Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Άγιες γλώσσες

Πίνακας Juan Grisa (Open window with hills, 1923)

Μέσα στην νύχτα των ανθρώπων, σαν να περνάνε μπροστά μου, όλες οι γλώσσες του κόσμου, σαν ν’ αφήνουνε το αποτύπωμά τους, στον φόβο της ύπαρξης, τελειώνοντας ειρηνικά με το παρελθόν. Περνούν από το δάσος της λησμονιάς για να ξαναφανούν στην πορεία προς το δειλινό. Ζητάνε ν’ ακουστούνε οι παλιές γλώσσες και οι νέες γυρεύουν δικαίωση, κάτι σαν κοίταγμα προς τα υψηλά, σαν τον άνεμο μέσα στις φυλλωσιές που ζωοποιεί το κουρασμένο τοπίο.

Με περίμεναν τούτες οι γλώσσες, καλά κρυμμένες. Μα τώρα η αναμονή έλαβε τέλος και να τες εδώ μπροστά μου, κυκλώνουν τα βήματά μου. Και αυτά γίνονται βαριά, τα πόδια ασήκωτα σαν να έχουν σιδερένια τακούνια. Μα αρπάζω τις μεγάλες λέξεις και ορθοτομώ τον λόγο. Διαλέγω τις λέξεις και ακούω την ηχώ τους. Είναι η τεχνική για να εξηγώ τα πράγματα, να κυριαρχώ της βαρύτητας και να ελαύνω επί της οδού. Είμαι ο περιπατητής, ο ανώνυμος καταγραφέας που ανταλλάσσει την λησμονιά, με τον χωρόχρονο. Δίνω χρονικά μέτρα και κερδίζω γραφή. Παραχωρώ, προχωρώ, πορεύομαι.

Κι οι λέξεις ανατροφοδοτούν την ανταλλαγή. Οι γλωσσικοί κώδικες αποδελτιώνονται και επαναχρησιμοποιούνται για δημιουργία. Γλώσσες βαρβάρων, βγαλμένες από τα δάση της Μεσημβρίας, αιμάτινες γλώσσες από τα ποτάμια του βορρά, κουβαλητές μύριων θυσιών, γλώσσες στερεμένες από ομορφιά, γλώσσες πλήθος αμαρτιών, αλλά και ολόγιομες φωτός, γλώσσες ελεήμονες, νικητήριες γλώσσες, έμπλεες ψαλμών και μελωδιών, συμπορεύονται μαζί μου. Ξεχωρίζουν τον πηλό από το πνεύμα και γραπώνονται πάνω μου, ν’ αλλάξουν την ευθύγραμμη ενατένιση. Άγιες γλώσσες.

Κι η συνέχεια, μέσα στην ατραπό του χωροχρόνου, μεταβάλλεται σε λεκτική πανδαισία. Κλήρωση και επιλογή: φως και τόλμη. Οι γλωσσες του κόσμου αθανατοποιούν τα βήματά μου, αδελφώνουν την αρχή με το τέλος, συντηρούν την πίστη στα νοερά πλέγματα των δακρύων. 

Το ερχόμενο σκοτάδι κυριαρχείται από τις φωτεινές λέξεις. Είναι το μέτρο της αναγωγής. Οι συλλογισμοί νικούν την εξαχρείωση, κινούν τη σκέψη. Οι βοές της ιστορίας εκπίπτουν, μεταμορφώνονται σε αμφιλεγόμενα σημεία, η επιλογή είναι προσωπική υπόθεση. Αλλά και η υποχώρηση μπροστά στο μοιραίο είναι αναπόφευκτη, η πορεία όμως είναι ανεκτίμητη. Οι αντιλογίες σώζουν τους περιπατητές. Τα σύμβολα, είναι οι λεκτικές αναφορές ενάντια στο γενικό ψέμα, ενάντια στις δημιουργημένες ψευδολογίες, ενάντια στο φυσικό μίσος. Ο φόβος υπερνικάται. Τολμητίας της πορείας με την συντροφιά των γλωσσών, μέτοχος της μνήμης, της ιερής μνήμης με συνοδοιπόρους τις άγιες γλώσσες.



Πρώτη δημοσίευση
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Juan Grisa (Open window with hills, 1923)

Περισσότερα από τον ίδιο:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη