Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας

Παντρολογήματα


Γιώργου Ζώτου

Antonio del Pollaiuolo (Ηρακλής και Ύδρα, περίπου 1475)

Δεν ξέρω τι ακριβώς έκανε τον βασιλιά των Θηβών, τον Κρέοντα, να θαυμάζει τόσο πολύ τον Ηρακλή ώστε να επιμένει να τον παντρολογήσει με την μεγαλύτερη κόρη του, την Μεγάρα.
Μην ήταν η φήμη για τα 50 μεγαμήδια που κέρασε τις Θεσπιάδες; Μπορεί...
Και σαν να μην έφτανε αυτό πάντρεψε και τον μικρό, τον χέστη τον Ιφικλή με την μικρή του κόρη.
Ο οποίος Ιφικλής, μυξιάρης, κατουρλής, αλλά πήρε και λίγο από τον αδερφό του, είχε ήδη ένα παιδί, τον Ιόλαο (Παρένθεση: Αυτόν τον τύπο θα τον βρούμε μπροστά μας πολλές φορές) από την Αυτομέδουσα. (Μικρή παρένθεση: Γι' αυτήν δεν πρόκειται να ξαναδιαβάσετε, σας το εγγυώμαι. Μα πού πας βρε αγάπη μου με τέτοιο όνομα; Αυτοπυρπολήσου καλύτερα!)
Στο θέμα μας. Ο Ήρα παντρεύτηκε την Μεγάρα και έκαναν πολλά παιδιά, πόσα δεν ξέρουμε κι αυτό γιατί κανένα δεν πρόκοψε, ήταν γραφτό να μην φτάσουν ούτε στην εφηβεία.
Γιατί;
Γιατί ο Ηρακλής ήταν ευέξαπτος, θερμόαιμος, παρεξηγησιάρης, ξεροκέφαλος κι αγύριστο κεφάλι. Προπαντός όμως καλό παιδί και κορμάρα!
Κάπου εκεί κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο Ευρυσθέας.
Θυμάστε που η Ειλείθυια κάνοντας κόμπο τα δάχτυλα κρατούσε την Αλκμήνη για να προλάβει να γεννήσει η Νικίππη;
Ε, τελικά η Νικίππη γέννησε πρώτη ένα εφταμηνίτικο, τον Ευρυσθέα.
Και επειδή έπρεπε σύμφωνα με τον όρκο του Δία αυτός να είναι ο κυρίαρχος, έγινε βασιλιάς της Τίρυνθας.
Μάλιστα υπήρξε και μυστική συμφωνία ανάμεσα στον Δία και την Ήρα, κάποια στιγμή ο Ηρακλής να υπηρετήσει τον Ευρυσθέα!
Του Ηρακλή του το φέρανε με το καλό. Του λέει ο μπαμπάς Δίας:
— Παιδί μου, να πας στην Τίρυνθα που είναι ένας καλός κύριος και να κάνεις κάτι θελήματα που έχει ανάγκη.
— Χέσε μας ρε πατέρα, που θα κάνω τον χαμάλη, του το ξέκοψε ο τσαντίλας.
Μετά οι θεοί βάλανε τα μεγάλα μέσα, του είπανε ότι τον ζητάει κάποια Πυθία από το μαντείο των Δελφών για να του φανερώσει έναν χρησμό! Αμαρτία να μην πάει. Αυτός όμως αγύριστο κεφάλι!
— Ε, όχι και να μου πει μια μαστουρωμένη μισότρελη τι να κάνω!
Με τις προφητείες όμως δεν παίζουν... Ιδίως αν είναι από τον Δία και είναι μάρτυρας η Ήρα.
Και μια μέρα που γυρνούσε από ταξιδάκι ο λεβέντης μας βλέπει τον Ευρυσθέα στο πίτσι πίτσι με την Μεγάρα!
Ο αγαπημένος μας ήρωας δεν ήθελε και πολύ να πάρει ανάποδες. Φαίνεται ότι είχε πιει και κάνα τσίπουρο παραπάνω, είχε καπνίσει και κανένα δέντρο, ήταν κι ο Ερμής ανάδρομος, έβαλε το χεράκι της και η Ήρα, ήρθε κι έδεσε η παράνοια στο θολωμένο του μυαλό.
Και του καρφώθηκε η ιδέα ότι τα παιδιά δεν είναι δικά του αλλά του Ευρυσθέα!
Θόλωσε το μυαλό, ανάψανε τα αίματα, έστριψε κι εκείνη η ριμάδα η βίδα, χλούμπωσε η παράνοια κι άρχισε να πετάει στη φωτιά όποιον κι όποια έβρισκε μπροστά του!
Πάει η Μεγάρα, πάνε τα παιδιά του, πάει και το μικρό παιδί του Ιφικλή.
Μόνο ο μεγάλος ανιψιός, ο Ιόλαος γλύτωσε.
Μετάνιωσε ο ήρωας της καρδιάς μας, έκλαψε, πόνεσε, δάκρυσε αλλά ήταν αργά!
Και πώς να αποβάλλει τέτοιο κακό που του 'λαχε; Μόνο το μαντείο των Δελφών κι η μαστουρωμένη μισότρελη θα του έδειχναν τον δρόμο.
Κι έριξε τα μούτρα του και πήγε!
Και εκεί στους Δελφούς, κυρίες, κύριοι και παιδιά, έχουμε μια παγκόσμια πρωτιά!
Για πρώτη φορά τον αποκάλεσαν Ηρακλή! Η Πυθία! Από το Ήρα + κλέος, αυτός που φέρει την δόξα της Ήρας! Μιας και η Ήρα ήταν αυτή που μέχρι τότε του έβαζε τα εμπόδια.
Εδώ πολλοί θα αναρωτηθείτε, και με το δίκιο σας, πώς λεγόταν πριν;
Κάποιοι λένε ότι λεγόταν Ήρυλλος, κάποιοι ότι δεν είχε όνομα.
Σημασία έχει ότι εμείς αποχαιρετούμε τον Ακατανόμαστο και υποδεχόμαστε τον Ηρακλή της καρδιάς μας, τον ένα και μοναδικό Χέρκουλες!
Εκτός από τ' όνομα, η Πυθία του έδωσε και μία εντολή, να πάει στην Τίρυνθα και να υπηρετήσει τον Ευρυσθέα για δώδεκα χρόνια.
Κι αν τα κατάφερνε όχι μόνο θα εξιλεωνόταν για τους φόνους αλλά θα γινόταν και αθάνατος!
Τι να κάνει ο άμοιρος ήρωάς μας, μάζεψε τα μπογαλάκια του και μπήκε στο ΚΤΕΛ για Τίρυνθα.


Copyright © Γιώργος Ζώτος All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Antonio del Pollaiuolo (Ηρακλής και Ύδρα, περίπου 1475)
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας δημοσιεύθηκε σε μέρη, κάθε Σάββατο, από τον Ιούλιο του 2023. Όλα άρχισαν εδώ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη