Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ευάγγελος Πρωτοπαπάς

Ευάγγελος Πρωτόπαπας

Σημαντικός ηθοποιός γεννημένος το 1917 στο Μεσολόγγι, σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου. Πριν ολοκληρώσει την φοίτησή του διέκοψε τις σπουδές του λόγω επιστράτευσης για τον πόλεμο του '40. Από την σχολή αποφοίτησε το 1942.

Την ίδια χρονιά θα πραγματοποιήσει την πρώτη του θεατρική εμφάνιση στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, στο θέατρο Ρεξ, με την μουσική κωμωδία Αλάτι και πιπέρι· με τον ίδιο θίασο θα παίξει στα έργα Άνδρας, γυναίκα, διάβολος, Ψεύτης και καλόγρια, στον Δόκτορ Κνοκ, στην κλασική μαύρη κωμωδία Αρσενικό και παλιά δαντέλα, στην Πιο χαρούμενη ώρα σου, στην κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου Οι Γερμανοί ξανάρχονται καθώς και στην πρώτη παράσταση της κορυφαίας Ελληνίδας ηθοποιού Έλλης Λαμπέτη Η Χάνελε πάει στον παράδεισο του Χάουπτμαν όπου θα κρατήσει τον ρόλο του Χάνκε.

Στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη θα γνωρίσει τον άνθρωπο και τον ηθοποιό που θα αναπτύξει μαζί του μια αληθινή φιλία και που θα του αλλάξει την καριέρα του και θα τον κάνει ευρύτερα γνωστό στο κοινό –ακόμα και σήμερα από τις επαναλήψεις των ταινιών που κάναν μαζί– τον σπουδαίο Βασίλη Λογοθετίδη.

Από το 1947 μέχρι το 1960, όπου θα φύγει από τη ζωή ο Λογοθετίδης, θα εμφανιστεί μαζί του σε πολλές κωμωδίες, ελληνικές ταινίες. Η πρώτη τους συνεργασία ήταν μαζί με την μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, την κυρία Κατερίνα (Ανδρεάδη), στο έργο Έξυπνοι και κουτοί.
Μετά, θα ανεβάσουν τα έργα Ένας ήρως με παντούφλες, Απρόσκλητος μουσαφίρης, Ο γαμπρός του κ. Πουαριέ, Η κυρία του Μαξίμ, Ένας βλάκας και μίσος, Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος, Η δε γυνή να φοβείται τον άντρα, Δεσποινίς ετών 39, Ο Ηλίας του 16ου, Το βράδυ στο σπίτι σας κυρία μου.

Δεκατρία χρόνια με τον αλησμόνητο κωμικό, έπαιξε πολλές κωμωδίες του Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, του Γιώργου Τζαβέλλα, του Ζαν ντε Λετράζ σημειώνοντας πάντα μεγάλη θεατρική επιτυχία.

Μετά τον θάνατο του Βασίλη Λογοθετίδη, ο Πρωτοπαπάς συνεργάστηκε με άλλους θιάσους. Την χειμερινή περίοδο 1960-1961 πήρε μέρος στην κωμωδία των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη Το έξυπνο πουλί με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο, στο Εξοχικό κέντρο ο Έρως του Δημήτρη Ψαθά, (Ο κινηματογραφικός Ατσίδας), στον Φίλο μου τον Λευτεράκη του Αλέκου Σακελλάριου κ.α.

Το καλοκαίρι του 1962 πήρε μέρος στην κλασσική παράσταση του Μάνου Χατζιδάκι Οδός Ονείρων στο θέατρο Μετροπόλιταν με πρωταγωνιστή τον κορυφαίο ηθοποιό Δημήτρη Χορν.

Στη συνέχεια συνεργάζεται με τον Κώστα Καρρά στο θέατρο Λουζιτάνια, στο Δημοτικό θέατρο Αγρινίου, στο Άρμα Θέσπιδος.

Από το 1963 εντάσσεται στο καλλιτεχνικό δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου για περίπου δεκαπέντε χρόνια. Θα τον δούμε στις κωμωδίες του Αριστοφάνη Σφήκες και Πλούτος, σε έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Αντώνιος και Κλεοπάτρα, Δωδέκατη νύχτα, Τρικυμία, στην Κωμωδία των παρεξηγήσεων και σε έργα του Μολιέρου, Ταρτούφος και Κατά φαντασίαν ασθενής.

Τον συναντάμε στην Τρελή του Σαγιώ, στους Δαιμονισμένους του Ντοστογιέφσκι (η διασκευή άνηκε στον Αλμπέρ Καμύ), στην Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας με πρωταγωνίστρια την Κατίνα Παξινού και τον Αλέξη Μινωτή, στο έργο Στα φτερά του Ίκαρου, στο πρώτο σπουδαίο έργο του νεότερης ελληνικής δραματουργίας, στον Βασιλικό του Αντώνη Μάτεσι.

Θα κλείσει την θεατρική του σταδιοδρομία με την συνεργασία του με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στο έργο Υπεράνω πάσης αμφιβολίας την σεζόν 1990-1991, που ανέβηκε στο θέατρο Αλίκη.
Έκανε πολλές περιοδείες σε χώρες του εξωτερικού.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1947 στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου Μαρίνα και την ίδια χρονιά και στο Οι Γερμανοί ξανάρχονται πάλι του Σακελλάριου. Στη μνήμη όλων μας είναι χαραγμένη η κινηματογραφική του πορεία με αυτήν του μεγάλου ηθοποιού και δασκάλου του, του Βασίλη Λογοθετίδη. Μαζί θα γυρίσουν τις ταινίες: Ένα βότσαλο στη λίμνη, Σάντα Τσικίτα, Ούτε γάτα ούτε ζημιά, Η κάλπικη λίρα, Ο ζηλιαρόγατος, Δεσποινίς ετών 39, Δελησταύρου και υιός και Ένας ήρως με παντούφλες που αποτελεί την τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του Βασίλη Λογοθετίδη. Οι περισσότερες ταινίες, που κάνανε, ήταν θεατρικά έργα που είχαν παίξει μαζί στο θέατρο και που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και στον κινηματογράφο.

Τηλεόραση: Πήρε μέρος στην σειρά Ο ονειροπαρμένος με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά το 1975, Οι δίκαιοι και στην Βασίλισσα Αμαλία.

Τιμήθηκε για τη δράση του στο Αλβανικό Μέτωπο (1940-1941) με τον Πολεμικό Σταυρό Γ' Τάξεως.

Ο αδελφός του ήταν επίσης ηθοποιός, ο Γερ. Λιβάδας-Πρωτοπαπάς, ο οποίος έπαιξε στις ταινίες: Η κάλπικη λίρα, Έκλεψα τη γυναίκα μου, Χωρίς γονείς και αδέλφια, Το κανόνι και τ' αηδόνι, Η ζαβολιάρα, Μια βοσκοπούλα αγάπησα και Πέτρινα χρόνια.

Ο Ευάγγελος Πρωτοπαπάς έφυγε από τη ζωή το 1995.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες καθώς και οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Αναζητώντας τις ρίζες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη καθώς και από το βιβλίο του Μάκη Μωραΐτη Βασίλης Λογοθετίδης: Ο μέγιστος των κωμικών, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οδός Πανός.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη