Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Ο γρίφος του παπουτσιού με την αγκράφα

Ο γρίφος του παπουτσιού με την αγκράφα, Άγκαθα Κρίστι

Η αγάπη μου για τις αστυνομικές μυθογραφίες, και ιδιαίτερα για τα ντετέκτιβ στόρις (μια σωστή και κατατοπιστική προσέγγιση-μελέτη ως προς τον διαχωρισμό των λογοτεχνικών ειδών έχει γράψει ο Τζίμμυ Κορίνης), είναι γνωστή. Αν με ρωτούσατε ποιο είναι το πιο αγαπημένο μου λογοτεχνικό είδος, αυτό θα απαντούσα. Είτε ως ανάγνωσμα, δηλαδή βιβλίο, είτε ως παράσταση στο θέατρο (Ο απρόσκλητος επισκέπτης, για παράδειγμα, ή το Έγκλημα στο Orient Express), είτε ως ταινία στη μεγάλη οθόνη.

Η Agatha Christie δεν χρειάζεται συστάσεις ενώ είναι πολύ πιθανό ο αναγνώστης τούτων των αράδων να έχει ήδη διαβάσει ή γνωρίσει με κάποιο τρόπο το εν λόγω πόνημα. Μιλάμε για κλασική λογοτεχνία εκατομμυρίων αντιτύπων σε όλο τον κόσμο, όμως εφόσον μπαίνουμε στη διαδικασία να μιλήσουμε για αυτήν, ας προστατεύσουμε το κοινό που δεν έχει γνωρίσει ακόμα την συγκεκριμένη υπόθεση.
Στην υπόθεση, λοιπόν, ένας οδοντίατρος βρίσκεται νεκρός, στον χώρο της εργασίας του, με μια τρύπα στον δεξιό του κρόταφο. Λίγο αργότερα, και ένας από τους ασθενείς του βρίσκεται νεκρός από μεγάλη δόση αναισθητικού. Ο Πουαρό καλείται να δώσει φως στους δύο θανάτους ενώ γνωρίζουμε ήδη όλα τα πρόσωπα που συνάντησαν τον γιατρό εκείνη τη μέρα και τα ραντεβού του ενώ ανάμεσά τους είναι και μια γυναίκα που φορά τα παπούτσια με την αγκράφα.
Χωρίς μεγάλη σκέψη, από τον τίτλο και μόνο, καταλαβαίνουμε ότι αυτή η γυναίκα θα εξελιχθεί σε πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης και της λύσης, αλλά εκεί που μας ξαφνιάζει η συγγραφέας είναι στις εξελίξεις που ακολουθούν: περισσότερα εγκλήματα, μυστήρια και σκοτεινά σημεία, που μόνο ο ιδιοφυής ντετέκτιβ είναι σε θέση να αποκωδικοποιήσει.

Μου αρέσουν οι ιστορίες της Κρίστι επειδή είναι ξεκάθαρες και άμεσες. Δεν αγαπά τις πολυλογίες, τις υπεραναλύσεις, τις επαναλήψεις, τους κύκλους... οτιδήποτε μπορεί να παρατείνει ασκόπως την αγωνία του αναγνώστη. Προτιμά τις ευθείες γραμμές και τις διαφάνειες ενώ παραμένει γοητευτική κι εθιστική η γραφή της. Και σταθερά απολαυστική σε κάθε, μα κάθε, περιπέτεια-επεισόδιο.

Σε τούτο το βιβλίο –επανερχόμενη στο προηγούμενο– μια δυο φορές σε κάνει να αισθανθείς ότι έχει κορυφωθεί η υπόθεση και ότι όπου να 'ναι θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι ως τη λύση, όμως μετά συμβαίνει κάτι που ανατρέπει τα δεδομένα και αποπροσανατολίζει τα γεγονότα... και αργότερα συμβαίνει και κάτι άλλο κ.ο.κ. Δηλαδή μια αλυσιδωτή «αντίδραση», που πυροδοτεί και βάζει στο τραπέζι νέες οπτικές αναθεωρώντας κάθε υποψία ή έκβαση ή συμπέρασμα. Ω, ναι, η Άγκαθα είναι (και εδώ) σατανική! Σε ενθουσιάζει, συναρπάζει και αποπλανεί αναγνωστικά –όπως και σε ολόκληρη σχεδόν την εργογραφία της.

Οι εκδόσεις Ψυχογιός έχουν κάνει καλή δουλειά –εν τω συνόλω– σε αυτές τις μεταφράσεις και εκδόσεις. Εκείνο που σημείωσα, και οφείλω να μεταφέρω όμως, είναι οι μεταγραφές των ξένων ονομάτων του συγκεκριμένου –όχι όλων, κάποιων εξ αυτών– οι οποίες δεν ακολουθούν τους κανόνες της μεταγραφής στην ελληνική και ξενίζουν αναγνώστες όπως του λόγου μου, αλλά κι αυτό είναι πταίσμα μπροστά στην όμορφη εμπειρία.

Στο τέλος, θα αφήσει ένα όμορφο κοινωνικό μήνυμα σε μια επιπλέον σκηνή, όπου θα κλείσει η αυλαία με μία ακόμη αποκάλυψη! Είναι ένα ιδανικό τέλος που χαρίζει ένα πλατύ, άνετο κι αβίαστο χαμόγελο και την ικανοποίηση πως όλο αυτό άξιζε με το παραπάνω τον χρόνο σου.



Περισσότερα από/για την Άγκαθα Κρίστι:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη