Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου και η Σίβυλλα, Το τίμημα της ύβρεως

Πώς προέκυψε η ιδέα;
Δ.Π.: Λατρεύω την Μυθολογία μας από παιδί. Κάποια στιγμή «έπεσα» πάνω στις Σίβυλλες και στις πολλαπλές, μαγικές τους ικανότητες. Η ιδέα να πλάσω μια ηρωίδα με τόσο μεγάλες ικανότητες ξεπήδησε και τα υπόλοιπα ήρθαν.

Τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει στις μυθογραφίες που τοποθετούνται αρκετούς αιώνες πριν;
Δ.Π.: Η άγνοια των περισσοτέρων ανθρώπων για αυτές τις εποχές, η εντύπωση ότι ο κόσμος τότε είχε μόνον ελλείψεις και προβλήματα. Ζωντανεύοντας παλιές εποχές, λοιπόν, το αντικρούω, εμφανίζοντας τον τρόπο ζωής και αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων.

Ποιες είναι οι προκλήσεις όταν σε μια φανταστική ιστορία (μυθοπλασία) εμπλέκονται ιστορικά πρόσωπα, άλλες εποχές (ήθη, έθιμα, κοινωνίες με τεράστιες αποκλίσεις από τις σύγχρονες...);
Δ.Π.: Όσο πληρέστερη και διεξοδική είναι η έρευνα, τόσο το ζωντάνεμα της εποχής και της καθημερινότητας γίνεται ακριβέστερο. Η ανάμιξη πραγματικών ιστορικών προσώπων θεωρώ ότι δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα και ενδιαφέρον, ιδιαίτερα αν έχουν και κάποια δράση. Η συνολική πρόκληση, επομένως, είναι να καταφέρω να δημιουργήσω τέτοιες εικόνες στον αναγνώστη, ώστε κλείνοντας τα μάτια να μπορεί να βαδίσει δίπλα στους ήρωες.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη Σίβυλλα; Είναι μια τραγική ηρωίδα;
Δ.Π.: Αν αντικαταστήσουμε τις μαγικές της ικανότητες με κανονικές ανθρώπινες δεξιότητες, τότε θα έχουμε μπροστά μας μια γυναίκα που δεν βρίσκει τον τρόπο να εκμεταλλευτεί τα προσόντα της, μια εγωίστρια που πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Και πέφτει σε λάθη και έρχεται η στιγμή να «πληρώσει» το τίμημα.

Πόσες γυναίκες υποπίπτουν σε τέτοια σφάλματα;
Δ.Π.: Πιστεύω οι περισσότερες, για να μην πω όλες. Είναι τραγικές φιγούρες; Όχι περισσότερο από άλλες που έρχονται αντιμέτωπες με διαφορετικά προβλήματα, με άλλα διλήμματα, με άλλες σπουδαίες αποφάσεις-κλειδιά για τη συνέχιση της ζωής. Επέλεξα μια ηρωίδα τρωτή, όπως είμαστε όλοι μας, επειδή το τέλειο είναι το τέρμα της προσπάθειας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με τρεις λέξεις;
Δ.Π.: Μαγικό, ταξιδιάρικο, ελπιδοφόρο.

Τι θέλετε να κρατήσει ο αναγνώστης μόλις το ολοκληρώσει;
Δ.Π.: Ότι το ταξίδι της ζωής είναι συναρπαστικό, όταν δίνουμε νόημα στις πράξεις μας.
Το μυθιστόρημα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, «Σίβυλλα, Το τίμημα της ύβρεως», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνεμος. Θα το βρείτε εδώ.
Διαβάστε κι ένα απόσπασμα!

Στο οπισθόφυλλο λέει:
Μια μαγική, μυθική ύπαρξη γεννιέται και μεγαλώνει στον απαιτητικό δέκατο τέταρτο αιώνα, με προορισμό να φέρει σε πέρας την προσωπική της δοκιμασία. Τυφλωμένη από τις τεράστιες ικανότητες που διαθέτει και τον άκρατο εγωισμό της θα επαναστατήσει, θα θελήσει να σπάσει τις αλυσίδες της νομοτέλειας στην οποία είναι υποχρεωμένη να υπακούει και θα το πληρώσει πολύ ακριβά.
Θα καταφέρει να βρει τη δύναμη να φτάσει στην ουσία των πραγμάτων και να δει καθαρά τον λόγο της υπόστασής της; Όταν όλα καταρρεύσουν, θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να επανορθώσει;
Ένα έπος γεμάτο αρμύρα, κάστρα και πέλαγος, με άντρες σκληρούς και δυνατούς, που εκτείνεται από την αρχαιότητα έως και τον εικοστό αιώνα. Η Χίος απέναντι στη Γένουα, η στέψη ενός Παλαιολόγου στην Αγία Σοφία, ένας λαός αντιμέτωπος με βαρβαρικά στίφη, η μοιραία και τραγική άλωση της Πόλης. Όλα μέσα από τα μάτια και τις πράξεις αυτής της σαγηνευτικής Σίβυλλας.

Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε ξενοδοχειακά στη Ρόδο (ΑΣΤΕΡ) και οικονομικά στη Θεσσαλονίκη (Ανωτάτη Βιομηχανική), όπου έμεινε και εργάστηκε για είκοσι χρόνια. Είναι παντρεμένη και ζει στην Αθήνα.
Αρθρογραφεί σταθερά στα διαδικτυακά περιοδικά The Mythologists, iporta.gr, anemosmagazine.gr, koukidaki.gr και στα βιβλιοσημεία. Πολλά από τα άρθρα της μπορείτε να τα βρείτε και στο προσωπικό της μπλoγκ: myownnovelsworld.blogspot.com.
Εργογραφία:
Σαν στάχυα στο χρόνο, Διόπτρα, 2012
Στη σκιά των αιώνων, Διόπτρα, 2013
Από ξύλο και ασήμι, Διόπτρα, 2015
Ανεξέλεγκτο πάθος, Εμπειρία Εκδοτική, 2017
Όταν σωπαίνει το φως, Άνεμος Εκδοτική, 2018
Σίβυλλα, το τίμημα της ύβρεως, Άνεμος εκδοτική, 2019

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη