Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου: Στον καιρό του Όθωνα

Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη Σφακιανάκη

Θυμάστε πού είχαμε μείνει στΗ σκιά του κυβερνήτη; Ο Άρης Σφακιανάκης, σε εκείνο το μυθιστόρημα, είχε κάνει πρωταγωνιστή του το δεξί χέρι του Κυβερνήτη, δηλαδή του Καποδίστρια. Μέσα από τις ημερολογιακές καταγραφές αυτού του ήρωα βλέπουμε την ιστορία του πρώτου κυβερνήτη της χώρας ως την τραγική του κατάληξη, τη δολοφονία του, και μάλιστα από την κουίντα (για να βάλουμε κι έναν θεατρικό παρασκηνιακό όρο).

Κι έρχεται τώρα, με έναν άλλο ήρωα που τον τοποθετεί στην Ελλάδα του Όθωνα (πια), δηλαδή επί της ουσίας, ξαναβλέπουμε την ιστορία της χώρας μας από την κουίντα, από το σημείο που την αφήσαμε στο προηγούμενο βιβλίο, και τούτη τη φορά ο καταγραφέας των ημερών εκείνων είναι ένας πρίγκιπας. Όχι στον τίτλο· πρίγκιπας από παρατσούκλι είναι, κι ο λόγος που του έμεινε το παρωνύμιο είναι μία ολόκληρη ιστορία.

Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος όπως και Η σκιά του κυβερνήτη, αφορά έναν Έλληνα της Διασποράς που τυχαίνει να γνωριστεί με τον Όθωνα όταν εκείνος φθάνει στην Ελλάδα ενώ εργάζεται για τον Κωλέττη. Από το Ναύπλιο, την τότε πρωτεύουσα της χώρας, μετακομίζει στην Αθήνα, τη νέα πρωτεύουσα, και ορίζεται δάσκαλος ελληνικών της βασιλικής συζύγου, της Αμαλίας. Κι όπως είναι αναμενόμενο, αν ένας τέτοιος άνθρωπος δεν έχει ζήσει τα τεκταινόμενα εκ των έσω, τότε ποιος;
Ο χαρισματικός –αν με ρωτάτε– αυτός χαρακτήρας με το ωραίο χιούμορ, είναι ένας έξυπνος –ανοιχτομάτης– καιροσκόπος, έτοιμος ν' αρπάξει και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία του, βάζοντας το προσωπικό του βόλεμα υπεράνω πολλών πραγμάτων (αξιών κι ηθικής, για παράδειγμα) ενώ παραμένει συνεχώς υπ' ατμόν. Οι καταγραφές του είναι ημερολογιακές, το κείμενο δομείται σε πρώτο πρόσωπο, όμως δεν είναι ακριβώς ημερολόγιο καθώς περιέχονται και διαλογικά μέρη.
Απείχα σταθερά από κάθε λογής αξίωμα... Είχα επιλέξει την αόρατη –αλλά επωφελή– θέση του παρασίτου.
Η όμορφη αφηγηματική δεινότητα του συγγραφέα σε συνδυασμό με την ευθυμογραφική διάθεση του ήρωά του (αν και αυτά τα δύο ταυτίζονται) δημιουργούν ένα άκρως γοητευτικό και διασκεδαστικό βιβλίο με κοινωνικές αποχρώσεις και ιστορικές αναφορές. Το κείμενο ρέει εθιστικά, σε κρατάει εγκλωβισμένο στις σελίδες του καθώς απολαμβάνεις την ανάγνωση, το χαίρεσαι και περνάς πολύ καλά μαζί του.

Τα περιστατικά της ζωής του ήρωα και η ελληνική ιστορία μπλέκονται δημιουργικά (ακόμα μία φορά) σε ιδανική αναλογία, γοητεύοντας αυτοστιγμεί.

Αν θέλαμε να το πάμε και λίγο παρακάτω, πρόκειται για μια όψη της ιστορίας, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, που όμως περιέχει όλες τις πλευρές και προσφέρεται με διασκεδαστικό τρόπο. Ο Άρης Σφακιανάκης αποφεύγει το δράμα, κρατά την πιο εύθυμη νότα των γεγονότων όπως συμβαίνει όταν ένα συμβάν πολύ δύσκολο ή τραγικό ή επίπονο από το παρελθόν μας έρχεται στον νου μας σήμερα που πλέον το έχουμε ξεπεράσει και το αντιμετωπίζουμε ανάλαφρα και γελώντας. Επίσης, θα λέγαμε ότι δεν πρόκειται για αμιγώς ιστορικό μυθιστόρημα και πως θα αρέσει σε κάθε φιλαναγνώστη, όποιο κι αν είναι το αγαπημένο του είδος.
Εξάλλου, ο κεντρικός χαρακτήρας –γιατί αυτόν παρακολουθούμε και όχι τον βασιλιά– διαθέτει (και) μία ευαίσθητη πλευρά αφού παλεύει με την ποίηση όπως παλεύει να γοητεύσει και τις δεσποινίδες επί των τιμών.

Αν τώρα κοιτάξει κανείς ανάμεσα στις αράδες θα συναντήσει πολλές από τις παθογένειες του τόπου μας, αρκετά κουσούρια που έχουμε ως λαός, αλλά και κακές πρακτικές που διαιωνίζονται ως σήμερα!
Κι ύστερα κλείνει γλυκά, αφήνοντας ανοιχτό ένα μυστήριο να πλανάται ή ν' απαντιέται από τον κάθε αναγνώστη κατά μόνας. 

Να το βρείτε αυτό το βιβλίο! Θα καταφέρει να γοητεύσει και εσάς.



Διεκδικήστε το!
Το koukidaki προσφέρει τρία [3] αντίτυπα του μυθιστορήματος σε ισάριθμους τυχερούς αναγνώστες –από ένα στον καθένα. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που θα γίνει μετά την 1η Ιουλίου 2024, σημαίνει αποδοχή των όρων. Τα βιβλία θα αποσταλούν/παραδοθούν στους τυχερούς από το koukidaki. Αυτή η δωροθεσία είναι παγκόσμια!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη