Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μαίρη Καλανδαρίδου και τα Αναίμακτα

Από το εξώφυλλο της συλλογής διηγημάτων της Μαίρης Καλανδαρίδου, Αναίμακτα, και φωτογραφία της ίδιας

Πώς δημιουργήθηκε η συλλογή «Αναίμακτα»;
Μαίρη Καλανδαρίδου: Συμμετείχα σε μια ομάδα δημιουργικής γραφής, με δάσκαλο τον Διονύση Μαρίνο, και στα πλαίσια αυτών των μαθημάτων παρέδιδα κάθε βδομάδα ένα κείμενο. Από όλα αυτά τα κείμενα επέλεξα τα είκοσι ένα των Αναίμακτων.

Αν έπρεπε να περιγράψτε το βιβλίο με μια φράση, ποια θα ήταν η πιο χαρακτηριστική;
Μ.Κ.: Το σαλόνι μας είναι ένα στοπ καρέ, ένα στιγμιότυπο ταινίας. Δεν ζούμε. Ποζάρουμε.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη σύγχρονη λογοτεχνία;
Μ.Κ.: Η σύγχρονη λογοτεχνία, όπως κάθε μορφή τέχνης, προηγείται της εποχής της πιστεύω. Διαβάζω σύγχρονους Αμερικανούς καθώς και τους Σκανδιναβούς.

Πώς προκύπτει η έμπνευση; Τι σας πυροδοτεί; Ποια ανάγκη;
Μ.Κ.: Διάφορες καταστάσεις ή άνθρωποι ή ακόμα και η επικαιρότητα μπορεί να με πυροδοτήσει. Συνήθως υπάρχει μια κεντρική ιδέα και μετά οι λέξεις με βρίσκουν. Μπορεί να ακούσω μια φράση που θα μου αρέσει, μια ιστορία, μια εικόνα, ένα βλέμμα…

Γιατί επιλέξατε τη μικρή φόρμα;
Μ.Κ.: Επειδή είναι το πρώτο μου βιβλίο, ήθελα να δοκιμάσω πρώτα τη μικρή φόρμα, να βρω τα πατήματα μου, το στιλ μου. Αν και θεωρητικά είναι πιο εύκολη, από ένα μυθιστόρημα για παράδειγμα, ήθελε πολλή δουλειά και αφαίρεση των περιττών.

Πώς φαντάζεστε ή επιθυμείτε τον ιδανικό αναγνώστη;
Μ.Κ.: Τον φαντάζομαι να ψάχνει και να θέλει να βρίσκει πάντα νέα, φρέσκα αναγνώσματα. Να είναι απαιτητικός και να μην επαναπαύεται σε εύκολες λύσεις. Βασικά τον επιθυμώ να διαβάζει πολύ.

Αναίμακτα, Μαίρης Καλανδαρίδου

Η Μαίρη Καλανδαρίδου μιλάει με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου της προσωπικού βιβλίου, μια συλλογή διηγημάτων με τον γενικό τίτλο Αναίμακτα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε μεταξύ άλλων:
Ενδοοικογενειακή βία και ένοχα, κρυμμένα μυστικά, που θέλουν να αποκαλυφθούν. Ανάμεσα σε εφημερίες, συμφωνίες και πάσης φύσεως συνδιαλλαγές, οι ήρωες των ιστοριών προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους –ή να τον χάσουν, ακολουθώντας κάποιον άλλον. Ερωτικές σχέσεις, σχέσεις γονιών και παιδιών, ακόμα και σχέσεις τυχαίων μεταξύ τους ανθρώπων βγαίνουν στο προσκήνιο και επαναδιαπραγματεύονται με απρόσμενα αποτελέσματα.
Η μοναξιά τους, ακόμα και παρουσία άλλων ανθρώπων –κυρίως τότε–, είναι έντονη. Γιατί τελικά οι ήρωες είναι μόνοι τους. Συνέχεια. Ασφυκτικές σχέσεις ανθρώπων μέσα σε δωμάτια, που πασχίζουν για προσοχή, αλλά οδηγούνται σε συντριβή.

Η Μαίρη Καλανδαρίδου γεννήθηκε στη Χαλκιδική. Είναι φαρμακοποιός και διατηρεί φαρμακείο στο εξωτικό Πολυδένδρι. Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτρια. Μεγαλώνει την Κατερίνα και τον Ρούτερ. Τελευταία είναι χορεύτρια pole dancing. Το γράψιμο την κρατά μακριά από άσκοπους φόνους. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε τέσσερις ομαδικές συλλογές που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν: Παντός καιρού (2018), Μαζί ξανά (2019), Αθήνα - Μόναχο (2020) και Τόσο μακριά, τόσο κοντά (2021, ανθολόγηση: Διονύσης Μαρίνος). Το Αναίμακτα είναι η πρώτη της προσωπική συλλογή διηγημάτων.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη