Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Κραυγές

Κραυγές

Είναι πάντα πολύ ωραίο να παρακολουθούμε θεατρικά έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, γιατί σίγουρα μας ελκύει το κλασικό αλλά έχουμε μεγάλη ανάγκη και το νέο αίμα και τη συνέχεια σε αυτήν τη μορφή τέχνης. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Γιώργος Βούλγαρης και ο Γιάννης Μακρυνόρης το καταφέρνουν επάξια, μην διστάζοντας να αναφερθούν σε ένα δύσκολο θέμα, σε ένα θέμα που κυριολεκτικά αποτελεί γροθιά στο στομάχι: την έμφυλη βία.
Δυστυχώς είναι ένα θέμα που απασχολεί τα δελτία ειδήσεων σε καθημερινή βάση πλέον και αναρωτιέται κανείς τι φταίει και για ποιο λόγο υπάρχουν τόσα περιστατικά γυναικοκτονιών στις μέρες μας. Οι δύο συγγραφείς δεν διστάζουν να δείξουν όλες τις εκφάνσεις αυτού του φαινομένου: τη γνωριμία ενός ζευγαριού, την εγγύτητα, τον έρωτα, την συγκεκαλυμμένη κτητικότητα, που αρχικά κολακεύει τα θύματα αφού μπερδεύεται με την επιθυμία. Και αμέσως μετά έχουμε τη μιζέρια της καθημερινότητας, τα πρώτα δείγματα ψυχολογικής βίας, λεκτικής βίας, της συγχώρεσης από τα θύματα, των υποσχέσεων ότι δεν θα ξαναγίνει, της σωματικής βίας, της ντροπής των θυμάτων, της εσφαλμένης υπομονής, της απομόνωσης.
Οι δημιουργοί δεν ασχολούνται με το πρόβλημα επιδερμικά: κάνουν μια βουτιά και στο μυαλό του θύτη, που είναι και ο ίδιος κακοποιημένος ως παιδί στην δική του οικογένεια, γιατί φυσικά όλοι οι κακοποιητικοί άνθρωποι υπήρξαν πρώτα κακοποιημένοι οι ίδιοι. Γιατί φυσικά η βία μόνο βία μπορεί να φέρει και τις περισσότερες τουλάχιστον φορές, αυτός που κακοποιεί το κάνει γιατί έχει συνηθίσει σε αυτή την κατάσταση και την θεωρεί φυσιολογική, είναι κάτι που του επιβλήθηκε και τώρα που βρίσκεται σε θέση ισχύος, την επιβάλει και αυτός στους άλλους. Τέλος, ο Γιώργος Βούλγαρης και ο Γιάννης Μακρυνόρης, μας μιλάνε για την σιωπή των θυμάτων. Όπως λένε και οι ίδιοι στο εισαγωγικό σημείωμα του προγράμματος της παράστασης: ο μεγαλύτερος εχθρός της βίας είναι στο στόμα. Κάνουν μια έκκληση στα θύματα: μην κρατάτε το στόμα σας κλειστό σε αυτό που σας συμβαίνει, κοινοποιήστε το, μιλήστε ανοιχτά γι' αυτό χωρίς ντροπή, ζητήστε βοήθεια από τους τρίτους. Ζητήστε βοήθεια πριν είναι πολύ αργά.

ΚραυγέςΚραυγές

Βοηθοί και συμπαραστάτες των δύο συγγραφέων είναι οι δέκα ηθοποιοί του θιάσου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας «Προφήτης Ηλίας». Οκτώ γυναίκες που μοιράζονται κατά κάποιο τρόπο τον ίδιο ρόλο: η γυναίκα-θύμα, εγκλωβισμένη σε μια σχέση με έναν άντρα κακοποιητή. Γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, γιατί η βία υπάρχει σε όλες τις ηλικίες· τα θύματά της είναι από νέες κοπελίτσες έως ηλικιωμένες γυναίκες. Όλες ντυμένες με ένα απλό, μαύρο φόρεμα, γιατί ο μοναδικός πρωταγωνιστής είναι η κακοποίηση, δεν μας ενδιαφέρει το κοινωνικό στάτους ή το στιλ της καθεμίας, δεν μας ενδιαφέρει το επάγγελμά της ή οι στιλιστικές της προτιμήσεις. Όλες εξομοιώνονται σε αυτή την κατάσταση που βιώνουν.
Ανάμεσά τους βρίσκεται ο θύτης, ο αρσενικός χαρακτήρας, και αυτός ντυμένος με απλά μαύρα ρούχα, κανένα άλλο στοιχείο δεν μας δίνεται για αυτόν: δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται, δεν γνωρίζουμε με τι ασχολείται, ποια είναι τα χόμπι του και οι προτιμήσεις του. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι έχει υποστεί και αυτός την αδυσώπητη βία στη ζωή του πριν γνωρίσει τη γυναίκα του.
Τέλος έχουμε και έναν τελευταίο ρόλο: έναν αφηγητή που καθισμένος σε μια αναπαυτική πολυθρόνα και φορώντας το κουστούμι του μας παραθέτει με ήρεμο ύφος τα στατιστικά των εγκληματικών ενεργειών στη χώρα μας. Και αυτά τα στατιστικά, δυστυχώς για όλους μας, είναι δυσοίωνα.

Εκτός από το κείμενο, ο Γιώργος Βούλγαρης και ο Γιάννης Μακρυνόρης έχουν αναλάβει τη σκηνοθεσία, η οποία θυμίζει χορευτικές κινήσεις: οι γυναίκες και ο θύτης ακολουθούν μια χορογραφία, παίζοντας το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, του κυνηγού με τον κυνηγημένο. Την όλη προσπάθεια συνοδεύει η πρωτότυπη, υποβλητική μουσική των Nighthunter και ο κατάλληλος φωτισμός, που έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Βούλγαρης. Τα σκηνικά και τα κουστούμια υπογράφει η Φωτεινή Σιούτη.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

Συντελεστές:
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιώργος Βούλγαρης, Γιάννης Μακρυνόρης
Ενδυματολογία, Σκηνικά & Props: Φωτεινή Σιούτη
Σχεδιασμός Φωτισμών: G.V
Πρωτότυπη Μουσική: Νighthunter
Ήχος: Αλέξανδρος Ανδρίκογλου
Visual Effects, Σχεδιασμός αφίσας & Προγράμματος: Γιάννης Μακρυνόρης
Φωτογραφίες & Interval Video: Γιώργος Ευαγγελόπουλος
Δελτίο Τύπου & Επικοινωνία: Νότα Κουλαρμάνη

Πρωταγωνιστούν: Φωτεινή Σιούτη, Στέλιος Κατημερτζόγλου, Βανέσσα Ζαφειροπούλου, Νίκη Σαμίου, Κατερίνα Ρόθου, Ειρήνη Ανδρούτσου, Χρύσα Μπεσίνα, Μαρία-Ήβη Γεωργίου και η Μαίρη Δασκαλάκη
(Στο Interval Video εμφανίζεται και η Ανθή Βαρουξή)

Παραγωγή: Π.Σ.Πρ.ΗΛΙΑΣ

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη