Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Μαργαρίτα και Αλέκα Λαμπρινού

Η Μαργαρίτα Λαμπρινού στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Εκείνη τη νύχτα»

Η Μαργαρίτα Λαμπρινού γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1926. Κατά τη διάρκεια της
Κατοχής βρέθηκε στην Ελλάδα, όπου γνώρισε τον Γιαννούλη Σαραντίδη, ο οποίος
διέκρινε το ταλέντο της και της έδωσε τα πρώτα μαθήματα θεατρικής τέχνης. Μετά τον πόλεμο γύρισε στην Αίγυπτο με την οικογένειά της όπου έλαβε μέρος σε παραστάσεις διάφορων Συλλόγων της Ελληνικής Παροικίας και τελικά επέστρεψε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Δραματική Σχολή Χρήστου Βαχλιώτη, από όπου αποφοίτησε το 1961. Η φωτογραφία (του σημαντικού καλλιτεχνικού φωτογράφου Elite) είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Εκείνη τη νύχτα» (του Λάγιος Ζιλαχύ, θέατρο Μουσούρη, 1961-1962). Έφυγε από τη ζωή την 1η Νοεμβρίου 2022.

Η Μαργαρίτα Λαμπρινού σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Υπήρξε σύζυγος του ηθοποιού Σταύρου Ξενίδη και μητέρα της ηθοποιού Αλέκας Λαμπρινού. Έγραψε ποιήματα («Χωρίς αρχή και δίχως τέλος»), μυθιστορήματα («Όταν ανθίσουν οι κέδροι») και θεατρικά έργα («Η μάνα μου η γη», «Ο ήλιος του μεσονυχτίου»). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (6/12/1968).

Η Μαργαρίτα Λαμπρινού σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Στο θέατρο εμφανίστηκε σε ρόλους σημαντικών θεατρικών έργων, χωρίς να διστάσει να συμμετάσχει και σε επιθεωρήσεις. Από το 1973 έως το 1989 περίπου τη συναντάμε κυρίως στο Εθνικό Θέατρο. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (4/7/1969).

Η Μαργαρίτα Λαμπρινού σε σκηνή από ταινία

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις 8 ταινίες, με πρώτη το «Χαρούμενο ξεκίνημα» (1954) και τελευταία τη «Λούφα και παραλλαγή» (1984), καθώς και στη συμπαραγωγή «Κραυγή γυναικών ή Η άλλη Μήδεια» (A dream of passion) (1978).

Η Μαργαρίτα Λαμπρινού σε δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» για τη συμμετοχή της στη σειρά «Εγνατία οδός»

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές της κρατικής τηλεόρασης, όπως: «Αφροδίτη» (ΥΕΝΕΔ, 1977-1978), «Ανάμεσα σε τρεις γυναίκες» (ΥΕΝΕΔ, 1982-1983), «Οι αξιόπιστοι» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1982) κ.ά. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» για τη συμμετοχή της στη σειρά «Εγνατία οδός» (29/12/1977).

Η Μαργαρίτα Λαμπρινού σε δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»

Επίσης συμμετείχε σε περίπου δέκα παραστάσεις του Θεάτρου της Δευτέρας και άλλες αντίστοιχες εκπομπές (1972-1981). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» (25/3/1976).

Η Αλέκα Λαμπρινού σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Η κόρη της, Αλέκα Λαμπρινού, ακολούθησε μια σημαντική αλλά αθόρυβη καλλιτεχνική πορεία τη δεκαετία του 1980, μετά την εκλογή της ως Μις Τινέιτζερ 1972. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (26/11/1985).

Η Αλέκα Λαμπρινού σε φωτογραφίες είναι από την παράσταση «Σοσιαλιζόμαστε και το φχαριστιόμαστε»Η Αλέκα Λαμπρινού σε φωτογραφίες είναι από την παράσταση «Σοσιαλιζόμαστε και το φχαριστιόμαστε»

Στο θέατρο συμμετείχε σε ελάχιστες παραστάσεις, κυρίως κωμωδίες και επιθεωρήσεις. Οι φωτογραφίες είναι από την παράσταση «Σοσιαλιζόμαστε και το φχαριστιόμαστε» (των Λάκη Μιχαηλίδη και Γιώργου Κωνσταντίνου, περιοδεία, 1984, μαζί με τους Γιάννα Κρέζου, Γιάννη Χριστόπουλο, Στέλλα Αβραμίδου, Γιάννη Μιχαλόπουλο, Βέτα Προέδρου, Γιώργο Κωνσταντίνου, Γιώργο Γεωργίου, Μαίρη Χαλκιά).

Η Αλέκα Λαμπρινού σε σκηνή από ταινία

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις τρεις ταινίες («Ο Κώτσος στην Ε.Ο.Κ.»-1980, «Αλλαγή… και το λουρί της μάνας»-1982, «Ο ιππότης της λακκούβας»-1986).
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές είτε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους είτε σε γκεστ εμφανίσεις: «Ανήσυχα νιάτα» (ΕΙΡΤ, 1973-1974), «Αργώ» (ΕΡΤ, άνοιξη 1980), «Ο άγνωστος» (ΕΤ2, άνοιξη 1988), «Η οργή των θεών» (ΣΚΑΪ, 1994-1995), «Αθώος ή ένοχος» (ΑΝΤ1, 2000-2001) κ.ά.

Η Αλέκα Λαμπρινού σε εξώφυλλο βιντεοταινίαςΗ Αλέκα Λαμπρινού σε εξώφυλλο βιντεοταινίας

Επίσης την εντόπισα σε τουλάχιστον δώδεκα βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται).

Εξώφυλλα περιοδικών με την Αλέκα Λαμπρινού

Η λαμπερή της πορεία αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον οχτώ εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).



Πηγές:
Η εικόνα 1 και τα δημοσιεύματα είναι από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.)
Η εικόνα 4 είναι από την ιστοσελίδα της Finos Films
Το screenshot της ταινίας είναι από την προσωπική μου συλλογή
Τα εξώφυλλα των βιντεοταινιών βρέθηκαν στο διαδίκτυο
Οι φωτογραφίες του έργου «Σοσιαλιζόμαστε και το φχαριστιόμαστε» είναι από τη
σελίδα Μουσικό Θέατρο στο facebook
Τα εξώφυλλα των περιοδικών είναι από το retromaniax.gr και προσωπικές συλλογές

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη