Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Η Δέσποινα Γκουτζολίκα και ο Χρον ο βιαστικός

Από το εξώφυλλο του παιδικού βιβλίου της Δέσποινας Γκουτζολίκα, Χρον ο βιαστικός, και φωτογραφία της ίδιας

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας Χρον ο βιαστικός.
Δέσποινα Γκουτζολίκα: O «Xρον ο βιαστικός» είναι το έβδομο κατά σειρά πνευματικό μου παιδί και το δεύτερο παιδικό βιβλίο που έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Πνοή και τους εκδότες μου, την κυρία Κάκια Ξύδη και τον Δημήτρη Καραναστάση, που έχουμε αναπτύξει μια υπέροχη συνεργασία. Έκανε την επίσημη εμφάνισή του λίγο πριν τα Χριστούγεννα και είναι αρκετά βιαστικός, αφού ανυπομονεί να συστηθεί στους μικρούς αναγνώστες. Η εικονογράφηση έγινε από την κύρια Αγγελική Δρακάκη που με τα πινέλα της και την τέχνη της έδωσε μορφή στον ήρωα μου.

Πώς προέκυψε η υλοποίησή του;
Δ.Γ.: Ο χρόνος από τα αρχαία χρόνια απασχόλησε τους προγόνους μας, πολλοί τον μελέτησαν και πολλοί κατασκεύασαν διάφορα ρολόγια για να τον μετρήσουν. Ακόμα και σήμερα οι μελέτες συνεχίζονται και από τα μικρά έως τα μεγάλα ρολόγια, ο χρόνος τρέχει και εμείς βιαζόμαστε να τον προφτάσουμε. Η ιδέα λοιπόν αυτού του βιβλίου ήρθε τόσο φευγαλέα, όταν ο μικρός μου γιος θέλησε να του μάθω να διαβάζει την ώρα στο καινούργιο του ρολόι. Έτσι λοιπόν εμφανίστηκε ο νέος ήρωας, ο Χρον, για να εξηγήσει στους φίλους μας και στον μικρό μου γιο πώς τον ανακάλυψαν και πώς να μετράνε την ώρα. Σε αυτό βέβαια είναι πολύ βοηθητικές και οι δραστηριότητες που βρίσκονται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, που επιμελήθηκε η κυρία Ανδρομάχη Καλλιβρούση. Ο νέος ήρωάς μας πήρε χρώμα, κούρδισε τα γρανάζια του και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πνοή ξεκίνησε το ταξίδι του από τη μαγική Χρονολουλού για να βρεθεί στα χέρια των παιδιών.

Πόσο δύσκολο είναι να γράψεις ένα παιδικό βιβλίο;
Δ.Γ.: Θα μπορούσα να πω ότι είναι λίγο δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Χρειάζεται πολλές ώρες μελέτης πάνω στο θέμα που εμπνεύστηκες και προσπαθείς να αποτυπώσεις στο χαρτί και πρέπει ο συγγραφέας να γίνει και αυτός για λίγο παιδί και να μπει στον παιδικό τους κόσμο, να γίνει ένα μαζί τους.

Χρον ο βιαστικός, Δέσποινας Γκουτζολίκα

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να προσφέρει ένα παιδικό βιβλίο για να έχει αντίκτυπο στα παιδιά;
Δ.Γ.: Τα παιδιά θέλουν οι ιστορίες να προσφέρουν γέλιο, σασπένς άλλα και χρήσιμες πληροφορίες. Αν καταφέρεις και τα πλέξεις όλα αυτά σε μία ιστορία, τότε θα είναι δελεαστική για την ανάγνωση των παιδιών και θα τους προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και η εικονογράφηση η οποία είναι το πρώτο πράγμα που τραβάει το βλέμμα του παιδιού στο ράφι του βιβλιοπωλείου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το παιδικό κοινό;
Δ.Γ.: Εξαιρετικό! Καταπληκτικό! Παραμυθένιο! Αλλά θεωρώ ότι είναι και αρκετά απαιτητικό, για να το κερδίσεις!

Τι σχέση έχετε με τον χρόνο;
Δ.Γ.: Με τον χρόνο είμαστε πολύ καλοί φίλοι, αλλά δεν θα σας κρύψω ότι μαλώνουμε αρκετά συχνά, γιατί πολλές φορές με κυνηγάει και εγώ τρέχω και κουράζομαι... ενώ του έχω εξηγήσει, σαν καλοί φίλοι που είμαστε, ότι δεν μου αρέσει το κυνηγητό. Όμως είναι και ο προσωπικός μου γιατρός, αφού μαζί του έχω ξεπεράσει πολλές δυσκολίες και απώλειες στη ζωή μου. Επίσης είναι και σοφός, αφού έχει δώσει πολλές απαντήσεις στους προβληματισμούς μου. Μπορώ να πω λοιπόν ότι η σχέση μας είναι καρμική.

Παίζει ρόλο η εικονογράφηση για ένα βιβλίο που προορίζεται για παιδιά;
Δ.Γ.: Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία είναι η εικονογράφηση καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της αγοράς ή του δανεισμού ενός παιδικού βιβλίου. Είναι το πρώτο που τραβάει το βλέμμα ενός παιδιού. Έπειτα το ξεφύλλισμα των σελίδων του βιβλίου, τα ζωντανά χρώματα και οι παιδικοί ήρωες κάνουν πιο διασκεδαστική την ανάγνωση. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που δεν έχουν μάθει ακόμα να διαβάζουν και φτιάχνουν τη δική τους ιστορία μέσα από τις εικόνες, μέχρι να έρθει η στιγμή που θα την απολαύσουν από τον αφηγητή, η εικονογράφηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αποδοχής του βιβλίου από τους μικρούς μας αναγνώστες.

Ποια τα άμεσα σχέδιά σας;
Δ.Γ.: Στα άμεσα σχέδιά μου είναι η παρουσίαση της ιστορίας, παρέα με το συνοδοιπόρο μου, τον Χρον, στους μικρούς μας αναγνώστες και η υλοποίηση ενός ακόμα βιβλίου με καινούργιους ήρωες και νέες περιπέτειες.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη