Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Κορωνοϊούλης

Από το εξώφυλλο του βιβλίου της Μαρίας Σαρρή-Μπελλέ, Ο Κορωνοϊούλης, και φωτογραφία της ίδιας

Αν το παραμύθι σας ήταν μουσική... ποιο κλασικό κομμάτι θα αντιπροσώπευε;
Μαρία Σαρρή-Μπελλέ: Θα έλεγα «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι.

Διαβάσαμε στο παραμύθι σας τα εξής:
«Το μάθημα το πήραμε.
Τον κόσμο ν' αγαπάμε!
Γι' αυτό δεν πρέπει αδιάφορα
τους άλλους να κοιτάμε!»
Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τι θέλετε να πείτε;
Μ.Σ.Μ.: Είναι πολύ απλό. Ακόμα και μια άσχημη κατάσταση μας στέλνει κάποια μηνύματα. Εδώ μαθαίνουμε πως δεν πρέπει να αδιαφορούμε για ό,τι συμβαίνει στους άλλους, γιατί σύντομα θα μας αγγίξει. Είναι καλό να αγαπάμε και να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, γιατί όλο αυτό θα έχει θετική επίδραση και σ' εμάς. Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας «ό,τι δώσεις θα πάρεις».

Ποιος ο λόγος που ασχολείστε με τη συγγραφή παραμυθιών;
Μ.Σ.Μ.: Ο πατέρας μου ήταν ο παραμυθάς της γειτονιάς και τον λάτρευαν μικροί και μεγάλοι. Αργότερα μεγάλωσα τα παιδιά μου με δικά μου παραμύθια. Η άποψη μου είναι ότι περνάς ευκολότερα τα μηνύματά σου στα παιδιά μέσα από ένα καλό παραμύθι και τα μαθαίνεις συνάμα πώς να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής.

Στο παραμύθι σας αναφέρετε:
«Ήταν καλός και δίκαιος,
μα, είχε ένα κουσούρι.
Τις λίρες του ελάτρευε.
τις θεωρούσε γούρι!»
Τελικά, η λατρεία στο χρήμα είναι κουσούρι;
Μ.Σ.Μ.: Θεωρώ ότι κάποιος που έχει κάνει θεό του το χρήμα, γίνεται άπληστος και δεν είναι ποτέ ευτυχισμένος. Ασφαλώς πρέπει να βγάζουμε χρήματα για να ζούμε καλά, αλλά να έχουμε τη χαρά να τα χρησιμοποιούμε δημιουργικά και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

«Ο Κορωνοϊούλης» θα θέλατε να γίνει θεατρική παράσταση;
Μ.Σ.Μ.: Το έχω κάνει με όλα μου τα παραμύθια. Πιστεύω ότι θα ήταν ωραίο να γίνει και αυτό.

Τι σημαίνει για εσάς η εποχή της πανδημίας;
Μ.Σ.Μ.: Θεωρώ ότι για όλη την ανθρωπότητα ήταν μια μεγάλη δοκιμασία. Εγώ όμως κατάφερα να γεμίσω τον ελεύθερο χρόνο μου δημιουργικά, κάνοντας μια μεγάλη σειρά έργων ζωγραφικής και γράφοντας τον «Κορωνοϊούλη».

Θα θέλατε να μας αποκαλύψετε τα μελλοντικά σχέδια σας;
Μ.Σ.Μ.: Όσον αφορά το παραμύθι μου θα κάνω αρκετές παρουσιάσεις, με πρώτη στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Χίο, τη Νέα Τρίτη. Αναφορικά με τα έργα ζωγραφικής ετοιμάζω έκθεση για όλο τον Ιούνιο στην γκαλερί Έρση στο Κολωνάκι.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

Ο Κορωνοϊούλης, Μαρίας Σαρρή-Μπελλέ

Στην περίληψη του βιβλίου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καμπύλη, διαβάζουμε:
Σε μια όμορφη χώρα ζούσε ένας βασιλιάς με την αγαπημένη του γυναίκα, που γέννησε ένα χαριτωμένο αγοράκι. Οι Μοίρες χάρισαν στο παιδί μια χρυσή κορώνα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να τη βγάλει ποτέ από το κεφάλι του, γιατί θα αρρώσταινε αυτός κι ο λαός του. Το παιδί έγινε σπουδαίος βασιλιάς. Μέχρι που δύο ποντικοί άρπαξαν την κορώνα και όλοι αρρώστησαν. Μια μέρα δύο παιδιά φτάνουν σε μια σπηλιά και τι να δουν... Τι βρήκαν τα παιδιά; Τι να έγινε ο βασιλιάς;
«Ο Κορωνοϊούλης» είναι ένα επίκαιρο παραμύθι, γραμμένο σε στίχους, που θα μείνει στις καρδιές των παιδιών, θυμίζοντάς τους την πρωτοφανή περιπέτεια που βίωσε η ανθρωπότητα.

Η Μαρία Σαρρή-Μπελλέ γεννήθηκε στη Χίο. Δίδαξε ζωγραφική στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου, για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις για τα έργα της. Παράλληλα, ασχολείται με τη συγγραφή παραμυθιών. Παραμύθια της, που έχουν εκδοθεί και παιχθεί από θεατρικές ομάδες, είναι τα εξής: H Ολυμπιάδα των ζώων, Το όνειρο από μαστίχα, Με τα μάτια των παιδιών, Η Μαστιχογέννητη και το Βουτσιβουτσάκ, Η Ασημοτουφίτσα. Τέλος είναι μέλος του Επιμελητηρίου εικαστικών τεχνών Ελλάδος και του Ομίλου Unesco, Τεχνών, Λόγου και Επιστημών.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη