Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας

Το λιοντάρι του Κιθαιρώνα


Γιώργου Ζώτου

Έργο Antonio del Pollaiuolo (Ηρακλής και Ύδρα, περίπου 1475)

Στον Κιθαιρώνα εκείνη την εποχή τριγύριζε ένα λιοντάρι που είχε αφανίσει όλα τα ζώα της γύρω περιοχής, ιδιαίτερα αυτά της κοντινής πόλης των Θεσπιών.
Βασιλιάς των Θεσπιών ήταν ο Θέσπιος ο οποίος έμαθε για τα ανδραγαθήματα του Ηρακλή και ζήτησε τη βοήθειά του για να ξεπαστρέψει το λιοντάρι.
Πάει, που λέτε, ο Ήρα στις Θεσπιές και από την πρώτη μέρα απολαμβάνει την σούπερ ντούπερ φιλοξενία του βασιλικού ζεύγους, του Θέσπιου και της... Μεγαμήδης...
Θα σταθούμε λίγο στην Μεγαμήδη που χρειάζεται μια έξτρα αναφορά και όχι μόνο λόγω ονόματος.
Η βασίλισσα των Θεσπιών ήταν κοριτσομάνα. Ο Θέσπιος που ήθελε απεγνωσμένα έναν γιο για κληρονόμο του θρόνου, αφού έκανε τέσσερις πέντε κόρες με τη Μεγαμήδη άρχισε να ξενοκοιτάζει. Και με την ανοχή της Μεγαμήδης, ο βασιλιάς μεγαμηδούσε από 'δώ κι από 'κεί. Μεγαμήδησε μια, μεγαμήδησε δυο, μεγαμήδησε όποιο θηλυκό περνούσε σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τις Θεσπιές, όμως τελικά φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν ήταν της συζύγου αλλά δικό του γιατί όσες κι αν μεγαμήδησε, όλες γεννούσαν κόρες!
Συνολικά έκανε 50 κόρες και 0 γιους, δηλαδή 0 εις το πηλίκο για τον θρόνο των Θεσπιών!
Πάνω στην ώρα ήρθε το καμάρι μας, ο Ηρακλής!
Δεκαοχτάχρονο παλικαράκι, νταβραντωμένος, γόνιμος και ημίθεος!
Ο Θέσπιος σκέφτηκε έξυπνα, σου λέει, δεν του δίνω μία κόρη να μεγαμηδήσει μπας και της κάνει κανέναν γιο;
Το πρώτο βράδυ της φιλοξενίας τού έστειλε την πρωτότοκη να του κάνει... παρέα.
Την επόμενη μέρα ο Θέσπιος σκέφτηκε πιο πονηρά: «Βρε μπας και κάνει κι αυτή κορίτσι; Κάτσε το βράδυ να του στείλω και την δευτερότοκη να το σιγουρέψω.». Και την έστειλε!
Τις επόμενες μέρες ο Θέσπιος σκέφτηκε δαιμόνια: «Μέχρι ο Ήρα να βρει το λιοντάρι θα του στέλνω κι από μία κόρη! Κάποια θα μου σκαρώσει τον πολυπόθητο εγγονό!».
Από την άλλη, ο Ήρα γυρνούσε από το κυνήγι κάθε βράδυ ψόφιος από την κούραση και δεν καταλάβαινε ότι κάθε φορά μεγαμηδούσε κι άλλη κόρη με αποτέλεσμα σε 50 μέρες να μεγαμηδήσει και τις 50 Θεσπιάδες!
Τα συνολικά 47 αρσενικά αγοράκια (απ' ό,τι φαίνεται 3 μεγαμήδια βγήκαν τζούφια) ήταν οι πρώτοι απόγονοι του Ηρακλή και έκαναν τον παππού Θέσπιο και την γιαγιά Μεγαμήδη να χεστούν από τη χαρά τους.
Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τα εγγόνια τσακώθηκαν για να μοιράσουν την περιουσία γι' αυτό κι ο Θέσπιος τα ξαπόστειλε να πάνε να ιδρύσουν αποικίες εκτός από δύο που έμειναν στις Θεσπιές.
Για την ιστορία, μετά τις 50 κόρες, ο Ηρακλής μεγαμήδησε και το λιοντάρι του Κιθαιρώνα λυτρώνοντας την περιοχή μια και καλή!
Πήρε και το δέρμα του λιονταριού το φόρεσε για πανοπλία, φόρεσε και για περικεφαλαία το κεφάλι του λιονταριού κι από τότε άρχισε να ποζάρει (σχεδόν) όπως τον βλέπουμε στις περισσότερες φωτογραφίες.
Την λεοντή την κράτησε μέχρι που βρήκε άλλο λιοντάρι να μεγαμηδήσει με πολύ υψηλότερο δείκτη προστασίας, όμως αυτά θα τα πούμε αργότερα.
Και κάπως έτσι λιονταροφορεμένος, γύρισε πίσω στη Θήβα θριαμβευτής.
Κι αφού είχε κάνει τουλάχιστον 50 δοκιμές για την πρώτη νύχτα γάμου έφτασε επιτέλους η ώρα να παντρευτεί ο ήρωας της καρδιάς μας...
Στο επόμενο επεισόδιο μην χάσετε τον γάμο του Ηρακλή με την κόρη του Κρέοντα, την Μεγάρα!


Copyright © Γιώργος Ζώτος All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Antonio del Pollaiuolo (Ηρακλής και Ύδρα, περίπου 1475)
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας δημοσιεύθηκε σε μέρη, κάθε Σάββατο, από τον Ιούλιο του 2023. Όλα άρχισαν εδώ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη