Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Τις μικρές ώρες

Τις μικρές ώρες, Χαρούκι Μουρακάμι

Ο Χαρούκι Μουρακάμι είναι ένας σύγχρονος Ιάπωνας συγγραφέας με παγκόσμια απήχηση, υποψήφιος για Νόμπελ αρκετές φορές και βραβευμένος με το ιαπωνικό Yomiury, το σημαντικότερο λογοτεχνικό έπαθλο της πατρίδας του. Μετά την τεράστια επιτυχία του βιβλίου του Νορβηγικό δάσος, με πάνω από 10.000.000 αναγνώστες, η δημοτικότητά του ανέβηκε κατακόρυφα και ο ίδιος αποφάσισε η συγγραφή να αποτελεί πλέον την αποκλειστική του ενασχόληση.
Με αυτές τις συστάσεις στο βιογραφικό του, ήταν βέβαιο πως η ανάγνωση του μυθιστορήματός του Τις μικρές ώρες θα ήταν απολαυστική και άκρως ενδιαφέρουσα.

Πρόκειται για ένα μοντέρνο αφήγημα, γραμμένο με ένα πολύ ιδιαίτερο στιλ, με ύφος που θυμίζει νεονουάρ κινηματογράφο. Το οποίο σημαίνει ότι περιλαμβάνει μυστήριο, μελαγχολία, πρόσωπα περιθωρίου, υπαρξιακά διλήμματα, μιαν αδιάκοπη εσωτερική αναζήτηση, τζαζ μουσική υπόκρουση κι όλα αυτά δοσμένα τις μεταμεσονύχτιες ώρες μιας μόνο νύχτας, πριν το ξημέρωμα.

Όλα διαδραματίζονται από τις 11:56 μ.μ έως τις 06:52 π.μ της επόμενης ημέρας. Οι ήρωες και οι ηρωίδες κινούνται νωχελικά, σε αυτό ακριβώς το χρονικό πλαίσιο. Η εισαγωγή, προκειμένου να μπούμε στο κλίμα της υπόθεσης, είναι όντως πρωτότυπη.

Πρώτα πετάμε πάνω από τη σύγχρονη μεγαλούπολη του Τόκιο, σαν αόρατα νυχτοπούλια, παρατηρώντας τα πάντα από ψηλά, (τα φώτα νέον, τον κόσμο που πηγαινοέρχεται, την ίδια την πόλη), προκειμένου να αισθανθούμε τον παλμό του τόπου που ζουν οι πρωταγωνιστές. Ύστερα, προσγειωνόμαστε στο καφέ που θα συναντήσουμε τη νεαρή ηρωίδα, την 19χρονη φοιτήτρια Μάρι.
Ο Μουρακάμι τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την τζαζ και τη νυχτερινή ζωή των μπαρ, όντας και ο ίδιος ιδιοκτήτης μπαρ στο παρελθόν και λάτρης αυτής της μουσικής, εμποτίζοντας αρκετές σκηνές του έργου του στον ρυθμό της.

Στο πρώτο κεφάλαιο, παρακολουθούμε τη Μάρι, την κεντρική ηρωίδα, να διαβάζει απομονωμένη σε μια γωνιά του καφέ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Εκεί θα γνωρίσει τον Τακαχάσι, έναν νεαρό φοιτητή, που ασχολείται ερασιτεχνικά με την τζαζ, παίζοντας τρομπόνι τις μικρές ώρες με την μπάντα του. Παρακολουθούμε την κουβέντα τους, εκείνον εξωστρεφή να της μιλά για τα ενδιαφέροντα και τη ζωή του κι εκείνη να συμμετέχει περισσότερο ακούγοντας παρά μιλώντας, σα να διστάζει ν' αποκαλυφθεί. Υπάρχει και κάτι άλλο όμως, που επίτηδες αφήνει ο συγγραφέας να αιωρείται αναπάντητο στην ατμόσφαιρα. Τι δουλειά έχει τέτοια ώρα η ηρωίδα μόνη στο καφέ; Και γιατί δε βιάζεται να γυρίσει σπίτι;

Στο επόμενο κεφάλαιο, αφήνουμε για λίγο την ηρωίδα και πετάμε σαν αερικά ως το δωμάτιο της αδελφής της, παρακολουθώντας την ενώ κοιμάται βαθιά. Κι εδώ κάτι αινιγματικό υπάρχει. Σκοτεινό και μελαγχολικό συνάμα. Δε διευκρινίζεται τι, πάντως υπάρχει. Μοιάζει σαν να έχει πέσει σε λήθαργο από όπου δεν θέλει ή δεν μπορεί να ξυπνήσει. Ο συγγραφέας μάς εντείνει την αγωνία από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, βάζοντάς μας να παρακολουθούμε εναλλάξ τη Μάρι και την αδελφή της. Γύρω από αυτές τις δύο κινούνται οι υπόλοιποι χαρακτήρες: ο νεαρός μουσικός που αμέριστα της συμπαραστέκεται και την προτρέπει ν' ανοιχτεί, η ιδιοκτήτρια του «ροζ» ξενοδοχείου που χρειάζεται τη βοήθειά της, η Κινέζα πόρνη που ξυλοκοπήθηκε άγρια από πελάτη και τέλος ο ίδιος ο πελάτης που αποδεικνύεται παντρεμένος οικογενειάρχης.

Από ώρα σε ώρα, κεφάλαιο σε κεφάλαιο κι όσο προχωρά η νύχτα, ξεδιπλώνεται στα μάτια μας η πλοκή του βιβλίου κι εμείς αόρατοι περιφερόμαστε με μία κάμερα στο κινηματογραφικό σκηνικό. Ο συγγραφέας καθίσταται πραγματικός ανατόμος της ψυχής, σκιαγραφώντας με λεπτομέρειες τους καλοδουλεμένους χαρακτήρες.
Η σχέση των δύο αδελφών καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου και μια παγωμένη μοναξιά όπως ο καιρός στην πόλη, που τυλίγει σαν σύννεφο όλους τους ήρωες. Τη Μάρι και την αδελφή της χωρίζει ένα χάσμα, που κάπως πρέπει να γεφυρωθεί. Το τι θα συμβεί τελικά, ο συγγραφέας το κρατά για έκπληξη στο τέλος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι καθώς πλησιάζει το ξημέρωμα, η εσωτερική αφύπνιση της πρωταγωνίστριάς μας δεν θ' αργήσει ν' ανατείλει.

Και εμείς λυπούμαστε που πρέπει ν' αποχαιρετήσουμε τις αινιγματικές φιγούρες του βιβλίου αφήνοντάς τες, στα όποια τους διλήμματα, να προχωρήσουν στο πρωινό φως της μέρας που χαράζει.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Το μυθιστόρημα του Χαρούκι Μουρακάμι Τις μικρές ώρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη