Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Terra Ultima: Η ανακάλυψη μιας άγνωστης ηπείρου

Terra Ultima: Η ανακάλυψη μιας άγνωστης ηπείρου, Deleo Raoul

Το παραπάνω βιβλίο φαντασίας, είναι ιδιαίτερα «προκλητικό» για τον αναγνώστη. Η δομή του, το μέγεθός του, οι καθηλωτικές εικόνες του και το σενάριο στο οποίο βασίζεται, το καθιστούν δέλεαρ για το αναγνωστικό κοινό και οφείλω να ομολογήσω ότι με ξάφνιασε ευχάριστα.

Ενόσω έχουν χαρτογραφηθεί όλα όσα υπάρχουν πάνω στη Γη, ανακαλύπτεται μια τεράστια ήπειρος την οποία έχουμε παραλείψει. Ποια; Η Terra Ultima, που το όνομά της σημαίνει «το τέλος του κόσμου».

Μέσα από το υλικό (5 μπαούλα) του εξερευνητή Ντελέο, ο Νόα Στερν θα απομονώσει τα κομμάτια εκείνα που θεωρεί πιο σημαντικά για τη συγγραφή ενός βιβλίου και θα προχωρήσει σε υλοποίηση αυτού του ξεχωριστού, παράξενου και εντυπωσιακού συγγράμματος χωρίς να παραλείψει να συμπεριλάβει κομμάτια από του ημερολόγιο του πρώτου.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, θα έρθουμε σε επαφή με τη χλωρίδα και τη πανίδα της νέας ηπείρου, με την παρθένα άποψή της μακριά από τον ανθρώπινο παράγοντα. Θα αναλογιστούμε τους φόβους του αλλά και το δέος του για όλα όσα είχε την τύχη να αντικρίσει.
Η διαφορετικότητα που περικλείουν είναι άξια λόγου. Περίεργα συμπλέγματα έρχονται να ταράξουν το κατεστημένο, το «φυσιολογικό», το ήδη καθορισμένο.
Ένας δικέφαλος καβουροτουκάν με δαγκάνες και 4 μάτια, ένα θηρίο 2,5 μέτρα με πελώρια πόδια, χαυλιόδοντες και θαλάσσια μάτια. Ένας γορίλας με μορφή φώκιας, ένας κοραλλένιος διάτρητος πάνθηρας και πάμπολλες αλδομανούτιες πεταλούδες, που έλκονται από το αλάτι και κολλούν πάνω σου σαν βδέλλες.

Αν όλα όσα διαβάσατε σας φαίνονται αλλόκοτα, κρατήστε την ψυχραιμία σας γιατί υπάρχουν και καλύτερα. Φοινικόπτερα ελάφια, μεγαλόφθαλμοι μυοκυπρίνοι με τεράστια αφτιά, συνδυασμοί χελώνας και μέδουσας, αλλά και μια εγκλωβισμένη καμηλοπάρδαλη σε πορφυρό κέλυφος σαλιγκαριού!

Ένα ταξίδι που σοκάρει τον εξερευνητή, τον κάνει να επιστρέψει και αμέσως να ετοιμάσει αποσκευές για εκ νέου επίσκεψη. Χάρτες, εντυπωσιακές γκραβούρες, καρτ-ποστάλ, αποκόμματα εφημερίδων, αυτούσια σχέδια και σημειωματάρια γεμάτα ανακαλύψεις, εναποθέτονται στις σελίδες του βιβλίου και συνηγορούν σε ένα ταξίδι που δεν μπορείς να ξέρεις πότε σταματά η λογική και πού αρχίζει η φαντασία.

Λιβελούλες με κεφάλι λαγού, ελεφαντοφοίνικες που ερωτοτροπούν, πεταλουδοπασχαλίτσες, γαλάζιοι ριπιδοβάτραχοι, που κρύβονται από τον ήλιο, ασαφείς μορφές που τρέφονται με κολεόπτερα, πλάσματα που σε καθηλώνουν, όντα για άλλους αξιοθαύμαστα και συνάμα αξιοπερίεργα ή και αποκρουστικά.
Ένα ταξίδι στο χτες ή ένα ταξίδι στο αύριο;
Ένα ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά ή μια όψη από το μέλλον;
Φανταστικές μορφές ή ακατέργαστες διττές κατασκευές;
Εγώ θα πω ότι ενόσω το βιβλίο είναι ένα ταξίδι που δεν ξέρεις σε πιο λιμάνι θα σε αγκυροβολήσει, έτσι και η Terra Ultima δεν έχει καθορισμένο τέλος. Ταξιδεύεις, εξερευνάς, ξαφνιάζεσαι και αν επιθυμείς αφήνεις άγκυρα στο λιμάνι της, ειδάλλως βάζεις πλώρη και επιστρέφεις στα πάτρια και γνωστά (;) μέρη που δεν περικλείουν καμία, μα καμία, πρωτοτυπία.
Η απόφαση δική σου...

Terra Ultima: Η ανακάλυψη μιας άγνωστης ηπείρου (οπισθόφυλλο)Terra Ultima: Η ανακάλυψη μιας άγνωστης ηπείρου

Απόφοιτος της Ακαδημίας Willem de Kooning του Ρότερνταμ, ο Ραούλ Ντελέο (Deleo Raoul) ξεκίνησε την καριέρα του ως ανεξάρτητος εικονογράφος το 1993. Επιπλέον έχει ασχοληθεί με τις γραφικές τέχνες, το κινούμενο σχέδιο και τα τελευταία χρόνια με τις εικαστικές τέχνες, ενώ έχει επίσης εργαστεί ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Συλλαμβάνει, δημιουργεί και εκθέτει πληθώρα καλλιτεχνικών πρότζεκτ. Το έργο του είναι αναπαραστατικό και εμπνέεται ιδιαίτερα από τη φύση και από την ιδέα ότι «τελικά στη ζωή, τίποτα δεν παρέχει ασφάλεια. Δεν πρόκειται για ανησυχητικό αλλά για μάλλον παρηγορητικό συναίσθημα». «Η φύση», με αυτή την έννοια, θεωρείται «μια ανεξέλεγκτη, επίμονη, εναρμονιστική δύναμη που βρίσκει αυτόματα τον δρόμο της, είτε παρέμβουμε είτε όχι». Ο Ντελέο έγινε γνωστός όταν κέρδισε το ετήσιο βραβείο εικονογράφησης της NIC (Ολλανδική Ένωση Εικονογράφων) το 1995. Από τότε, δουλειές του έχουν βραβευτεί αρκετές φορές, μεταξύ άλλων από το Ίδρυμα Τεχνών του Άμστερνταμ (AFK), την Ένωση Ολλανδών Σχεδιαστών (BNO), τα Ολλανδικά Βραβεία Σχεδίου και την Ολλανδική Λέσχη Καλλιτεχνικών Διευθυντών (ADCN). Έχει κερδίσει δύο Ολλανδικά Βραβεία Σχεδίου (2003 και 2009) για τη δημιουργία έξι διαδοχικών εξώφυλλων του περιοδικού Rails και για ένα διαφημιστικό animation της επενδυτικής τράπεζας Alex.
Ο Νόα Γ. Στερν (Stern Noah J.) είναι επιστήμονας και εξερευνητής. Συμμετείχε στην περίφημη αποστολή στην Terra Australis, και είναι αυτός που ανακάλυψε το πόδι-φάντασμα στο άποδο κονάκι. Είναι ο υπεύθυνος του αρχείου του Ραούλ Ντελέο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη