Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Τάσος Γιαννόπουλος

Τάσος Γιαννόπουλος

Εξαίρετος κωμικός ηθοποιός, μίμος, από τους πρώτους stand up comedians στη χώρα μας και σίγουρα με μια φωνή που θα μπορούσε να κάνει καριέρα τραγουδιστή –σε πολλές από τις ταινίες του τραγουδούσε. Υπάρχει το τραγούδι «Σπασμένα τριαντάφυλλα», που ακουγόταν στην ταινία «Το πιο γρήγορο μπουζούκι» και η θρυλική «Φραγκοσυριανή» καθώς και άλλα.

Γεννήθηκε το 1931 και έφυγε από τη ζωή στις 8 Νοεμβρίου του 1977 σε ηλικία μόλις 46 χρόνων. Ήταν σύζυγος της ηθοποιού Λίζας Αλεξίου –απόκτησαν δύο κόρες. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Σταυράκου.

Πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο Περοκέ το 1959. Συνεργάστηκε με μεγάλα αθηναϊκά θέατρα και πήρε μέρος σε πάρα πολλές επιθεωρήσεις. Συνεργασία με τα θέατρα: Περοκέ, Ακροπόλ, Βέμπο, Διονύσια, Άλφα. Μερικοί τίτλοι επιθεωρήσεων που πήρε μέρος: «Μπόσα Νόβα», «Μια τρελή, τρελή Αθήνα», «Γαργάλατα, γαργάλατα», «Όποιον θέλει ο λαός», «Τσίρκο η Ελλάς», «Επιχείρηση Ασπίδα» κ.ά. Συνεργάστηκε με τον θίασο Μίμη Φωτόπουλου το 1961, στο έργο «Μπετόβεν και Μπουζούκι». Με τον θίασο της Αλίκης Βουγιουκλάκη το 1964 στο έργο «Περάστε την πρώτη του μηνός». Με τον θίασο του Μάνου Κατράκη στο Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο το 1967 στην «Γκόλφω» κ.ά.

Άξιο αναφοράς το ντουμπλάρισμα που έκανε στην ταινία «Μπαρμπα-Γιάννης ο κανατάς», όπου είχε κάνει τόσο απόλυτα και συγχρονισμένα τη φωνή του Βασίλη Αυλωνίτη και του Νίκου Σταυρίδη που δεν μπορεί κανείς να καταλάβει ότι η φωνή είναι του Τάσου Γιαννοπούλου.

Πριν αρχίσει την καριέρα του ως ηθοποιός είχε κάνει εμφανίσεις σε νυχτερινές πίστες ως stand up comedian. Στο θέατρο διέπρεψε κυρίως στο δύσκολο είδος της επιθεώρησης. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε πάρα πολλές ταινίες μέχρι το 1967 σε μικρούς και δεύτερους ρόλους. Από το 1967 μέχρι το 1975 θα πάρει την κινηματογραφική του τύχη στα χέρια του αφού θα ιδρύσει την δικιά του εταιρεία παραγωγής ταινιών και θα δώσει σάρκα και οστά στον υπέροχο και αγαθό Κίτσο. Οι σημαντικές του κινηματογραφικές ερμηνείες, πριν ιδρύσει την εταιρεία του, είναι στις ταινίες: «Η ζωή μου αρχίζει με σένα» (πρώτη του εμφάνιση στον ελληνικό κινηματογράφο), «Δεν γνώρισα μητέρα», «Ο καταφερτζής», «Οι τουρίστες», «Ο ψευτοθόδωρος», «Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης», «Λενιώ, η Βοσκοπούλα», «Ήταν όλοι τους κορόιδα» κ.α. ενώ στη συνέχεια με την δική του εταιρεία είναι οι ταινίες: «Κίτσος, μίνι και σουβλάκι», «Ο Κίτσος και τα αδέλφια του», «Κίτσος καλεί Γαστούνη», «Ο καουμπόι του Μεταξουργείου», «Ο Πούσκας των Πετραλώνων», «Όλοι θα ζήσουμε», «Ο πρίγκιπας της αγοράς», «Μπουζάνκα αλά ελληνικά» (τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση) κ.α.

Είχε μια γόνιμη κινηματογραφική συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιώργο Παπακώστα. Καλύτερη κινηματογραφική του ερμηνεία –και δικαίως– θεωρείται «Ο Πατούχας» από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιωάννη Κονδυλάκη. Ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην πανέμορφη Κρήτη. Μόνιμη παρτενέρ του η σύζυγός του ηθοποιός Λίζα Αλεξίου.
Ήταν από την Μεσσηνία. Υπήρξε φανατικός αεκτζής.

Στην τηλεόραση πήρε μέρος στη σειρά «Το παλιό το κατοστάρι».
Στις ταινίες του όπου κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο υπήρχαν σχεδόν πάντα σκηνές από νυχτερινά κέντρα όπου έκανε τις μιμήσεις του και τραγουδούσε σε διασκευές γνωστά ελληνικά τραγούδια που εκείνη την εποχή είχαν λίγο καιρό που είχαν κυκλοφορήσει και σημείωναν μεγάλη επιτυχία.
Έδινε πάντα την εντύπωση ότι μπορεί να φέρει το κωμικό στοιχείο είτε ως ηθοποιός στο θέατρο (κυρίως επιθεωρήσεις) και τον κινηματογράφο, είτε ως stand up comedian με την ίδια διάθεση και κέφι και να «περνάει κάτω» με το ίδιο γκελ. Ηθοποιός μιας άλλης εποχής, που θα είχε δώσει πάρα πολλά στην τέχνη, που αγάπησε και υπηρέτησε με πάθος, αν το νήμα της ζωής του δεν τελείωνε τόσο πρόωρα στερώντας από την ελληνική κωμωδία τόσο σε θέατρο όσο και σε κινηματογράφο την μοναδική κωμική παρουσία του.
Αξέχαστος και αγαπημένος!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Η φωτογραφία και τα στοιχεία για τον Τάσο Γιαννόπουλο αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου «Έλληνες ηθοποιοί: Η γενιά μας», εκδ. Δωδώνη

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη