Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Αλέκος Σακελλάριος

Στρατής Μυριβήλης και Κατίνα Παξινού στη βράβευση του Αλέκου Σακελλάριου στο Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1960

Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, από τους πιο δημοφιλείς και αγαπητούς δημιουργούς που πέρασαν από την σκηνή, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τη σύνθεση, τη δημοσιογραφία. Μόνο τα τραγούδια που έγραψε ξεπερνούν τα 1500, τα περισσότερα –σχεδόν όλα– έγιναν μεγάλες επιτυχίες και τραγουδήθηκαν από όλους μας ενώ συγχρόνως ανέδειξαν και τις φωνητικές ικανότητες πολλών από τους ηθοποιούς που τα τραγουδήσανε. Μερικά από αυτά είναι: Άστα τα μαλλάκια σου, Βρε παλιομισοφόρια, Άλα, άνοιξε και άλλη μπουκάλα, Άρχισαν τα όργανα, Πες μου μια λέξη, Ας είναι καλά το γινάτι σου, Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω, Γαρύφαλλο στ' αφτί, Ας ερχόσουν για λίγο και πλήθος άλλων.

Ο Αλέκος Σακελλάριος για πολλά χρόνια έγραφε τις κωμωδίες του μαζί με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο γράφοντας με χρυσά γράμματα τη δική τους ιστορία. Συνεργάστηκαν με όλους σχεδόν τους ηθοποιούς της εποχής εκείνης με έργα στο θέατρο και αργότερα, τα περισσότερα από αυτά, τα μετέφεραν στον κινηματογράφο. Δεν ήταν μόνο οι νέοι ηθοποιοί που συνεργάστηκαν μαζί τους αλλά και ηθοποιοί φτασμένοι που είχαν ήδη μεγάλη θεατρική πορεία.

Ορέστης Μακρής, Αλέκος Σακελλάριος και Μίμης Κοκκίνης

Από το 1947 αρχίζει η συνεργασία τους με τον μεγαλύτερο Έλληνα κωμικό Βασίλη Λογοθετίδη. Συνεργασία που θα διαρκέσει για πάνω από μια δεκαετία χαρίζοντας στον Λογοθετίδη την κινηματογραφική αιωνιότητα αφού χάρη στις ταινίες αυτές συστήνεται –από τότε– σε όλες τις γενιές που ακολουθούν. Οι Γερμανοί ξανάρχονται, Ούτε γάτα ούτε ζημιά, Δεσποινίς ετών 39, Σάντα Τσικίτα, Δελησταύρου και υιός και Ένας ήρωας με παντόφλες η οποία είναι και το κύκνειο άσμα του μεγάλου ηθοποιού.
Η συνεργασία τους υπήρξε και στο θέατρο από τις πιο πετυχημένες.
Μάλιστα ο ίδιος ο Σακελλάριος στο βιβλίο του Λες και ήταν χθες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σμυρνιωτάκη, αναφέρει ότι παρ' ολίγο να ενώσει καλλιτεχνικά τον Βασίλη Λογοθετίδη με τον άλλον μεγάλο Βασίλη του θεάτρου, τον Αργυρόπουλο, στην κωμωδία του Το ακίνητο που κουνήθηκε. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε παρ' όλο το πάθος του Σακελλάριου να φέρει επί σκηνής τους δύο αυτούς ανεπανάληπτους ηθοποιούς.

Θεατρικά έργα που έγραψε ο Αλέκος Σακελλάριος, είτε μόνος του είτε με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο: Δεσποινίς ετών 39, Σαράντα και, Οι τρεις απόψεις, Ένας ήρωας με παντόφλες, Το τρεις εξαμαρτείν, Μπράβο Κολονέλο.
Μέσα στις δραστηριότητές του ο Σακελλάριος έβγαλε στο προσκήνιο, λίγο πριν καταθέσει τα χαρτιά της για σύνταξη, την ηθοποιό Γεωργία Βασιλειάδου που είχε κάνει καριέρα σε άλλους ρόλους, κοντά στην μεγάλη ηθοποιό Μαρίκα Κοτοπούλη.
Έτσι άρχισε η δεύτερη κι η πιο μεγάλη καριέρα της Γεωργίας Βασιλειάδου. Με το ρόλο της κυρα-Καλλιόπης, που έπαιξε στη μουσική κωμωδία που είχαμε γράψει με τον Δ.Κ. Ευαγγελίδη και τον Γιαννίδη –τη λέγαμε «Τα κορίτσια της παντρειάς– έγινε από την μια μέρα στην άλλη μία μεγάλη πρωταγωνίστρια του μουσικού μας θεάτρου. Τις μεγάλες θεατρικές επιτυχίες της, τις διαδεχθήκανε οι κινηματογραφικές. Οι ταινίες της «κυρα-Καλλιόπης» –της έμεινε αυτό το όνομα– σπάσανε όλα τα ρεκόρ της εμπορικής επιτυχίας.
Αλέκος Σακελλάριος
Τηλεόραση: Εγώ και εγώ, 60 λεπτά χωρίς λεπτά, Μόνο για εσάς, Έτσι και αλλιώς και αλλιώτικα κ.α.

Ταινίες που έκανε ο Αλέκος Σακελλάριος είτε ως σεναριογράφος είτε ως σκηνοθέτης αλλά και με τις δύο ιδιότητες αυτές: Μαρίνα, Οι Γερμανοί ξανάρχονται, Θανασάκης ο πολιτευόμενος, Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο, Λατέρνα φτώχεια και γαρίφαλο, Η κυρά μας η μαμή, Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, Χαμένα όνειρα, Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης, Όταν λείπει η γάτα κ.α.

Δημήτρης Ψαθάς, Γεώργιος Ρούσος, Αλέκος Σακελλάριος

Είχε γράψει 175 θεατρικά έργα και πολλά από αυτά τα μετέφερε στον κινηματογράφο. Το θεατρικό έργο Φτερό στον άνεμο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον τίτλο Εκείνες που θα δεν πρέπει να αγαπούνΔεσποινίς ετών 39 με τον ίδιο τίτλο στο θέατρο και στην κινηματογραφική του μεταφορά, Ο Φώτης Φαγκρής και η Τσικίτα Λόπεζ στην κινηματογραφική μεταφορά Σάντα Τσικίτα, Η μεγάλη παρένθεση στο θέατρο στον κινηματογράφο Χαμένα όνειρα, Ο θάνατός σου η ζωή μου θεατρικό με πρώτο διδάξαντα τον Βασίλη Λογοθετίδη στο θέατρο και όταν το μετέφερε στον κινηματογράφο με τον ίδιο τίτλο πολύ αργότερα (δεκαετία '80).

Έκανε περάσματα από τις ταινίες του: Οι Γερμανοί ξανάρχονται, Η νύφη το 'σκασε, Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, Η θεία μου η χίπισσα, Η Ρένα είναι οφσάιντ, Ζητείται επειγόντως γαμπρός, Ο θάνατός σου η ζωή μου.

Ο Αλέκος Σακελλάριος έφυγε από τη ζωή στις 28 Αυγούστου του 1991 έχοντας καταφέρει να γίνει ιδιαίτερα αγαπητός μέσα από την τεράστια παραγωγή του και ίσως ο μοναδικός δημιουργός που μας επηρέασε στο να χαμογελάμε!

Από τις εκδόσεις Άγκυρα κυκλοφόρησε το βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα για τον Αλέκο Σακελλάριο Το ταλέντο βγήκε απ' τον παράδεισο.



Οι πληροφορίες καθώς και το φωτογραφικό υλικό αντλήθηκαν από το βιβλίο του Αλέκου Σακελλάριου Λες και ήταν χθες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σμυρνιωτάκη, καθώς και από τη σελίδα της Finos Film.

Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη