Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Ταρτάν το άλογο, Η αγωνία του μέτρου, Θεατές και δράστες

Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα, Ταρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου Ι. Σπανουδάκη

Τρεις συλλογές διηγημάτων, που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν, με αξιοπρόσεκτο περιεχόμενο, που με γοήτευσαν και με ταξίδεψαν.

Ταρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη

Στα εννέα διηγήματα που περιέχονται στο βιβλίο της Ευτυχίας Καλλιτεράκη Ταρτάν το άλογο, η δημιουργός παρατηρεί την Αθήνα, τους ανθρώπους και καταγράφει. Καταγράφει τις εμπειρίες, τις στιγμές, εικόνες, συναισθήματα... Με πεδίο δράσης το αστικό τοπίο, μοναξιά κι ερημιά, φόβο και τρόμο, δράμα, τραγικότητα μαζί με τρυφεράδα, η συγγραφέας βουτά την πένα στο πιο μελανό μελάνι με σκοπό να εξερευνήσει την αστική ψυχοσύνθεση και να μεταφέρει την ατμόσφαιρα. Κι όλα αυτά πριν ακουμπήσει η πανδημία την πρωτεύουσα.
Η Ευτυχία Καλλιτεράκη είναι ψυχαναλύτρια, τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, όπου είναι επόπτρια και διδάσκουσα. Κατά το διάστημα 1974-1991 δούλευε στο Αιγινήτειο, στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, ειδικότερα στο τμήμα διαταραχών συμπεριφοράς, με υπεύθυνο τον καθηγητή Γρηγόρη Βαλσαματζή και σήμερα εργάζεται ιδιωτικά με άτομα σε ζευγάρια και ομάδες. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και έχει λάβει μέρος σε ψυχαναλυτικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως οργανώτρια και ομιλήτρια. Έχει γράψει τα ψυχαναλυτικά δοκίμια: Διονύσιος Σολωμός: Μία ψυχαναλυτική προσέγγιση (εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2005), ένα βιβλίο που διδάσκεται στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Νοσταλγία μέσα στο όνειρο και η ονειροπόληση του θεραπευτή (εκδόσεις Αρμός, 2016) και Νίκος Καζαντζάκης: Μια αναφορά στον Καπετάν Μιχάλη (εκδόσεις Αρμός 2018). Στη λογοτεχνία έχει εμφανιστεί με τη συλλογή διηγημάτων Οι κουμπότρυπες: 13 ιστορίες (εκδόσεις Μελάνι, 2007) και το μυθιστόρημα Αμπελώνες χωρίς ορίζοντα (εκδόσεις Ψυχογιός, 2011). Το Ταρτάν το άλογο είναι η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της.
Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα

Η Σύλβα Γάλβα, στο βιβλίο της Θεατές και δράστες, έχει άλλη οπτική. Τα κείμενα, που χωρίζονται στις τέσσερις εποχές του έτους, χρονολογικά διατρέχουν πολλούς αιώνες. Έτσι, θα διαβάσουμε για τη Θεσσαλονίκη των αρχών που 20ού αιώνα [1908] αλλά θα φτάσουμε έως το 2289, σε ένα άκρως διαχρονικό κρεσέντο που αφορά όλα τα μέρη του κόσμου, κάθε λαό και όλους τους νεότερους αιώνες, ενώ προεκτείνεται δημιουργικά στο μέλλον. Θεματικά, αναζητούνται απαντήσεις, κρυφές πτυχές και μυστικά. Όπου «δράστες» είναι εκείνοι που ενεργούν –μπορεί να τείνουν χέρι βοηθείας αλλά μπορεί να εγκληματούν– κι όπου «θεατές» είναι όσοι παρακολουθούν. Και τούτοι εδώ οι τελευταίοι, ως μάρτυρες, είναι που μας προσφέρουν τη γνώση της ιστορίας –οι πρώτοι βέβαια την κατευθύνουν.
Η Σύλβα Γάλβα γεννήθηκε στις Σέρρες, όπου και ζει. Είναι εκπαιδευτικός και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με την ποίηση. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Passatempo (εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2017) και Τίτλοι αρχής (εκδόσεις Βακχικόν, 2020), ενώ συμμετείχε και στη συλλογή ποιημάτων The battle of words/Η πάλη των λέξεων (εκδόσεις Βακχικόν, 2023). Οι Θεατές και δράστες είναι η πρώτη συλλογή διηγημάτων που κυκλοφορεί.
Η αγωνία του μέτρου Γιώργου Ι. Σπανουδάκη

Στις ιστορίες που περιέχονται στη συλλογή του Γιώργου Ι. Σπανουδάκη Η αγωνία του μέτρου έχουμε έναν ιδανικό συνδυασμό ρεαλισμού και φαντασίας με κοινό παρονομαστή την ιστορία, τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία. Ο συγγραφέας εδώ είναι αρκετά διαλογικός, σχεδόν θεατρικός κάποιες φορές. Με το λεπτό του χιούμορ (από το είδος της καλής ποιότητας) μας παρασύρει στις συνθήκες που έχει δομήσει για εμάς και στα πρόσωπα που μας συστήνει, αφήνοντάς μας στο τέλος με ένα χαμόγελο χαραγμένο στα χείλη και λίγο παραπάνω πλούτο στον νου.
Ο Γιώργος Ι. Σπανουδάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει μέχρι σήμερα. Εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση ως μαθηματικός και ασχολείται εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων και με τα εικαστικά. Η αγωνία του μέτρου είναι η πρώτη του συλλογή διηγημάτων.
Τρία πραγματικά καλά βιβλία από τρεις όμορφους αφηγητές. Με διαφορετικό ύφος καθένας μα όλοι κατέχουν έναν τρόπο να μας ταξιδέψουν και το κάνουν πολύ πολύ όμορφα.



Διεκδικήστε τα!
Το koukidaki προσφέρει τα βιβλία σε έναν τυχερό αναγνώστη –και τα τρία σε έναν. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, προσέξτε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που θα γίνει μετά τις 31 Ιουλίου 2024, σημαίνει αποδοχή των όρων. Τα βιβλία θα αποσταλούν/παραδοθούν στον τυχερό από το koukidaki. Αυτή η δωροθεσία είναι παγκόσμια!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη