Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Άννα Παϊταζή

Άννα Παϊταζή

Η Άννα Παϊταζή γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1923, το πραγματικό της όνομα ήταν Άννα Παϊταζόγλου. Σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1943 αρχίζει να φοιτά στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών με δασκάλους τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Δημήτρη Ροντήρη και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Αποφοίτησε το 1945 και πραγματοποίησε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στον Έμπορο της Βενετίας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Το 1947 ιδρύει μαζί με άλλους συναδέλφους της την Μικρή σκηνή και ανέβασε τον Γυάλινο κόσμο του Τενεσί Ουίλιαμς όπου ερμήνευσε την Αμάντα. Επίσης παρουσίασε την Ήρα και το παγόνι του Ο'Κέιζι, όπου υποδύθηκε την Ήρα.
Στη συνέχεια πήρε μέρος στο έργο του Γ. Θεοτοκά Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας όπου υποδύθηκε την Μαρουλίνα.
Τη χειμερινή περίοδο 1947-48 συνεργάζεται με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν στο έργο των Λίντσεϊ - Κράουζ Ζωή με τον πατέρα. Εμφανίστηκε επίσης στον Ματωμένο γάμο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Στη συνέχεια συνεργάζεται με τον θίασο της διακεκριμένης πρωταγωνίστριας κυρίας Κατερίνας (Ανδρεάδη) και μετά την συνεργασία αυτή φεύγει για σπουδές στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1949 όταν και συνεργάζεται με τον θίασο του σπουδαίου ηθοποιού και θιασάρχη Κώστα Μουσούρη και παίρνει μέρος στο έργο Κληρονόμος όπου υποδύθηκε την Λαβίνια. Ακολουθεί άλλη μία συνεργασία της με το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν στο έργο Εγώ και το κουνέλι όπου παίχτηκε στο θέατρο Μακέδου.

Ακολουθεί η συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, το 1951-1952, στο έργο του Άντον Τσέχωφ Οι τρεις αδελφές όπου ερμήνευσε την Ναταλία Ιβάνοβνα καθώς και στην κωμωδία του Σαίξπηρ Όπως σας αρέσει κρατώντας τον ρόλο της Αντριάνα.

Με τους εκλεκτούς συναδέλφους της Γιώργο Παπά και Ελένη Χατζηαργύρη πραγματοποίησε περιοδεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στη συνέχεια εντάσσεται στο καλλιτεχνικό δυναμικό του θιάσου Έλλης Λαμπέτη - Γιώργου Παπά - Δημήτρη Χορν και την βρίσκουμε στη διανομή της Νόρας του Ερρίκου Ίψεν.

Το καλοκαίρι 1953, με τον σπουδαίο ηθοποιό Βασίλη Διαμαντόπουλο, τη βρίσκουμε στο θέατρο Ντορέ στο έργο του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης και στο έργο του Λουίτζι Πιραντέλο Ο άνθρωπος, το κτήνος και η Αρετή όπου κράτησε τον ρόλο της Αρετής.

Συνεργάστηκε επίσης με τον Θίασο του Κώστα Μουσούρη στο έργο Πρόσκληση στον πύργο του Ζαν Ανούιγ, με τον θίασο της Έλλης Λαμπέτη και του Δημήτρη Χορν στον Αριστοκρατικό δρόμο του Τζέιμς Μπάρι, όπου σημείωσε προσωπική επιτυχία στον ρόλο της Σουζάνα.

Με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Καίτη Λαμπροπούλου συνεργάζεται το καλοκαίρι του 1958 και παρουσιάζουν τα έργα Ουδείς αναμάρτητος καθώς και στο έργο Ο ανακριτής έρχεται του Πρίσλεϊ.

Εντάσσεται ξανά στον θίασο της Έλλης Λαμπέτη και του Δημήτρη Χορν και παίρνει μέρος στο έργο του Αλ. Δουμά Η κυρία με τις καμέλιες.

Την βρίσκουμε αργότερα με τον θίασο κυρίας Κατερίνας (Ανδρεάδη) στο έργο της Λίλιαν Χέλμαν Οι αθώες, με τον θίασο της Βίλμας Κύρου στο έργο του Ρομπέρ Τομά Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται, με τον θίασο της Έλλης Λαμπέτη στο έργο Σαράντα καράτια, με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη στα έργα Καληνύχτα Μαργαρίτα του Γερ. Σταύρου, Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη, στον Πατουχά του Ι. Κονδυλάκη και με τον θίασο Αντιγόνης Βαλάκου και Αλέκου Αλεξανδράκη.

Το 1970 συνεργάζεται με την Έλσα Βεργή.

Τη χειμερινή περίοδο 1971-72 συνεργάζεται εκ νέου με το Εθνικό Θέατρο, στο Φιντανάκι του Παντελή Χορν όπου υποδύθηκε την Φρόσω και στον Χορό της Ηλέκτρας Μ. Λαμπαδαρίδου όπου υποδύθηκε την παραμάνα.

Το 1974 συνεργάζεται με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο έργο Μαντώ Μαυρογένους όπου υποδύθηκε την Σουλτανίτσα και στην Ωραία μου κυρία του Σω (κυρία Χίγγινς).

Το 1979 έπαιξε στο θέατρο Αττικόν το έργο Οι πεταλούδες είν' ελεύθερες του Λ. Γκερς όπου υποδύθηκε την κυρα-Μπέικερ.

Συγκρότησε δικό της θίασο το 1979-80 και πραγματοποίησε περιοδεία ενώ το 1980 πήρε μέρος στο έργο του Δημήτρη Ψαθά Το στραβόξυλο όπου υποδύθηκε την κυρία Ουρανία καθώς επίσης και στους Γάμους του Φίγκαρο όπου ερμήνευσε την Μαρσελίνα.

Από το 1983 άρχισε ξανά την συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο: Κατσούρμπος του Γ. Χορτάτση (Αρμένισσα), Ταρτούφος του Μολιέρου, Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι, Μαλλιά κουβάρια του Νικ. Λάσκαρη (Ευγενία).

Κινηματογράφος: Έξω οι κλέφτες, Ο τετραπέρατος, Ποτέ δεν σε ξέχασα, Γαμήλιες περιπέτειες, Ένας ιππότης για την Βασούλα, Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο, Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά, Η ζούγκλα των πόλεων, Αστερισμός της παρθένου κ.α.

Τηλεόραση: Η πρώτη της εμφάνιση ήταν με το μονόπρακτο του Χάρολντ Μπριγκχάουζ Οι εραστές σε σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου. Μαντάμ Σουσού (όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία), Λούνα Παρκ (γνωστή η ερμηνεία της ως κύρια Ουρανία), Η Θέμις έχει κέφια, Το σπίτι της θείας, Το σόι μας, Εσύ αποφασίζεις κ.α.

Η Άννα Παϊταζή έφυγε από τη ζωή το 2009 σε ηλικία 86 ετών.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες και η φωτογραφία αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Αναζητώντας τις ρίζες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη