Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μαρία Τσακιρίδου και Η Ντο και τα μαγεμένα πινέλα

Πρωταγωνίστρια του παραμυθιού «Η Ντο και τα μαγεμένα πινέλα» είναι η Ντο, η πρωτότοκη νότα της μουσικής. Η εμμονή της Ντο να γνωρίσει τα επτά μεγάλα και τα επτά μικρά πινέλα του πατέρα της, του Ορφέα, θα την φέρουν αντιμέτωπη με έναν θρύλο, που μόνο το καναρίνι ο Φιρφιρούλης και η νεράιδα Έμπνευση γνώριζαν.
Πόσο έτοιμη, όμως, είναι η νότα Ντο να αποδειχθεί αντάξια της εμπιστοσύνης της Έμπνευσης, ώστε να της αποκαλυφθεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό; Θα δώσει η Ντο την ευκαιρία στα πινέλα του πατέρα της να ξαναγίνουν γλυκές μελωδίες στην αιωνιότητα; Η Ντο έχει στ’ αλήθεια τη δύναμη να λύσει τα ξόρκια της μάγισσας Φάλτσας, που είχαν μεταμορφώσει τις όμορφες μελωδίες σε άχαρα πινέλα του Ορφέα; Οι ικεσίες της Ντο θα πείσουν τη νεράιδα Έμπνευση να της αποκαλύψει πώς τα πινέλα του πατέρα της θα ξαναβρούν τον χαμένο τους μουσικό εαυτό;
Αντίδοτο στα μαγικά της Φάλτσας δεν είναι η εκδίκηση αλλά η αγάπη. Το φιλί της Ντο έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τα μαγεμένα πινέλα του Ορφέα σε γλυκές μελωδίες; Ναι, γιατί η αγάπη, η καλοσύνη και η φιλία πάντα κερδίζουν!
Έμπνευση σημαίνει ελευθερία. Πόσοι άνθρωποι άραγε νιώθουν πραγματικά ελεύθεροι; Μάλλον λίγοι. Ελπίζω, όμως, σε περισσότερους μελλοντικά.
Ας μην χάνουμε την ελπίδα μας! Αν κυνηγήσουμε τα όνειρά μας ο ουρανός μας δεν θα μας προδώσει! Όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε το φως του, τότε αυτός θα μας το χαρίσει απλόχερα. Αρκεί να το πιστέψουμε!

με αγάπη,
η φίλη σας η Ντο![1]

🎵

Ελευθερία σκέψης
Μουσική παιδεία
Παραμύθι για όλους
Νότες θαρραλέες
Εικόνες μαγικές
Υποσχέσεις αληθινές
Στίχοι χαρωποί
Ήττα κανείς μη φοβηθεί![2]
Το παραμύθι για παιδιά της Μαρίας Τσακιρίδου, Η Ντο και τα μαγεμένα πινέλα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Εικονογράφηση Steven Goumoulas.

Περίληψη:
Το παραμύθι πραγματεύεται μια φανταστική ιστορία με κεντρική ηρωίδα τη Ντο, την πρωτότοκη νότα της μουσικής. Η αγάπη της Ντο για την περιπέτεια και η θέλησή της να γνωρίσει τους φίλους του πατέρα της, επτά μικρά και επτά μεγάλα πινέλα, θα την οδηγήσουν σε μεγάλους μπελάδες. Πάντοτε, όμως, θα την προστατεύουν και θα την ενθαρρύνουν οι καλοί της φίλοι. Μια κιθάρα, ένα καναρίνι και μια νεράιδα, η Έμπνευση, θα βοηθήσουν τη Ντο να λύσει τα ξόρκια της μάγισσας Φάλτσας και θα της αποκαλύψουν ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Αλήθεια, πόσο έτοιμη είναι η Ντο να δεχτεί πως τα πινέλα του πατέρα της είναι στην πραγματικότητα δικά της παιδιά; Η αδερφική αγάπη, η φιλία, η καλοσύνη και οι τέχνες της μουσικής και της ζωγραφικής απειλούνται από το μίσος, τη ζήλια, την κακία και την παραφωνία της μάγισσας Φάλτσας. Η Ντο με τη βοήθεια των καλών της φίλων θα καταφέρει να διαλύσει τα μάγια της μάγισσας και η αγάπη της θα διασκορπιστεί σαν χρυσόσκονη στην οικουμένη! Στόχος του παραμυθιού είναι να ταξιδέψει τους αναγνώστες του, μικρούς και μεγάλους, σε μονοπάτια γεμάτα έμπνευση. Η Ντο στοιχηματίζει πως θα το πετύχει, αρκεί να της το επιτρέψετε!

Η Μαρία Κ. Τσακιρίδου γεννήθηκε στην Ξάνθη και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Η Κατερίνη και τα δύο χωριά της, ο Λόφος Ελασσόνας και η Χωριστή Δράμας, αποτελούν πάντοτε σημεία αναφοράς της. Είναι απόφοιτη του Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στην Κλασική Αρχαιολογία του ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Είναι υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Μουσικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ. Κάτοχος πτυχίου Ειδικού Αρμονίας. Συνεχίζει τις μουσικές της σπουδές στην κλασική κιθάρα και τη φωνητική. Μιλάει δύο γλώσσες, Αγγλικά και Γερμανικά. Συμμετείχε σε πανεπιστημιακές ανασκαφές του ΑΠΘ, όπως στη Βεργίνα και στο Δίον. Εργάστηκε ως αρχαιολόγος σε αρκετές ανασκαφές ανά την Ελλάδα. Το παραμύθι «Η Ντο και τα μαγεμένα πινέλα» αποτελεί την πρώτη της συγγραφική απόπειρα για μια περιπλάνηση στον μαγικό κόσμο της φαντασίας.

[1] Στο Πλοκόλεξο (εκ του πλοκή και λέξεις ή κάπως έτσι τέλος πάντων -ο καθένας ας το δεχτεί με τον τρόπο του- ή Πλεκόλεξο(;) -αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα στο πλέκω-πλέξιμο και στην πλοκή) οι δημιουργοί γράφουν ένα ελεύθερο κείμενο/άρθρο για το έργο τους χρησιμοποιώντας δέκα προκαθορισμένες λέξεις. Στο τέλος, αν θέλουν, αντικαθιστούν μία από όλες αυτές με μια δική τους για τον επόμενο. Περισσότερα σαν κι αυτό θα βρείτε στην αντίστοιχη ετικέτα.
Απαντήστε κι εσείς στο Πλοκόλεξο κλικάροντας εδώ
[2] Η Μαρία Τσακιρίδου συμπληρώνει την ακροστιχίδα του βιβλίου της. Η ακροστιχίδα είναι ένα παλαιό ποιητικό παιχνίδι στο οποίο τα αρχικά γράμματα των στίχων αν διαβαστούν από πάνω προς τα κάτω δίνουν μια λέξη ή φράση. Στην δική μου εκδοχή τα αρχικά γράμματα δίνουν τον τίτλο του έργου εκείνου που γράφει το παζλ και, εφόσον είναι ελεύθερος να συμπληρώσει τα αρχιγράμματα με όποιον τρόπο θέλει (μονολεκτικά, ποιητικά, περιγραφικά, κ.ο.κ. ακόμα και μονοσύλλαβα) ονόμασα την στήλη Ακρότιτλο. Περισσότερα σαν κι αυτό εδώ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη