Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Χρήστος Εμμανουηλίδης για το Κέλσου Περί ιατρικής

Από το εξώφυλλο του βιβλίου του Χρήστου Εμμανουηλίδη, Κέλσος, και φωτογραφία του ίδιου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Χ.Ε.: Κατά την διάρκεια των σπουδών μου στη φιλοσοφική του ΑΠΘ ήρθα σε επαφή με ένα απόσπασμα του βιβλίου στα λατινικά. Διαπίστωσα ότι ήταν πολύ ενδιαφέρον ως ένα είδος αρχαίας ελληνικής ιατρικής εγκυκλοπαίδειας και ότι δεν υπήρχε ελληνική μετάφραση. Οπότε, ως ιατρός και με χόμπι τη φιλολογία, αποφάσισα να το μεταφράσω και να το σχολιάσω όπου χρειάζεται.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Χ.Ε.: Δύο χρόνια.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Χ.Ε.: Επιτομή της αρχαίας ιατρικής, με αναφορά σε θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις της υγιεινής, της νοσολογίας, της χειρουργικής και της θεραπευτικής.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Χ.Ε.: Στην εισαγωγή περιγράφονται οι σχολές σκέψεις των θεωρητικών, των εμπειρικών και των μεθοδικών, με κριτική καθεμιάς. Στη συνέχεια αφιερώνονται κεφάλαια στον υγιεινό τρόπο ζωής, στη φυσική ιατρική, στις θεραπευτικές μεθόδους και στην νοσολογία, γενικά και κατά σύστημα. Μεγάλο μέρος αφιερώνεται στις τροφές και στη βοτανολογία.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Χ.Ε.: Tον τρόπο σκέψης των αρχαίων επιστημόνων. Την θεραπευτική ευφυΐα. Το πόσο η αρχαία ιατρική παραμένει επίκαιρη και χρήσιμη ακόμα και σήμερα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Χ.Ε.: Στον φίλο της ιπποκράτειας ιατρικής πολλές πολύτιμες πληροφορίες για θεραπείες με φυσικό τρόπο, για θεραπευτικά βότανα κ.λπ. Στον γιατρό βαθύτερη κατανόηση της ιστορίας της ιατρικής. Στον ιστορικό πολλές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των αρχαίων και για χαμένα έργα ιατρών, για τους οποίους αποτελεί την μόνη πηγή. Για τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη, όλα τα παραπάνω.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Χ.Ε.: Από τις εκδόσεις Ελκυστής και από κάθε βιβλιοπωλείο μέσω παραγγελίας.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Χ.Ε.: Στο fb christos emmanouilides.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Χ.Ε.: Είμαι γιατρός (ογκολόγος), έχω σπουδάσει κλασική φιλολογία με μεταπτυχιακό στην ιστορία της φιλοσοφίας.

Περί ιατρικής, Κέλσος

Αυτά είπε ο Χρήστος Εμμανουηλίδης απαντώντας το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το βιβλίο Κέλσου Περί ιατρικής, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Ποιες ιατρικές θεωρίες κυβερνούσαν την άσκηση της ιατρικής στην αρχαία Ελλάδα; Πώς αντιμετώπιζαν οι αρχαίοι τις λοιμώξεις, τις αιμορροΐδες, τα αποστήματα; Πώς θεράπευαν τον καταρράκτη; Πώς έκαναν πολύπλοκες εγχειρήσεις; Πώς έκαναν αφαίμαξη, βεντούζες; Πώς παρασκεύαζαν την πλειάδα των φαρμάκων τους; Πώς χρησιμοποιούσαν θεραπευτικά τα βότανα και τα ορυκτά; Πώς αντιμετώπιζαν τον καρκίνο, την τρέλα, την κατάθλιψη, τα πολεμικά τραύματα; Και, τέλος, τι θεωρούσαν υγιεινή ζωή; Ποιο ήταν το μέτρο των απολαύσεων και των καταχρήσεων;
Αυτά και άλλα πολλά περιέχονται στο έργο του Κέλσου, ενός ελληνοσπουδαγμένου Ρωμαίου που έγραψε αυτήν την «εγκυκλοπαίδεια της αρχαίας ελληνικής ιατρικής» για να μορφώσει τους συμπατριώτες του. Δεν τα κατάφερε, γιατί οι Ρωμαίοι δεν διακρίθηκαν στην άσκηση της Ιατρικής, που συνέχιζαν να μονοπωλούν οι Έλληνες, μας άφησε όμως ένα μνημειακό έργο με πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για τον ιστορικό, τον επιστήμονα, τον φυσιοδίφη αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.
Διαβάζοντας το έργο αυτό, με τις συνεχείς παραπομπές σε διάφορους Έλληνες γιατρούς, μας αποκαλύπτεται ένας ζωντανός ιατρικός κόσμος, με επιστημονικές αντιπαραθέσεις, ιατρικές εφευρέσεις και θαρραλέες θεραπείες, που ακόμα και τώρα συγκινούν και εντυπωσιάζουν τόσο τον ειδικό όσο και τον μη ειδικό αναγνώστη.
Ο Χρήστος Ε. Εμμανουηλίδης γεννήθηκε στη Δράμα και σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα (1978-1985). Από το 1989-2004 έζησε στις ΗΠΑ (Κονέκτικατ και μετά Λος Άντζελες) όπου αρχικά εξειδικεύτηκε στην Παθολογία, Ογκολογία, Λοιμοξιολογία και στη συνέχεια εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας UCLA. Από το 2004 εργάζεται ως Ογκολόγος-παθολόγος στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος κλασικής φιλολογίας ΑΠΘ (2014) και κάτοχος μεταπτυχιακού στη φιλοσοφία (2017). Έχει εκδώσει βιβλία και μεταφράσεις αρχαίων και σύγχρονων συγγραφέων από τις εκδόσεις Μάτι: Διαρκώς, Πινδάρου γνώμες, Νικώντας λέξη λέξη, Βίος και Πολιτεία του Τζακ Eνγκλ (Walt Whitman), Το τραγούδι του εαυτού μου (Walt Whitman), Περπατώντας και Ζωή χωρίς αρχές (Thaureau), Ανωνύμου: Προλεγόμενα εις την Φιλοσοφίαν του Πλάτωνος κ.ά. Είναι πατέρας 4 παιδιών. Παραμένει κοινωνικά δραστήριος με ομιλίες, δημοσίευση άρθρων, οργάνωση συνεδρίων κ.λπ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη