ευνοούμενοι της βροχής, Ιωάννης Σ. Παπουτσάκης

Αντί περίληψης:


Με την αγάπη μας ποτίσαμε
το πουκάμισο του ήλιου
για να είναι γενναιόδωρος
μ’ εκείνους που μπορούν ν’ αρμέξουνε το φως του
Με την αγάπη μας μπορέσαμε
να επικοινωνήσουμε με τον Θεό
για να του ζητήσουμε ευσπλαχνία
κι ένα χαμόγελό Του για τον κόσμο


Ο Ιωάννης Σ. Παπουτσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Γιος του Αθηναίου, με καταγωγή από τη Χίο, Σταμάτη Παπουτσάκη και της Ασπασίας Δούρη, από το Δερβένι Κορινθίας, έδειξε από μικρή ηλικία ιδιαίτερη έφεση στην ποίηση, τη λογοτεχνία, τη δημοσιογραφία, τον κινηματογράφο και τον αθλητισμό. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικών Σπουδών, με καθηγητές τον Ανδρέα Λεντάκη, τον Βασίλη Φίλια, τον Σταύρο Απέργη κ.ά., και αμέσως μετά εργάστηκε στις πολιτιστικές στήλες των εφημερίδων Εξόρμηση και Βραδυνή. Από το 1986 βρίσκεται στην ΕΡΤ, όπου έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στο αθλητικό και πολιτιστικό ρεπορτάζ της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Επί 19 έτη (1994-2013) στο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση έγραφε μεταξύ άλλων τις αθλητικές σελίδες και την κριτική κινηματογράφου. Την περίοδο 1990-1994 διετέλεσε προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της ΕΡΤ2, ενώ από το 2000 έως το 2003 συνεργάστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή-ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ Σε ρυθμούς ελληνικούς, όπου παρουσίασε σειρά αφιερωμάτων σε ιστορικές συνοικίες της Αθήνας. Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013, συνέχισε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Οpen. Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2015, τον βρήκε να παρουσιάζει εκπομπές για τον πολιτισμό, την κινηματογραφική μουσική και την ποίηση στο Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στη «Φωνή της Ελλάδας», στην οποία συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Επίσης, έχει εργαστεί στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Κανάλι Ένα, Πόλις, Αlpha Sport, Κανάλι 15, Ράδιο Βερόνικα, ΠΑΚΟΕ Fm. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Οι ευνοούμενοι της βροχής αποτελούν την πέμπτη του ποιητική συλλογή. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορούν επίσης και οι συλλογές Εξόριστα καλοκαίρια, Η θάλασσα της σιωπής, Η μοναξιά του Θεού και Στις ράγες της μνήμης.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη