Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Κώστας Καρράς

Κώστας Καρράς

Έλληνας ηθοποιός που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938 και έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαΐου του 2012. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Λονδίνο και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου· αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη.

Πρώτη εμφάνιση στο θέατρο με τον θίασο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ (για πρώτη φορά θιασάρχης) στο αστυνομικό έργο της Αγκάθα Κρίστι Ποντικοπαγίδα.
Πήρε μέρος στους πιο εμπορικούς θιάσους της εποχής με ηχηρά ονόματα του θεατρικού χώρου, όπως: θίασος Τζένης Καρέζη (1963-1964) Η γειτονιά των αγγέλων και Ένα κουτό κορίτσι (διασκευή από το έργο του Κάνιν Γεννημένη χθες –στον ρόλο του Τσάρλι), Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη Η δεσποινίς διευθυντής (Σταύρος), θίασος Έλλης Λαμπέτη (1964-1965): Ξυπόλητη στο πάρκο του Ν. Σάιμον, Λεωφορείο ο πόθος του Τενεσί Ουίλιαμς (Στάνλεϊ Κοβάλσκι), ξανά με την Τζένη Καρέζη στο έργο Κάθε Τετάρτη, Η κυρία εκυκλοφόρησε των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη (Κυριάκος Τζήμας), συνεργάζεται εκ νέου με την Έλλη Λαμπέτη στην Αγία Ιωάννα του Μπ. Σο, Μαμζέλ Πέπσι (Φρανσουά Μαρτέν), Θυμήσου τον Σεπτέμβρη του Ν. Κάουαρντ, Σαράντα καράτια.

Στη συνέχεια συγκροτεί θίασο με τον Άγγελο Αντωνόπουλο, Γ. Μιχαλακόπουλο, Α. Μπάρκουλη και Α. Φιλιππίδη (1969-1970) στο θέατρο Άλφα στο έργο του Π. Ουστίνοφ Ο έρωτας των τεσσάρων συνταγματαρχών. Συνθιασάρχης με την Μαίρη Χρονοπούλου και τον Σωτήρη Μουστάκα στην Οδό ευκαιρίας του Γ. Λαζαρίδη (Πέτρος).

Το 1973 συγκροτεί θίασο με την Μαίρη Χρονοπούλου και τον Νίκο Ρίζο στο Βασιλικό ρομάντζο του Γεωργίου Ρούσου (Βασιλεύς Αλέξανδρος). Από την επόμενη χρονιά (1974) συγκροτεί δικούς του θιάσους: Κόκκινα τριαντάφυλλα για μένα, Παντρευτείτε τη γυναίκα μου, Καρέ του έρωτα του Κώστα Πρετεντέρη (Απόστολος), Το ημερολόγιο ενός τρελού του Νικολάι Γκόγκολ (έπαιξε πολλές φορές με επιτυχία τον συγκλονιστικό μονόλογο και διασώζεται η ερμηνεία στο Θέατρο της Δευτέρας), ακολουθεί επανάληψη στο έργο του Ν. Κάουαρντ Θυμήσου τον Σεπτέμβρη, Γιατί δεν ξανατραγουδάς, ακολουθεί επανάληψη στο Ημερολόγιο ενός τρελού του Γκόγκολ (Αθήνα και περιοδεία).

Θέατρο Λουζιτάνια 1982: Σε ποιον ανήκει η ζωή μου (Κεν Χάρισον), την επόμενη χρονιά συνθιασάρχης με τον Κώστα Βουτσά στο έργο του Σκαρπέτη Το έλα να δεις, στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Ζωή Λάσκαρη και εμφανίστηκε επίσης με δικό του θίασο στο θέατρο Φλόριντα.
Ακολουθεί η συνεργασία του με την πρώτη κρατική σκηνή του χώρας μας, το Εθνικό Θέατρο (1986-1987): Ηλέκτρα του Ευριπίδη (Ορέστης), Μαρία Στιούαρτ του Σίλερ (Κόμης Λέστερ), Επτά επί Θήβας του Αισχύλου (Ετεοκλής).
Ακολουθεί ακόμα μια επανάληψη του έργου Θυμήσου τον Σεπτέμβρη με δικό του θίασο.

Το 1992 συνεργάζεται με την Πολιτιστική εταιρεία Μύθος στην τραγωδία του Ευριπίδη Ορέστης (Ορέστης).
Το 1993 παρουσιάζει με την Μάρω Κοντού τα Μαθήματα γάμου.
Επανάληψη ξανά για Ημερολόγιο ενός τρελού και ακολουθεί το 1997 η συνεργασία του με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη Αλέξης Ζορμπάς.
Στο θέατρο Γκλόρια θα παρουσιάσει το 1997 τις Αινιγματικές παραλλαγές του Ε. Σμιθ.
Ακολουθούν και άλλες θεατρικές εμφανίσεις μέχρι που αποφασίζει να αποσυρθεί από την θεατρική ενεργό δράση.

Στον κινηματογράφο έλαβε μέρος στις ταινίες: Ποια είναι η Μαργαρίτα (πρώτη του εμφάνιση το 1961), Υπολοχαγός Νατάσσα, Η κόρη του ήλιου, Αιχμάλωτοι του μίσους, Ιφιγένεια εν Αυλίδι κ.α.

Τηλεόραση: Το σπίτι με το φοίνικα (1970, το πρώτο ελληνικό σίριαλ ), Εν τούτω νίκα, Η θεατρίνα, Ο δεύτερος άνθρωπος, Ο χήρος, η χήρα και τα χειρότερα, Πάτερ ημών.

Σκηνοθέτησε Το ημερολόγιο ενός τρελού του Ν. Γκόγκολ τη θεατρική περίοδο 1995-1996. Το 1996 εξελέγη πρώτος επιλαχών βουλευτής στην Β' Περιφέρεια Αθηνών και το 2000 βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Μεγάλη ήταν η φιλανθρωπική του δράση καθώς και η αγάπη του για τα παιδιά.



Οι πληροφορίες καθώς και η φωτογραφία αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Η γενιά μας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη.

Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη