Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Νόνικα Γαληνέα

Νόνικα Γαληνέα

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου 1938 ως Αντιγόνη. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» (του Φρίντριχ Ντίρενματ) και «Η κυρία του Μεμ» (του Ζορζ Φεντό) (εναλλασσόμενο ρεπερτόριο στο θέατρο Ιλίσια, 1990-1991).

Η Νόνικα Γαληνέα στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τα μεγάλα χρόνια»

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, απ' όπου αποφοίτησε το 1966. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Τα μεγάλα χρόνια» (του Γεωργίου Ρούσσου, θέατρο Μετροπόλιταν, καλοκαίρι 1969).

Από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η σκιά» (του Ντάριο Νικοντέμι, θέατρο Αθηνών, 1966-1967, η Νόνικα Γαληνέα αναγράφεται ως Νόνικα Μουτούση)

Στη συνέχεια σπούδασε στη Δραματική Σχολή Weber Douglas του Λονδίνου. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η σκιά» (του Ντάριο Νικοντέμι, θέατρο Αθηνών, 1966-1967, η ηθοποιός αναγράφεται ως Νόνικα Μουτούση).

Η Νόνικα Γαληνέα στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η βεντάλια της λαίδης Γουίντερμιρ»

Πέθανε στις 2 Ιουνίου 2023. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η βεντάλια της λαίδης Γουίντερμιρ» (του Όσκαρ Ουάιλντ, θέατρο Κάππα, 1982-1983).

Η Νόνικα Γαληνέα στην παράσταση «Ο άντρας της ζωής μου»

Παντρεύτηκε τον νευρολόγο Δημήτρη Μουτούση, με τον οποίο απέκτησε τρεις κόρες, τις ηθοποιούς Αμαλία και Αριέττα Μουτούση και την Αλεξία. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» (του Φρίντριχ Ντίρενματ) και «Η κυρία του Μεμ» (του Ζορζ Φεντό) –εναλλασσόμενο ρεπερτόριο στο θέατρο Ιλίσια, 1990-1991– και αφορά στην παράσταση «Ο άντρας της ζωής μου» (των Πιέρ Μπαριγιέ και Ζαν-Πιέρ Γκρεντί, θέατρο Μπουρνέλλη, καλοκαίρι 1979).

Η Νόνικα Γαληνέα στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η στροφή»

Όλη της η ζωή ήταν το θέατρο, όπου διέπρεψε σε σημαντικούς ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η στροφή» (της Φρανζουάζ Ντορέν, θέατρο Διονύσια, 1973-1974).

Η Νόνικα Γαληνέα στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα»

Συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν (η πρώτη της εμφάνιση στο σανίδι ήταν με τους «Όρνιθες», 1966), την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν και πολλούς άλλους. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα» (του Μπέρναρντ Σλέιντ, θέατρο Βρετάνια, 1983-1984).

Από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Φήμες»

Από το 1971 έως το 1992 συγκρότησε θίασο με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και ακολούθησαν μια πολύχρονη λαμπερή πορεία. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Φήμες» (του Νιλ Σάιμον, θέατρο Ιλίσια, 1989-1990).

Η Νόνικα Γαληνέα στην παράσταση «Καινούργια σελίδα»

Το 1985 ίδρυσε το θέατρο Ιλίσια όπου και στέγασε τις παραστάσεις της. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» (του Φρίντριχ Ντίρενματ) και «Η κυρία του Μεμ» (του Ζορζ Φεντό) –εναλλασσόμενο ρεπερτόριο στο θέατρο Ιλίσια, 1990-1991– και αφορά στην παράσταση «Καινούργια σελίδα» (του Νιλ Σάιμον, θέατρο Αθήναιον, 1980-1981).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (25/21972 και 31/1/1980).

Αυθεντική φωτογραφία του 1972Αυτόγραφο Νόνικας Γαληνέα

Αυθεντική φωτογραφία του 1972 και αυτόγραφο της ηθοποιού.

Δημοσίευμα του περιοδικού Vitrine (Μάης 2000)Δημοσίευμα του περιοδικού Vitrine (Μάης 2000)

Δημοσίευμα του περιοδικού Vitrine (Μάης 2000).

Φωτογραφία με τη Νόνικα ΓαληνέαΦωτογραφία με τη Νόνικα Γαληνέα
Φωτογραφία με τη Νόνικα Γαληνέα

Αταύτιστες φωτογραφίες της ηθοποιού με εξίσου σημαντικά ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μιμή Ντενίση, Νίκος Κούρκουλος, Νόρα Βαλσάμη, Αλέκος Αλεξανδράκης αλλά και Φρέντυ Γερμανός και Κώστας Τσιάνος.

Η Νόνικα Γαληνέα διακρίνεται ανάμεσα στον θιασάρχη Δημήτρη Χορν και στους Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Χρήστο Νέγκα, Σπύρο Καλογήρου, Βίκυ Βανίτα, Γκέλυ Μαυροπούλου, Δημήτρη Τσούτση κ.ά.

Η φωτογραφία είναι από την ανάγνωση του «Δον Ζουάν» του Μολιέρου (1968-1969) και η ηθοποιός διακρίνεται ανάμεσα στον θιασάρχη Δημήτρη Χορν και στους Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Χρήστο Νέγκα, Σπύρο Καλογήρου, Βίκυ Βανίτα, Γκέλυ Μαυροπούλου, Δημήτρη Τσούτση κ.ά.

Σκηνή ταινίας με τη Νόνικα Γαληνέα

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε τέσσερις μόνο ταινίες: «Η λεωφόρος του μίσους» (1968, στο τραγούδι την ντουμπλάρει η Τζένη Βάνου), «Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εμείς οι δύο» (1971 –δεν προβλήθηκε), «Η κόρη του ήλιου» (1971) και «Η κόμισσα της Κέρκυρας» (1972).

Η Νόνικα Γαληνέα στο «Τμήμα Ηθών»

Εξίσου σπάνιες ήταν και οι τηλεοπτικές της εμφανίσεις: «Ο παράξενος ταξιδιώτης» (ΕΙΡΤ, 1972), «Οι πρωταγωνιστές» (ΥΕΝΕΔ, 1981 –δεν προβλήθηκε), «Το 13ο κιβώτιο» (ΑΝΤ1, 1992-1993), «Τμήμα Ηθών» (ΑΝΤ1, 1992-1993, απ' όπου και η φωτογραφία).

Εξώφυλλα περιοδικών με τη Νόνικα Γαληνέα

Η λαμπρή αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 12 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).



Πηγές:
Οι περισσότερες φωτογραφίες, μερικά από τα εξώφυλλα και τα δημοσιεύματα είναι από τη Βιβλιοθήκη και από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) και από την προσωπική μου συλλογή.
Τα υπόλοιπα εξώφυλλα είναι από το site retromaniax.gr.
Οι αταύτιστες φωτογραφίες βρέθηκαν στο διαδίκτυο.
Τα screenshots είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη