Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας

Η κόπρος του Αυγεία

Γιώργου Ζώτου

Antonio del Pollaiuolo (Ηρακλής και Ύδρα, περίπου 1475)

Κατά τη μυθολογία βασιλιάς της Ήλιδας ήταν ο Αυγείας ο οποίος είχε στην κατοχή του πολλά κοπάδια που κανένας ποτέ δεν καθάριζε.
Σκατό να δουν τα μάτια σας!
Κι από μπόχα; Σ' έπιανε από τον Ισθμό και σε ξεπροβόδιζε μέχρι το Ταίναρο!
Αγανάκτησε όλη η Πελοπόννησος με τη μυρωδιά, αγανάκτησε κι ο Ευρυσθέας που βρήκε ευκαιρία να στείλει τον Ηρακλή για τον πιο ντροπιαστικό άθλο από τους δώδεκα.
Μάλιστα του έβαλε και δύο προϋποθέσεις: 1ον να μην πει στον βασιλιά «Μπίχλα» ότι πρόκειται για άθλο και 2ον να τα καθαρίσει όλα σε μια μέρα!
Τι να κάνει ο δύσμοιρος, πήρε την μάσκα και τον αναπνευστήρα και μια και δυο πάει στην Ήλιδα για να κόψει κίνηση ακολουθώντας τη μπόχα.
Μπαίνει, δήθεν τυχαία, στο παλάτι του αρχιβρομίκουλα, βλέπει την κοπριά –βουνό όμως– και για να μην καρφωθεί ότι ήρθε επί τούτου, του λέει (Πώς κατάφερα και έβαλα 3 «του» στη σειρά; Μπράβο μου!):
— Αν μου δώσεις το ένα δέκατο του κοπαδιού σου θα σου το κάνω λαμπίκο σε μία μέρα.
— Τι μου λες;
— Αυτό που ακούς!
— Χωρίς βοήθεια;
— Ολομόναχος!
— Έτσι και δω πουθενά «Εκκενώσεις βόθρων ο Αχόρταγος» δεν θα πάρεις τίποτα!
— Μείνε ήσυχος βασιλιά Κοπρίτη, παρντόν βασιλιά Αυγεία ήθελα να πω.
Ο βασιλιάς Αυγείας δέχτηκε μεν αλλά ήταν και πονηρίδης δε! Φοβόταν ότι αν αφήσει τον Ήρα μόνο του θα κάνει του κεφαλιού του, γι' αυτό κι έβαλε τον γιο του, τον Φυλέα (όχι τον Φογκ, αυτός είναι από άλλο παραμύθι), για να επιβλέπει την επιχείρηση εκκένωσης του βόθρου.
Όπως έχουμε πει ο Ήρα δεν ήταν και το πιο σπίρτο της μυθολογίας μας. Από μυαλό κορμάρα αλλά ως εκεί! Όμως όπου σκόνταφτε λόγω βλακείας όλο και κάποια Αθηνά βρισκόταν κοντά για να τον βοηθήσει.
Σε αυτή την περίπτωση, μάρτυράς μας ο Φυλέας, το καβουρντιστήρι του πήρε στροφές!
Πάει στο διπλανό ποτάμι, τον Πηνειό, ρίχνει μία υδροαρδευτική ζεϊμπεκιά και στέλνει τα νερά του, σαν καζανάκι τύπου Νιαγάρα, να περάσουν μέσα από τους στάβλους. Μετά, πάει στον άλλο ποταμό, τον Αλφειό, και με την ίδια ζεϊμπεκιά τραβάει το καζανάκι άλλη μια φορά!
Κι αφού ξεμπέρδεψε με τα χοντρά έριξε...
Ακολουθεί τοποθέτηση προϊόντος.
«ΞεΚοΠρέΞ»! Για σωληνώσεις καθαρές!
«ΞεΚοΠρέΞ»! Τέρμα οι δυσάρεστες οσμές!
«ΞεΚοΠρέΞ»! Και καθάρισες μια για πάντα!
Τέλος διαφημιστικού μηνύματος, συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας.
Αφού λοιπόν ξεμπέρδεψε με τα χοντρά ο ήρωας της καρδιάς μας έριξε λίγο «ΞεΚοΠρέΞ», τράβηξε άλλη μια φορά τα καζανάκια Πηνειό - Αλφειό, έριξε κι ένα σφουγγάρισμα στα γρήγορα... τα έκανε όλα Πεντακαθαρίδου και Παστρικοθοδώρας γωνία!
Ο Αυγείας δεν πίστευε στα μάτια και στη μύτη του!
— Είναι δυνατόν αυτός ο μπούφος να το έκανε μόνος του; Ρώτησε τον γιο του.
— Εντελώς, πατέρα! Αφού τον έβλεπα!
— Ρε τελείως μόνος; Μήπως έκανε καμιά μπαγαποντιά; Έριξε κάτι;
Ακολουθεί τοποθέτηση προϊόντος…
— Ε, ναι... Έριξε λίγο... «ΞεΚοΠρέΞ»...
— «ΞεΚοΠρέΞ»; Ζαβολιά! Έτσι καθάριζα κι εγώ! Κι εσύ ρε ζωντόβολο τον άφησες να ρίξει «ΞεΚοΠρέΞ»; Αφού όλοι ξέρουμε ότι το «ΞεΚοΠρέΞ» καθαρίζει τα πάντα! Δεν του δίνω τίποτα! Ουστ κι εσύ! Κοπρίτη!
«ΞεΚοΠρέΞ» για ηρωικά ξεσκατίσματα!
Τέλος διαφημιστικού μηνύματος.
Κι έτσι, ναι μεν ο Ήρα δεν πήρε ποτέ την αμοιβή του όμως απέκτησε έναν καλό φίλο, τον Φυλέα, που συνηγόρησε υπέρ του μπροστά στον Ευρυσθέα ώστε να καρατσεκαριστεί ο έκτος άθλος.


Copyright © Γιώργος Ζώτος All rights reserved, 2023
Πρώτη δημοσίευση
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Antonio del Pollaiuolo (Ηρακλής και Ύδρα, περίπου 1475)
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Ηρακλής, ο ήρωας της καρδιάς μας δημοσιεύθηκε σε μέρη, κάθε Σάββατο, από τον Ιούλιο του 2023. Όλα άρχισαν εδώ. Και συνεχίζονται εδώ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη