Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Το ταξίδι της φυγής

To ταξίδι της φυγής, Δημήτρη Γεωρ. Μακρυγιάννη

Μια ιστορία που εξελίσσεται στο παρόν, ανασκαλεύει και χάνεται στο παρελθόν και νομίζεις ότι σε προϊδεάζει για το μέλλον… Αυτό είναι το βιβλίο του Δημήτρη Μακρυγιάννη, που όταν το είδα τρόμαξα από το μέγεθός του, αλλά όταν άρχισα να το διαβάζω άνοιξα την πόρτα μιας κάμαρας με μυστικά, που δεν ήθελα να κλείσω, γιατί την ώρα που νόμιζα ότι η ιστορία έφτανε σε μια λύση, μια νέα πλοκή ξεκινούσε λίγο πριν το τέλος της μην αφήνοντάς με να ησυχάσω ούτε λεπτό.

Ο συγγραφέας δεν λυπήθηκε τη μελάνη του μήτε και τον ωκεανό τον λέξεων που χρησιμοποίησε για να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο. Περιγράφει με λεπτομέρειες τους ήρωες και τα πάθη τους, τον περιβάλλοντα χώρο τόσο ζωντανά ώστε παρακολουθείς τα λικνίσματα των γυναικών, αναπνέεις τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου καφέ, γεύεσαι την αλμύρα των δακρύων, γελάς με τις σκανταλιές των νεαρών ηρωίδων.

Μια ιστορία μέσα σε μια ιστορία, δίπλα σε μια ιστορία, που οδηγεί σε μια ιστορία. Θα μπορούσε το παρόν μυθιστόρημα να είναι αντί για ένα τρία βιβλία και πάλι θα κρατούσε την αγωνία ισότιμα καθώς η πλοκή στέκεται αυτόνομα σε πολλά σημεία του βιβλίου. Ο συγγραφέας όμως δεν δείχνει να χορταίνει με την αγωνία και την περιέργεια, που μας κατακλύζει, και δημιουργεί συνεχώς νέες καταστάσεις μέσα από τις οποίες μας δοκιμάζει και δοκιμάζεται και ο ίδιος.

Το κέντρο της ιστορίας, μια γυναικά. Γυναίκα σύζυγος, γυναίκα μάνα, γυναίκα ερωμένη, γυναίκα αιχμάλωτη, γυναίκα φοβισμένη. Αν τα ξόρκια κάθε μάγισσας έλεγαν να περάσεις από σαράντα κύματα η ηρωίδα του Δημήτρη Μακρυγιάννη τα πέρασε και τα σαράντα πλείστες φορές. Μέσα από την αφήγηση της ζωής της η κάθε γυναίκα μπορεί να αναγνωρίσει κι ένα κομμάτι του εαυτού της και όχι απαραίτητα το πιο χαρούμενο ή το πιο στενάχωρο, όλα όμως σίγουρα και ανθρώπινα και ρεαλιστικά.

Εντυπωσιάστηκα πραγματικά από την πληθώρα των συμβάντων που ζουν οι ήρωες του βιβλίου, ο δυναμισμός τους και το πείσμα τους να ξεπερνούν τα εμπόδια, η βαθιά πίστη ότι στο τέλος το καλό θα νικήσει, αλλά και η απόδειξη ότι το αίμα έχει και μνήμη και πεπρωμένο.

Ο συγγραφέας όσο κι αν ταλαιπωρεί τους ήρωές του σαν άλλος Οδυσσέας στον πηγαιμό για την Ιθάκη που ποτέ δεν φτάνει, όσο κι αν τους φέρνει αντιμέτωπους και με Λαιστρυγόνες και με Κύκλωπες, δεν παύει να κρατά πάντα έναν κρυμμένο άσσο στο μανίκι του, να τον φανερώνει σαν από μηχανής θεό για να τους λυτρώσει από τα άδικα δεσμά τους.

Στο ταξίδι της φυγής θα πιάσετε τον εαυτό σας να χαμογελάει, αλλά και να σφίγγει τα δόντια, να συμπονά, αλλά και γεμάτος δικαίωση να τιμωρεί. Η ευγένεια στον λόγο του συγγραφέα όπως και ο λεξιλογικός του πλούτος δεν μπορούν να κρυφτούν, αλλά ούτε και να παραβλεφθούν. Γεμίζει τα ποτήρια μας με σκέψεις και συναισθήματα και μας κερνά για εκατοντάδες σελίδες.

Κορίτσι, γυναίκα, μάνα, γιαγιά… όλοι οι φυσικοί ρόλοι διαδέχονται την ηρωίδα ο ένας μετά τον άλλον και όλοι έχουν κάτι να μας πουν. Αποκορύφωμα το πραγματικά απρόβλεπτο τέλος του έργου όπου η ηρωίδα… …αυτό όμως αγαπητοί αναγνώστες δεν θα σας το μαρτυρήσω.
Θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε και να ξαφνιαστείτε όπως ξαφνιάστηκα κι εγώ.

Το σίγουρο είναι ότι θα ανταμειφθείτε για κάθε σελίδα που θα διαβάσετε και για όλη τη διαδρομή του ταξιδιού.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
To ταξίδι της φυγής του Δημήτρη Γεωρ. Μακρυγιάννη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ζενίθ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη