Ο Ντίνος Δουλγεράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1937. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία απ' όπου πήρε και το πτυχίο του. Υποκριτική σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στην Δραματική Σχολή του αξέχαστου Γρηγόρη Βαφιά. Στην συνέχεια πήρε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος ως εξαιρετικό ταλέντο. Τα χρόνια των θεατρικών σπουδών του δίδασκε σε δημοτικό σχολείο ως δάσκαλος. Πραγματοποίησε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση το 1965 με τον θίασο του Αλέκου Αλεξανδράκη και της Αλίκης Γεωργούλη στο αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι Έγκλημα και τιμωρία (υποδύθηκε τον Πετρόφ). Οι παραστάσεις δόθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς. Δεν άργησε να εξελιχθεί σε έναν ικανό ηθοποιό που, αν και αναλάμβανε συνήθως μικρούς ρόλους, κατάφερνε να ξεχωρίσει και πολλές φορές να κλέψει την παράσταση.
Με το θέατρο της Νέας Ιωνίας τον συναντάμε στο έργο του Βαγγ. Γκούφα Η επιστροφή του ευεργέτη το 1967, στο θέατρο Αναλυτή στην κωμωδία του Ζορζ Φεϊντό Η κυρία του Μαξίμ, με τον θίασο Βασίλη Αυλωνίτη - Γιάννας Βαλέντη παρουσίασαν την κωμωδία Πέντε λεπτά από την Ομόνοια των Τσιφόρου - Βασιλειάδη (σε περιοδεία), συνεργασία στο θέατρο Ακάδημος στο έργο του Λάκη Μιχαηλίδη Ο Ευκλείδης και το κλειδί του κ.ά.
Στη συνέχεια (1973) θα συνεργαστεί με την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου στον Μορμόλη του Χ. Χάχβελτ. Με τον θίασο Τζένης Καρέζη και Κώστα Καζάκου στα έργα του Ιακώβου Καμπανέλλη Το κουκί και το ρεβίθι και Το μεγάλο μας τσίρκο Νο2. Ακολουθεί η συνεργασία του με τον αξέχαστο Νίκο Κούρκουλο στο εναρκτήριο έργο του θεάτρου Κάππα Ταμπούρλα μες στην νύχτα του Μπέρτολτ Μπρεχτ και την αμέσως επόμενη χρονιά, στο ίδιο θέατρο πάλι, με τον Κούρκουλο και με σύμπραξη της Μελίνας Μερκούρη στην Όπερα της πεντάρας.
Θα μεταπηδάει από το ένα θεατρικό είδος στο άλλο με την ίδια ευκολία. Έτσι, το 1977 τον βρίσκουμε στην επιθεώρηση του Γιώτας Λαζαρίδη και του Ν. Αθερινού Σφίξτε τα ζωνάρια.
Επιστροφή στο Προσκήνιο με το Λουτρό του Μαγιακόφσκι. Με την Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης στον Φουρτουνάτο του Μ.Α. Φώσκολου. Με τους αλησμόνητους θιασάρχες Κατερίνα Βασιλάκη και Θανάση Μυλωνά στον Ματωμένο γάμο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που παρουσιάστηκε στο θέατρο Λυκαβηττού το 1982. Λίγο πιο πριν, το 1981, ιδρύει το Επαγγελματικό Παιδικό Θέατρο. Από το 1982 θα συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο για τα επόμενα δεκατρία χρόνια σε μερικά από τα σπουδαιότερα έργα από το ελληνικό και ξένο δραματολόγιο: Αυλή των θαυμάτων του Ιακώβου Καμπανέλλη, Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι, Δωδέκατη νύχτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Αρσενικό και παλιά δαντέλα του Κέσελρινγκ, Μάνα κουράγιο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας του Δημητρίου Κορομηλά και στις αριστοφανικές κωμωδίες Εκκλησιάζουσες, Νεφέλες και Αχαρνής.
Επιστροφή στο ελεύθερο θέατρο και συγκεκριμένα: στην κωμωδία Η γοητεία της εξουσίας στο Θέατρο Μετροπόλιταν, Οι άθλιοι του Βίκτορ Ουγκώ στο θέατρο Καλουτά, Χορεύοντας στην Λουνάσα του Μπ. Φράιλ στο σπίτι Βικτώρια.
Επιστροφή στο Εθνικό Θέατρο με μία από τις τελευταίες του σκηνικές εμφανίσεις στο αριστούργημα του Ντέιβιντ Μπέρι Οι φάλαινες του Αυγούστου (2001).
Μεγάλη η παρουσία του στην μεγάλη οθόνη: Η έβδομη ημέρα της δημιουργίας, Ο τελευταίος αιχμάλωτος, Κατηγορώ τους δυνατούς, Θανάση πάρε το όπλο σου, Η αλήθεια είναι πικρή, Ο εχθρός του λαού κ.α.
Με το Θέατρο της Δευτέρας σε πολλές παραγωγές: Ο βασιλικός του Αντωνίου Μάτεσι, Το καφενείο του Κάρλο Γκολντόνι, Ο κουρέας της Σεβίλλης του Μπομαρσέ, Οι μικροαστοί του Μαξίμ Γκόρκι κ.α.
Τηλεοπτικές σειρές: Πρώτη γραμμή, Η γυφτοπούλα, Γιούγκερμαν, Ιστορίες μίας ζωής κ.α.
Ο Ντίνος Δουλγεράκης υπήρξε ένας ακούραστος άνθρωπος του θεάτρου, που τίμησε την τέχνη του ηθοποιού με το ταλέντο του, την σκληρή εργασία και την ευγένειά του. Μπορούσε –και το έκανε πράξη– να υπηρετήσει όλα τα θεατρικά είδη με την ίδια άνεση. Αρχαία τραγωδία, αρχαία κωμωδία, ξένο και ελληνικό ρεπερτόριο, νεοελληνικό έργο... χαρίζοντάς μας απλόχερα το γέλιο και την συγκίνηση. Στη διάρκεια της πλούσιας πορείας του, συνεργάστηκε με κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του θεάτρου από ηθοποιούς και σκηνοθέτες.
Είχε επίσης αναλάβει την σκηνοθεσία όταν ίδρυσε το Επαγγελματικό Παιδικό Θέατρο στο έργο της Χαράς Αποστόλου Γιο-χο-χό Γιο-χο-χό! καθώς επίσης σκηνοθέτησε, σε συνεργασία με τις θεατρικές ομάδες του Πολιτιστικού τμήματος ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, και τα έργα: Ματωμένος γάμος του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και το Λουμπάγκο του Μαν. Κορρέ.
Είχε παντρευτεί την ηθοποιό Χαρά Αποστόλου.
Ο Ντίνος Δουλγεράκης έφυγε από τη ζωή το 2012.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Η γενιά μας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη.