Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Κωνσταντίνος Σαγκριώτης και οι Αιχμάλωτοι

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Κωνσταντίνου Σαγκριώτη, Αιχμάλωτοι, και φωτογραφία του ίδιου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Κωνσταντίνος Σαγκριώτης: Αφορμή να ξεκινήσω να γράφω την ιστορία ήταν ένα όνειρο που είδα, η κεντρική ιδέα υπήρχε στο μυαλό μου μετά από ένα Masterclass του Dan Brown που παρακολούθησα.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Κ.Σ.: Σχεδόν όλο το βιβλίο γράφτηκε στο γραφείο μου, κάποια πρώιμα κεφάλαια στο προηγούμενο σπίτι που έμενα για ένα μικρό διάστημα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Κ.Σ.: Κάτι περισσότερο από δύο χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρώσω την ιστορία.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Κ.Σ.: Περιπέτεια, δράση και ζωντανές εικόνες.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Κ.Σ.: Είναι οι ιστορίες τριών διαφορετικών ανθρώπων που περιπλέκονται μεταξύ τους και όλοι τους προσπαθούν να λυτρωθούν από τα όσα έχει φέρει η μοίρα στον δρόμο τους.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Κ.Σ.: Τη «ρουτίνα» του γραψίματος. Το ότι το βιβλίο με έκανε να ασχολούμαι καθημερινά ώστε να πάω την ιστορία ένα βήμα παραπέρα.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Κ.Σ.: Αγαπημένος μου ήρωας ο Άγης. Παρότι είναι ένας από τους κακούς της ιστορίας, νιώθω ότι «δέθηκα» περισσότερο μαζί του· καθώς τον έγραφα, σχεδόν μπορούσα να νιώσω όλα όσα ένιωθε.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Κ.Σ.: Του δίνει μια περιπέτεια που τον παίρνει από το χέρι, τον ταξιδεύει σε πολλές πραγματικές τοποθεσίες των Χανίων και φιλοδοξεί να τον κάνει να ακολουθήσει με αγωνία τους ήρωες στην επόμενη σελίδα και κεφάλαιο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Κ.Σ.: Να είναι καλά τα άτομα γύρω μου, αυτή είναι η μόνη πραγματική αγωνία μου.

Φοβάστε...
Κ.Σ.: Μην εγκλωβιστώ ποτέ σε μια ζωή χωρίς νόημα, όπου δεν θα μπορώ να κάνω πράγματα με ουσία για μένα και δεν θα έχω κοντά μου όσους χρειάζομαι.

Αγαπάτε...
Κ.Σ.: Μια βροχερή μέρα, ένα ζεστό καφέ, τζάκι και πολλά βιβλία.

Ελπίζετε...
Κ.Σ.: Ότι κάποτε θα μπορώ να ασχολούμαι αποκλειστικά με τη συγγραφή.

Θέλετε...
Κ.Σ.: Να διαβάσω όλα τα βιβλία εκεί έξω. Κομματάκι δύσκολο ε;

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Κ.Σ.: Σε όσους αρέσει να διαβάζουν κάτι με γρήγορο ρυθμό που θα τους βάλει και αυτούς μέσα στην ιστορία και θα τους κάνει να αναρωτηθούν και να ενώσουν τις «τελείες».

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Κ.Σ.: Θα σας ταξιδέψει σε πολλά όμορφα μέρη και θα σας κάνει έστω για λίγο να ξεχάσετε την καθημερινότητά σας.

Γιατί δεν πρέπει;
Κ.Σ.: Γιατί θα μου ζητήσετε τη συνέχεια της ιστορίας.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Κ.Σ.: Μέσω της σελίδας των εκδόσεων Ελκυστής και σε αρκετά ηλεκτρονικά καταστήματα. Επίσης, για όσους αγαπούν το βιβλιοπωλείο μπορούν να το προμηθευτούν άμεσα ή μέσω παραγγελίας από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Κ.Σ.: Στα Χανιά της Κρήτης, όπου ζω και εργάζομαι. Εκτός και αν είμαι σε κάποιο ταξίδι που προσπαθώ να κανονίζω όσο πιο συχνά μπορώ.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Κ.Σ.: Πάντα μου άρεσε το πορτοκαλί.

Ποια μουσική;
Κ.Σ.: Κλασσική ροκ και μέταλ, συγκροτήματα όπως Metallica, Led Zeppelin, Queen και Iron Maiden.

Ποιο άρωμα;
Κ.Σ.: Του χώματος τα πρωτοβρόχια.

Ποιο συναίσθημα;
Κ.Σ.: Η νοσταλγία.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Κ.Σ.: Μια ταινία ή mini series.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Κ.Σ.: Θα ήθελα πολύ να γίνω αρχαιολόγος, να συμμετέχω σε ανασκαφές και να γυρίζω όλον τον κόσμο.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Κ.Σ.: Dan Brown.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Κ.Σ.: Τα βιβλία και τα γραπτά γενικότερα του Charles Bukowski έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που γράφω, αλλά και το πώς σκέφτομαι.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Κ.Σ.: Θα έλεγα ότι στη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου κατάλαβα ότι ο κάθε ήρωας είχε ισχυρό λόγο στο ποια κατεύθυνση θα πάρει. Σχεδόν πάντα ένιωθα ότι υπήρχε ένας σωστός δρόμος για τον καθένα που τον ακολουθούσα και όπου με έβγαζε.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Κ.Σ.: Από τα δύο αυτά θα έβαζα σίγουρα τη φαντασία πρώτη, με αρκετή μπορείς να χτίσεις οτιδήποτε. Η εμπειρία βοηθάει να το χτίσεις σωστά και να μείνεις προσηλωμένος.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Κ.Σ.: Όταν ο αναγνώστης διαβάσει την τελευταία λέξη, νιώσει μια γλυκιά στεναχώρια και την ανάγκη να διαβάσει και άλλο, κάτι έχει γίνει καλά.

Τι την αποτυχία;
Κ.Σ.: Αν δεν κάνει τον αναγνώστη να γυρίζει με όρεξη τις σελίδες και δεν τον οδηγήσει ποτέ στο τέλος της ιστορίας.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Κ.Σ.: Όλοι εμείς που αγαπάμε τα βιβλία δεν θα μπορούσαμε ποτέ να χαρακτηρίσουμε τη βιβλιοφαγία κατάχρηση. Παρ' όλα αυτά αν το να χάνεσαι στα βιβλία σημαίνει να αγνοείς τους γύρω σου που σε χρειάζονται, ναι, μπορώ να δω γιατί κάποιοι θα μπορούσαν να την δουν ως τέτοια.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Κ.Σ.: Sic Parvis Magna.

Αιχμάλωτοι, Κωνσταντίνου Σαγκριώτη

Ο Κωνσταντίνος Σαγκριώτης απάντησε το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά του Αιχμάλωτοι, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Τρεις ξεχωριστές ιστορίες. Τρεις διαφορετικοί ήρωες καλούνται να ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξε για αυτούς η μοίρα.
Ένας πρώην αστυνομικός που προσπαθεί να απαλλαχθεί από τους δαίμονες του παρελθόντος. Μια νεαρή δικηγόρος που ισορροπεί πάνω σε ένα σχοινί όλο και πιο τεντωμένο. Ένας ηλικιωμένος άνδρας που πασχίζει να μη χάσει τους δεσμούς με το παρελθόν του. Τρία διαφορετικά μονοπάτια που καλείται να ακολουθήσει ο αναγνώστης μαζί με τους ήρωες και να οδηγηθεί μαζί τους σε μια συνεχή μάχη μεταξύ καλού και κακού, ηθικού και ανήθικου με κομμένη την ανάσα.
Μήπως όλα αυτά δεν είναι παρά ένα μεγάλο ψέμα, μια ακόμα μεγάλη ψευδαίσθηση; Μήπως η ιστορία είναι στην πραγματικότητα μόνο μία; Μήπως ορίζουν οι ίδιοι το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον;
Ένα ταξίδι με χαρακτήρες που πασχίζουν να ανασάνουν ελεύθερα, που θέλουν όσο τίποτε άλλο να ζήσουν τη ζωή τους με τον δικό τους τρόπο, να αντισταθούν σε μια κοινωνία που απειλεί να τους συνθλίψει, να τους στερήσει ό,τι πιο πολύτιμο έχουν.
Ο Κωνσταντίνος Σαγκριώτης είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ζει και εργάζεται στα Χανιά.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη