Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Απάλλαξέ με

Απάλλαξέ με, Παύλου Κάγιου

Το ατμοσφαιρικό «Απάλλαξέ με» είναι ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει από τη δεκαετία του 1960 έως τις μέρες μας, σκιαγραφώντας τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που επηρεάζουν τις ζωές των ηρώων του βιβλίου.

Αντίθετα με την προτροπή του τίτλου, καθώς προχωρούσε η ανάγνωση, ένιωθα πως καθόλου δεν ήθελα να «απαλλαγώ» από το βιβλίο που κρατούσα στα χέρια μου.

Με έναν πραγματικά ευρηματικό τρόπο γραφής καθώς τόσο οι διάλογοι όσο και τα αφηγηματικά μέρη εναλλάσσουν το υποκείμενο, έξυπνα και αστραπιαία, ο συγγραφέας κρατά αμείωτη την προσήλωση του αναγνώστη καθώς ξετυλίγεται η ιστορία.
Ο τρόπος γραφής αδρός, πολλές φορές ωμά ρεαλιστικός χωρίς όμως να στερείται από συναίσθημα· έχει μια επιρροή από τον Κώστα Ταχτσή.

Παρακολουθούμε τη ζωή του κεντρικού ήρωα, του Δημοσθένη, ενός αγοριού από την Ικαρία, ο οποίος λόγω της ιδιαιτερότητάς του περνά δύσκολα, καθώς δέχεται όλη τη βαναυσότητα που μπορεί να εξασκήσει μια προκατειλημμένη και σκληρή επαρχιακή κοινωνία σε ένα ευαίσθητο και «διαφορετικό» αγόρι.

Ο συγγραφέας όμως δε στερεί τον ήρωά του από αγαπημένα πρόσωπα με κυρίαρχο εκείνο της ρεμπέτισσας θείας του, της Χήρας, της Αλέκας, η οποία στέκεται καταλυτική για την εξέλιξη του Δημοσθένη χάρη στην αγάπη και την υποστήριξη που του παρέχει.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γενναιόδωρο, τόσο στις περιγραφές τοπίων και τόπων, όσο και στην ανάπτυξη των χαρακτήρων που πλαισιώνουν τον κεντρικό ήρωα με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια τοιχογραφία της εποχής.

Τελειώνοντας το βιβλίο ένιωσα πως έκανα ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι με απροσδόκητο τέλος.


Δέσποινα Συμεωνίδου

Το μυθιστόρημα του Παύλου Κάγιου Απάλλαξέ με κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις 24γράμματα. Στην υπόθεση διαβάζουμε:
Διχασμένος έρωτας με διπλό φινάλε ή ένας ήρωας με πολλές ζωές σ' έναν άγριο κόσμο;
«Κουνημένη φωτογραφία» κι ένα σωρό άλλα παρατσούκλια-κουδούνια, κρεμούν στον μικρό Δημοσθένη που μεγαλώνει στην Ελλάδα της δεκαετίας του '60. Μαζί του κι ο Μιχάλης, που κουβαλάει τον δικό του σταυρό. Δύο κυνηγημένοι από τους
πολλούς, με συνεχή καψόνια-βασανιστήρια, για την ακούρδιστη ζωή τους. Μόνο η Χήρα, η Αλέκα, η μαύρη ρεμπέτισσα, γίνεται έξαλλη με την απονιά, την ψευτιά και τον χλευασμό του κόσμου απέναντί τους.
Και παίρνει τον Δημοσθένη υπό την προστασία της στο «Ραντεβού στη Μεσόγειο». Ένα παλιό διώροφο σπίτι με αυλή στο Μεταξουργείο, που επί 50 χρόνια, τραγουδάει σ' αυτό τη ζωή, τον έρωτα, τον καημό. Κι η αγάπη με τη φιλία, φωτίζουν τα όνειρα μιας παρέας που κάνει ορμητήριό της αυτό το στέκι, πλάθοντας το δικό της σύμπαν.
Εκεί, εμφανίζεται στη ζωή του Δημοσθένη κι η Ελένη που προσπαθεί να τον σώσει από την ήττα. Και παρόλο που με τον Μιχάλη φλογίζονται από τις ίδιες επιθυμίες, φοβούνται να τις αγγίξουν.
Ώσπου ξαφνικά οι συμπεριφορές των ανθρώπων γίνονται βίαιες ανεξήγητα και ανεξέλεγκτα κάνοντας τους ήρωες να φωνάζουν: Απάλλαξέ με.
Ο Παύλος Θ. Κάγιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε κινηματογράφο. Το πρώτο του διήγημα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κάλβος το 1970. Από το 1984 μέχρι και το 2010 εργαζόταν στο πολιτιστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, στους τομείς του κινηματογράφου και του θεάτρου. Τώρα δημοσιεύει κείμενά του σε ηλεκτρονικά μέσα. Έχει εκδώσει και τα μυθιστορήματα: Και ξαφνικά χιόνισε χρόνια (1995), Σε είδα να 'σαι αόρατος (2000), Δεν υπάρχει ελευθερία μακριά σου (2004), Και με κλειστά μάτια θα βλέπω (2009), Μη μ' αφήσεις να χαθώ (2013), Ο κλήρος της τρικυμίας (2017) –όλα στις Εκδόσεις Καστανιώτη

Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη