Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η Οδύσσεια όπως την αφηγούνται η Πηνελόπη, η Κίρκη, η Καλυψώ και άλλες ηρωίδες του ομηρικού έπους

Η Οδύσσεια όπως την αφηγούνται η Πηνελόπη, η Κίρκη, η Καλυψώ και άλλες ηρωίδες του ομηρικού έπους, Μαριλού Ολίβα

Καλησπέρα φίλοι μου!

Το καλοκαιράκι μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Και πιστεύω πως από εδώ και πέρα στη τσάντα θαλάσσης σας θα συμπεριλαμβάνεται σίγουρα για συντροφιά κι από ένα βιβλίο!

Σήμερα επέλεξα να σας μεταφέρω τα όσα βίωσα με μια ταξιδιάρικη ιστορία. Συγκεκριμένα, αφορά το έργο που με συνόδευσε κατά την πρώτη μου επίσκεψη στη παραλία. Είχα περίπου μια στοίβα από 20 βιβλία να με περιμένουν, μα οι λόγοι που επέλεξα αυτό ήταν δύο. Ο ένας είχε να κάνει με το περιεχόμενό του, καθώς είναι αφιερωμένο στις περιπέτειες του πολυμήχανου αρχαίου Έλληνα ήρωα Οδυσσέα. Η επόμενη αφορμή ήταν τα πανέμορφα χρώματα του εξωφύλλου του. Τα οποία δίχως άλλο, θυμίζουν αφρισμένη θάλασσα.

Ο τίτλος του έργου λοιπόν που θα ασχοληθούμε σ' αυτό το άρθρο είναι «Η Οδύσσεια όπως την αφηγούνται η Πηνελόπη, η Κίρκη, η Καλυψώ και άλλες ηρωίδες του ομηρικού έπους» της Μαριλού Ολίβα. Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό, η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι η Ιταλίδα συγγραφέας επιδίωξε να μας μεταφέρει το ομώνυμο ομηρικό έπος με πρωτότυπο τρόπο: Χρησιμοποιώντας τις φανταστικές διηγήσεις όλων όσων συμμετείχαν στο δράμα του πολύπαθου Οδυσσέα.

Μια ματιά στο βιογραφικό της συγγραφέως, μας δίνει πολλά στοιχεία για την αγάπη της στη λογοτεχνία και την ολόψυχη αφιέρωσή της σ' αυτό που κάνει. Παρεμπιπτόντως, έχει γράψει και αστυνομικά μυθιστορήματα. Είναι δοκιμιογράφος και φιλόλογος, διδάσκοντας και σε λύκειο στη Μπολόνια. Όπως αναφέρεται, ασχολείται με θέματα φύλου.

Κι όσον αφορά το βιβλίο της «Η Οδύσσεια όπως την αφηγούνται η Πηνελόπη, η Κίρκη, η Καλυψώ και άλλες ηρωίδες του ομηρικού έπους» έχει συγγράψει κάτι παρόμοιο για την Αινειάδα του Βιργίλιου. Διασκεύασε λοιπόν κι εκείνο το έργο, δίνοντας φωνή στην τραγική Διδώ. Και μιας και μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον αυτό της το επιχείρημα, φαίνεται σίγουρο πως θ' αποκτήσω και το σχετικό βιβλίο! Ευελπιστώ λοιπόν να μοιραστώ σύντομα τις εντυπώσεις μου μαζί σας και γι' αυτό σε κάποιο επόμενο άρθρο.

Μα ας επιστρέψουμε στο βιβλίο που θα περιηγηθούμε σήμερα. Σ' αυτό, μας μιλούν κυρίως οι γυναίκες που εμπλέκονται κατά την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Έτσι, θα παρακολουθήσουμε την ιστορία του μεσ' από τα λόγια της Καλυψώς, της θεάς Αθηνάς, της Ναυσικάς και της Κίρκης. Όπως και των Σειρήνων, της Ευρύκλειας, μα και της αγαπημένης του συζύγου. Της Πηνελόπης.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως απουσιάζει η συμμετοχή σκέψεων και πράξεων κάποιων σημαντικών ανδρών. Αρχικά, βλέπουμε τον θεό Ερμή, ο οποίος μεταφέρει τις βουλές των υπόλοιπων θεών στην Καλυψώ. Τον Τηλέμαχο, τον γιο του Οδυσσέα που αδημονεί να μάθει νέα για τη μοίρα του πατέρα του. Φυσικά, στην πορεία γνωρίζουμε και τους σημαντικότερους μνηστήρες. Αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στο παλάτι και «πολιορκούν» την δύσμοιρη Πηνελόπη. Σκοπός τους είναι να την πείσουν πως ο άνδρας της πέθανε. Και πως θα 'πρεπε να διαλέξει σύντομα νέο βασιλιά στο πλάι της. Και δεν είναι μονάχα αυτοί οι ανδρικοί χαρακτήρες που εμφανίζονται στη ροή της ιστορίας.

Ωστόσο, όπως προείπαμε, πρόθεση της συγγραφέως είναι να αναδείξει την σημαντικότητα της επίδρασης των παραπάνω γυναικών. Κι αυτό συμβαίνει μέχρι το λυτρωτικό φινάλε του πρωταγωνιστή μας.

Σε κάθε κεφάλαιο περιέχονται σε πρώτο πρόσωπο οι εξομολογήσεις της εκάστοτε ηρωίδας.

Ξεκινώντας με την Καλυψώ. Η οποία λαμβάνει δια μέσου του θεού Ερμή τα μαντάτα από την απόφαση των θεών για την ελευθέρωση του χιλιοταλαιπωρημένου Οδυσσέα. Και συνεχίζοντας με την προστάτιδα του ήρωά μας. Την θεά Αθηνά. Που τον βοηθά να φτάσει ολοένα και πιο κοντά στην πατρίδα του.

Πιστεύω πως όλοι, λίγο πολύ, γνωρίζουμε την ιστορία αυτή απ' τα χρόνια που περάσαμε στα θρανία. Κι είναι γεγονός πως πάντοτε με γοήτευαν οι ηρωικές περιπέτειες που εξιστορούσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που διάβασα εξολοκλήρου τις 216 σελίδες του βιβλίου κατά την πρώτη μου επίσκεψη στη παραλία.

Εν κατακλείδι, εάν μαγεύεστε κι εσείς από τους μύθους και τους θρύλους των αρχαίων Ελλήνων, φυσικά και σας το συνιστώ!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά και να έχετε πάντα όμορφα αναγνωστικά ταξίδια!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Το βιβλίο της Μαριλού Ολίβα Η Οδύσσεια όπως την αφηγούνται η Πηνελόπη, η Κίρκη, η Καλυψώ και άλλες ηρωίδες του ομηρικού έπους κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη