Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

7 καταραμένες ιστορίες

Φωτογραφία με το βιβλίο του Ευάγγελου Ιωσηφίδη, 7 καταραμένες ιστορίες, και φωτογραφία του ίδιου

Είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω τον Βαγγέλη Ιωσηφίδη στο 51ο φεστιβάλ βιβλίου, που διεξήχθη στο Πεδίον του Άρεως τον Σεπτέμβριο του 2023. Βρισκόταν στο περίπτερο 177 των εκδόσεων Ελκυστής, αρματωμένος με το πάθος του για τη λογοτεχνία και με το επικοινωνιακό ταλέντο του για την καλύτερη εξυπηρέτηση όσων σταματούσαν για να χαζέψουν τα βιβλία. Τολμώ να αναφέρω ότι το πρώτο που πρόσεξα στον Βαγγέλη ήταν η ήρεμη δύναμή του, καθώς είμαι από τους ανθρώπους που, όταν αισθανθούν άνετα σε μία έκθεση βιβλίου, ρωτούν για όλα τα βιβλία που υπάρχουν πάνω στον πάγκο. Οι δικές μου αναγνωστικές αναζητήσεις, αν και μου αρέσει να διαβάζω σχεδόν τα πάντα, στρέφονται πάντοτε στις ιστορίες που καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου. Έτσι, χωρίς να θυμάμαι καλά καλά το ονοματεπώνυμο του συνομιλητή μου, το βλέμμα μου έπεσε εντέλει πάνω στις 7 καταραμένες ιστορίες. Σε ένα δικό του έργο, που η αλήθεια είναι ότι άργησα να το ολοκληρώσω. Η ανάγνωσή του άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2023 και τελείωσε τον Φεβρουάριο του 2024. Έφτασε λοιπόν η στιγμή να μοιραστώ μαζί σας αυτό το υπέροχο ταξίδι!

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που πλέκεται –με έναν αργό ρυθμό– από 7 νουβέλες, οι οποίες συμπληρώνουν αριστοτεχνικά η μία την άλλη. Καθεμία από αυτές έχει αρχή, μέση και τέλος και στέκεται μόνη της ως μία ολοκληρωμένη ιστορία. Καθώς όμως γυρνάς τις σελίδες του βιβλίου και μπαίνεις σε νέους κόσμους, καταλαβαίνεις πως οδηγείσαι στο βάθος όσων ιστοριών έχεις ήδη συναντήσει. Γι' αυτόν τον λόγο αποφάσισα να τις παρουσιάσω παρομοιάζοντάς τες με μία από τις μεγαλύτερες αγάπες του ίδιου του συγγραφέα, που δεν είναι άλλη από τη μαγειρική. Όσοι τον παρακολουθούν στο Youtube το ξέρουν καλά πια αυτό. Κατ' εμέ, λοιπόν, δεν πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που καταπίνεται μεμιάς. Χρειάζεται να το γεύεσαι αργά, μπουκιά μπουκιά, και με απόλυτη συγκέντρωση. Μόνο έτσι ευχαριστιέσαι στο έπακρον κάθε επίγευση που κρύβεται μέσα του.

Νουβέλα 1η: Το μυστικό του πορτρέτου
Ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας είναι κάτι σαν αρχιμάγειρας. Συλλέγει τα απαραίτητα υλικά, πειραματίζεται με τα εδέσματά του και ψάχνει να βρει κι άλλες συνταγές που δεν ακολουθούν τις οδηγίες του κλασικού Τσελεμεντέ. Μαζί με αυτόν εισέρχεσαι κι εσύ σε μια νέα πραγματικότητα κι ομολογώ ότι, για να εγκλιματιστείς σε αυτήν, χρειάζεσαι χρόνο.
Νουβέλα 2η: Το ομιχλώδες νησί
Ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας, μπορεί να μην είναι αρχιμάγειρας, αλλά μαγειρεύει εξίσου καλά και μάλιστα μόνο με άλφα ποιότητας υλικά. Τώρα... το αν αυτά τα υλικά παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη γεύση των πιάτων του από το μεράκι που θα έπρεπε να έχει, είναι κάτι που θα το ανακαλύψεις μόνος/-η σου.
Νουβέλα 3η: Πίσω από το μαγικό πέπλο
Εδώ η πρωταγωνίστριά μας είναι παθιασμένη και μαγειρεύει προσθέτοντας σε κάθε φαγητό της λίγο από το ελιξίριο του έρωτα. Μέχρι που κάποια στιγμή το παρακάνει. Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος πως θα χάσει την όρεξή της ή πως θα αναγκαστεί να μάθει να μαγειρεύει χρησιμοποιώντας πιο ισορροπημένα τα υλικά της.
Νουβέλα 4η: Ακολουθώντας τη Σκιά
Σε αυτήν τη νουβέλα ο πρωταγωνιστής είναι ένας αστυνομικός, ο οποίος ταξιδεύει σε πολλά σημεία της Ευρώπης για να βρει απαντήσεις μέσα από τις κουλτούρες των πολιτισμών που συναντά. Ή που ελπίζει πως θα συναντήσει. Οι γευστικές του συνήθειες καταργούν τα σύνορα και τα πιάτα που δοκιμάζει είναι φτιαγμένα από αίμα και θάνατο.
Νουβέλα 5η: Το ταξίδι της καλής ελπίδας
Τι γίνεται όταν έχεις χάσει πια την όρεξη για μαγειρική; Την ξαναβρίσκεις μόνος ή εναποθέτεις τις ελπίδες σου σε κάποιον άλλον; Μήπως η καλύτερη ιδέα είναι να τρως ό,τι σου σερβίρουν; Ο πρωταγωνιστής μας σε αυτή την ιστορία τρώει πολλά παγωμένα πιάτα και στο τέλος βουτάει σε μια σούπα φτιαγμένη από λάβα. Θα τσουρουφλιστεί ή θα βρει τη διέξοδό του;
Νουβέλα 6η: Το μαχαίρι της προδοσίας
Αυτός ο πρωταγωνιστής ζει έχοντας βαρεθεί να τρώει τα ίδια και τα ίδια. Οι γεύσεις του παρελθόντος τον στοιχειώνουν και κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να προσθέσει κάτι παραπάνω στο τραπέζι του. Όμως αναποδογυρίζει το τραπέζι που ήδη τον περιμένει στη γωνία, αλλά είναι πολύ τυφλωμένος για να το δει. Τι χρειάζεται άραγε για να το στήσει πάλι από την αρχή; Ως πού μπορεί να φτάσει κανείς για να διορθώσει μια πικρή γεύση;
Νουβέλα 7η: Ο κυνηγός των Χιμαιρών
Τι γίνεται όταν ανακαλύπτεις ότι η ταυτότητά σου είναι πιο ισχυρή απ' όσο πιστεύεις; Τι γίνεται όταν έχεις γεννηθεί αρχιμάγειρας αλλά κοιτάς μόνο τις μαγειρικές ικανότητες των άλλων; Ο τελευταίος πρωταγωνιστής καλείται να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του, να αποδεχτεί μια βαριά κληρονομιά και να δώσει ένα οριστικό τέλος στην κατάρα που κυνηγά το γενεαλογικό του δέντρο.

Αυτό είναι και καθεμία από αυτές τις ιστορίες· ένα δέντρο που απλώνει τα κλαδιά του σε ταξίδια πραγματικά, χρονικά, ονειρικά και φιλοσοφικά, δηλώνοντας τη δική του παρουσία στη δημιουργία ενός αχανούς δάσους από την πένα του Βαγγέλη Ιωσηφίδη.

7 καταραμένες ιστορίες, Ευάγγελου Ιωσηφίδη

Βαγγέλη μου, καλώς όρισες στο koukidaki.gr. Εγώ και αρκετοί άλλοι συγγραφείς και αναγνώστες έχουμε τη χαρά να σε γνωρίζουμε, τόσο μέσα από τα έργα σου όσο και μέσα από το Youtube. Ωστόσο, εμείς θα θέλαμε να σε γνωρίσουμε καλύτερα και όσοι δεν σε γνωρίζουν θα ήθελαν να πάρουν μια μικρή γεύση από εσένα. Ποιος είναι ο Βαγγέλης Ιωσηφίδης;
Ευάγγελος Ιωσηφίδης: Καλώς σας βρήκα και ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεις. Να πω πως ήταν εντυπωσιακή η παρομοίωση των ιστοριών μου με τη μαγειρική! Ο Βαγγέλης Ιωσηφίδης, λοιπόν, είναι ένας τύπος που έχει ανεξάντλητη περιέργεια, αγάπη για την εξερεύνηση και φαντασία που πεινά για ολοένα και περισσότερες εμπειρίες. Γι' αυτό γράφει... βασικά ας γυρίσουμε στο πρώτο ενικό. Γι' αυτό γράφω και διαβάζω!

Στα δικά μου μάτια είναι ολοφάνερο πως για τη συγγραφή των 7 καταραμένων ιστοριών έγινε μεγάλη έρευνα, πως δαπανήθηκαν πολλές ώρες συγγραφής και μελέτης και πως θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως ένα έργο ζωής. Για εσένα τι είναι οι 7 καταραμένες ιστορίες;
Ε.Ι.: Οι «7 καταραμένες ιστορίες» είναι το πρώτο μου ολοκληρωμένο έργο και αυτό που μου απέδειξε πως μπορώ να τα καταφέρω. Όντως, χρειάστηκε χρόνια δουλειάς και ενδελεχής έρευνα σε πολλά επίπεδα, οπότε, αν και το πρώτο μου βιβλίο, είναι η μέχρι τώρα πιο ποιοτική δουλειά μου. Τις αγαπώ όσα χρόνια κι αν περάσουν!

Πότε και πού γράφτηκαν οι 7 καταραμένες ιστορίες;
Ε.Ι.: Γράφτηκαν σε ένα διάστημα πολλών ετών. Ξεκίνησα να τις γράφω στο φοιτητικό μου σπίτι, στη Θεσσαλονίκη, και τις τελείωσα όταν είχα γυρίσει στο πατρικό μου. Οπότε αυτή την ιστορία συνολικά την έχω στην τσέπη μου σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις, σε αρκετά μέρη και σε ταξίδια τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Αν μπορούσες να ξεχωρίσεις μία από αυτές, ποια θα έλεγες ότι είναι η αγαπημένη σου και γιατί;
Ε.Ι.: Η απόφαση αυτή είναι τρομερά δύσκολή, καθώς κάθε μία από τις ιστορίες μου έχει δικά μου κομμάτια εντός της. Θα αφήσω έξω την έβδομη, γιατί, ως μεγαλύτερη και τελική, έχει ήδη το κυρίως βάρος. Είμαι ανάμεσα στη δεύτερη και στην έκτη, αλλά μάλλον θα διαλέξω τη δεύτερη, διότι περιγράφει ένα ταξίδι που λίγο πολύ κάνουμε όλοι μας.

Αν είχες ένα μαγικό ραβδάκι μέσα από το οποίο θα έδινες ζωή σε έναν από τους ήρωες του μυθιστορήματός σου, ώστε να περάσεις ένα εικοσιτετράωρο μαζί του, ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;
Ε.Ι.: Εξαιρετική ερώτηση! Θα ήθελα να γνωρίσω την Ελίζ από την έκτη ιστορία. Είμαι σίγουρος πως θα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία μια συνάντηση μαζί της, ειδικά χάρη στην ατμόσφαιρα του μαγαζιού της και με τις γνώσεις που έχει αποκτήσει.

Ας μιλήσουμε τώρα για τη συγγραφή. Τι είναι για σένα η συγγραφή και τι η ανάγνωση;
Ε.Ι.: Η συγγραφή είναι έκφραση και ανακάλυψη, που ξεκινά από τη λευκή σελίδα και καταλήγει στην κατάθεση της ψυχής στο χαρτί. Όσο για την ανάγνωση, είναι μια πρόκληση που ξεκινά από κάποιον άλλον και απαντιέται από εμένα, καθώς εισέρχομαι στον κόσμο του με περιέργεια και καλή προαίρεση.

Υπάρχει κάποιος συγγραφέας και κάποιο μυθιστόρημα που ξεχωρίζεις;
Ε.Ι.: Αρκετοί με έχουν κερδίσει, αλλά διαχρονικά κρατάω τον Τομ Ρόμπινς στην καρδιά μου, με το βιβλίο του «Το άρωμα του ονείρου». Είναι κι αυτό ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, με τη φιλοσοφία, τη μαγεία και την ανάγκη για απόδραση να μαγεύουν την κάθε σελίδα.

Τι χρειάζεται να έχει στη φαρέτρα του ένας συγγραφέας;
Ε.Ι.: Υπομονή, ώστε να αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο τις ιδέες του. Γνώσεις και κριτική σκέψη, για να μπορεί να ξεχωρίζει τι έχει αξία και τι αξίζει να γραφτεί. Φαντασία, ώστε να ξεπερνά συνεχώς τον εαυτό του. Και τέλος αγάπη, καθώς είναι η συνεκτική δύναμη των πάντων.

Αν σε ρωτούσε ένας νέος συγγραφέας πώς θα πραγματοποιήσει το όνειρό του να εκδώσει ένα βιβλίο, ποια συμβουλή θα του έδινες;
Ε.Ι.: Θα του έλεγα να το κάνει με πάθος και με ενθουσιασμό όσο γράφει, με αυστηρότητα όσο επιμελείται το ολοκληρωμένο έργο και με μεγάλη προσοχή όταν ψάχνει συνεργάτες. Κατά τ' άλλα, να μην απογοητεύεται και να μη βιάζεται.

Κατά καιρούς επικρατεί η εξής άποψη: «Συγγραφέας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι». Ποια η θέση σου πάνω σε αυτό;
Ε.Ι.: Τη θέση μου την έχω καταθέσει σε ένα βίντεο στο Youtube, όπου καταλήγω στο συμπέρασμα πως ισχύουν και τα δύο. Υπάρχει μια φυσική προδιάθεση να ασχοληθείς με τη δημιουργία ιστοριών, αλλά όλα τα υπόλοιπα χρειάζονται σκληρή δουλειά και συνεχή εξέλιξη. Και κυρίως, να μη ζει κανείς με αυταπάτες.

Τέλος, θα ήθελα να μας πεις αν ετοιμάζεις κάτι καινούριο συγγραφικά και τι είναι αυτό.
Ε.Ι.: Συγγραφικά ετοιμάζω μια συλλογή διηγημάτων στον κόσμο της Γης των Αμόλυντων, τη νέα συλλογή διηγημάτων του ερευνητή Φιλήμονα και ένα μυθιστόρημα τρόμου, στο στιλ που αγαπήσαμε στις «7 καταραμένες ιστορίες». Οπότε υπάρχει δρόμος!

Βαγγέλη μου, σε ευχαριστώ πολύ που ήσουν μαζί μας στο koukidaki.gr. Σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να πραγματοποιήσεις κάθε σου στόχο!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Η λήψη και επεξεργασία της φωτογραφίας του βιβλίου έγινε από την Πολύμνια Μανοπούλου
Το βιβλίο του Ευάγγελου Ιωσηφίδη 7 καταραμένες ιστορίες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
7 ιστορίες, 7 διαφορετικοί πρωταγωνιστές, οι οποίοι οδηγούνται σε καταστάσεις που ξεπερνούν ό,τι είχαν ζήσει μέχρι τότε. Η πραγματικότητα γίνεται ένα με τη φαντασία, η αλήθεια με το ψέμα, η ευλογία με την κατάρα. Ο προορισμός άγνωστος, οι συνέπειες κρυφές και μόνος σύντροφος στο σκοτάδι ο ίδιος τους ο εαυτός.
Πότε ένα όνειρο μεταστοιχειώνεται σε πραγματικότητα; Πότε πάλι η πραγματικότητα γίνεται εφιάλτης; Ίσως η ζωή είναι μια αναζήτηση στην ομίχλη, με ένα αόρατο χέρι αιωρούμενο από πάνω σου, που έχει την επιλογή είτε να σε ευλογήσει είτε να σε καταραστεί. Κι όταν βρεθείς αντιμέτωπος με το παρόν και το παρελθόν σου, θέλει θάρρος για να κάνεις το επόμενο βήμα προς το μέλλον. Έχεις επιλέξει τον δύσκολο δρόμο, με το βάρος των ευθυνών να κουρνιάζει στους ώμους σου. Έχεις γίνει πρωταγωνιστής σε μια καταραμένη ιστορία.
Ο Ευάγγελος Ιωσηφίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε κλασική φιλολογία, ενώ διαμένει μόνιμα στη Δράμα. Ασχολείται με το σκάκι, τo μπριτζ και αρθρογραφεί στο blog του skylosofies.blogspot.com. Αρθρογραφεί στη Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας και διατηρεί κανάλι στο Youtube. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του Φιλήμων, ο ερευνητής του μεταφυσικού, 7 καταραμένες ιστορίες και τα τρία μέρη της τετραλογίας Η γη των Αμόλυντων από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής. Είναι λάτρης των ταινιών φαντασίας, επιστημονικής και μη, των ειδυλλιακών αλλά και των απόκοσμων τοπίων στη φύση και αναζητά εδώ και χρόνια τα όρια της ανθρώπινης φαντασίας.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη