Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Lipstick

Lipstick, Όλγα Μπακοπούλου

Lipstick: Το κραγιόν, στην αργκό δηλώνει τη θηλυκή λεσβία.

Αυτή ήταν η πρώτη σημείωση που διάβασα όταν έπιασα στα χέρια μου αυτό το βιβλίο. Διαβάζοντας μετά το οπισθόφυλλο, κατάλαβα ότι με περιμένει κάτι που δεν έχω ξανασυναντήσει σε ιστορία.
Η συγγραφέας Όλγα Μπακοπούλου ονειρεύτηκε και μετάφερε στο χαρτί την ιστορία πέντε γυναικών. Σκαλίζει τη ζωή τους και τον ψυχισμό τους με σκοπό να προβάλλει γυναικεία θέματα και προβληματισμούς και πώς αντιμετωπίζονται από τη σύγχρονη κοινωνία η οποία όμως κρατάει ακόμα κατάλοιπα περασμένων νοοτροπιών. Μας συστήνει λοιπόν την Αγγελική, την Κατερίνα, τη Θάλεια και τη Βίβιαν.

Η Αγγελική είναι η γυναίκα που αντιλαμβάνεται ότι ελκύεται από το ίδιο φύλο. Βασανίζεται κάθε φορά που αντικρίζει το αντικείμενο του πόθου της και προσπαθεί να βρει τις λέξεις που θα ξεκαθαρίσουν αυτό που βιώνει μέσα της για να μπορέσει να το αποδεχτεί και εκείνη αλλά και ο κοινωνικός της περίγυρος.
Η Κατερίνα δίνει μάχη με το τέρας που ονομάζεται καρκίνος. Είναι μαμά μιας τετράχρονης κόρης και είναι η μοναδική της έγνοια πώς να της μιλήσει για αυτό και τι θα γίνει το κοριτσάκι της αν χάσει τη μάχη αυτή.
Η Θάλεια είναι γυναίκα καριέρας. Ο μεγαλύτερος πόνος της είναι η αδυναμία της να αποκτήσει παιδί.
Και τέλος η Βίβιαν, μια γυναίκα που έχει αποδεχτεί την διαφορετικότητά της και βιώνει τις αντιδράσεις του περίγυρού της αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Και οι τέσσερις αυτές γυναίκες ζουν σε μια περίοδο όπου η Αθήνα είναι σε μεγάλο αναβρασμό. Διαδηλώσεις, πορείες, δολοφονίες, δολοπλοκίες και άλλα.
Ο τρόπος που μας τα παρουσιάζει η συγγραφέας είναι πολύ ιδιαίτερος. Προτάσεις κοφτές, απότομες, ξερές, γρήγορες. «Τρέχει» το κείμενο και προσωπικά μου δημιούργησε άγχος. Ένας άγχος για να μπορέσω να κατανοήσω την ψυχοσύνθεση τής κάθε γυναίκας, τους φόβους της και τις αντιδράσεις της. Οι λέξεις όμως είναι τόσο ζωντανές! Ακόμα και τις ανάσες τους μπορούσα να τις νιώσω! Θα μου πείτε, μα είσαι γυναίκα! Τι σε δυσκόλεψε;

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα συναισθήματα και πόσες πτυχές του γυναικείου ψυχισμού προβάλλει η συγγραφέας. Η ανδρική παρουσία λειτουργεί μόνο ως υποστηρικτική. Είναι σχεδόν απούσα.
Σε όλο το βιβλίο νομίζω ότι επικρατεί μια πικρή αίσθηση. Ίσως προς το τέλος, που φαίνεται μια δικαίωση για όλες τις ηρωίδες, να γλυκαίνει λίγο. Τίθενται πολλά ερωτήματα που για να απαντηθούν θα πρέπει το μυαλό να είναι ανοιχτό και να αναθεωρηθούν στερεότυπα και ταμπού. Όλα τα θέματα που θέτει η συγγραφέας, δίνονται με πολλή ευγένεια, χωρίς να προσβάλλει ή να προκαλεί.

Αυτό το βιβλίο ενώ πρέπει να διαβαστεί από όλες τις γυναίκες, οπωσδήποτε πρέπει να το διαβάσουν και οι άνδρες. Θα μάθουν πολλά για τη γυναικεία φύση και ίσως μπορέσουν να κατανοήσουν ορισμένα θέματα που δεν αφορούν μόνο εμάς αλλά και εκείνους.



Επιμέλεια κειμένου: Τζένη Κουκίδου
Το Lipstick της Όλγας Μπακοπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη