Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Scarmface

Scarmface

Βασισμένο σε μια ταινία του 1932, το Scarface, σε σκηνοθεσία Χάουαρντ Χοκς, ο σκηνοθέτης Johnny O φέρνει στο θέατρο μια πρωτότυπη παράσταση παντομίμας. Είναι μία παράσταση χωρίς διαλόγους που βασίζεται στην κινησεολογία, στις μούτες και την εκφραστικότητα των ηθοποιών, στα χειροποίητα σκηνικά και στην υπέροχη μουσική.

Σικάγο, αρχές δεκαετίας 1930. Ο ιταλικής καταγωγής Τόνι Κάτσο, τολμηρός και φιλόδοξος, προσπαθεί να αναρριχηθεί ως αρχηγός της τοπικής μαφίας. Εργάζεται ως πρωτοπαλίκαρο ενός γνωστού μαφιόζου. Ζει μαζί με την δεσποτική μητέρα του και την μικρότερη αδελφή του. Σιγά σιγά, εδραιώνεται σε αυτόν τον κόσμο αλλά η αλαζονεία του και η υπερβολική σιγουριά του, καθώς και ένα σημάδι που έχει στο πρόσωπο, θα τον οδηγήσουν σε ένα μοιραίο τέλος.

Ακολουθώντας την συνταγή των βουβών ταινιών, λίγη μουσική και κάποιοι υπέρτιτλοι για να επεξηγούν λίγο την υπόθεση, ο σκηνοθέτης επιλέγει τη λύση της παντομίμας για να μας διηγηθεί την ιστορία του (αν και η προαναφερόμενη ταινία δεν ήταν βωβή). Σε αυτήν την προσπάθεια είναι παρόντες όλοι οι ηθοποιοί της ομάδας Splish Splash. Οι ηθοποιοί χρησιμοποιούν μόνο τις κινήσεις και τις εκφράσεις του προσώπου για να μας μεταδώσουν τη χαρά τους, την επιτυχία τους, τον έρωτά τους και γενικά κάθε συναίσθημα.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα υπέροχα, χειροποίητα σκηνικά που είναι όλα φτιαγμένα με χαρτόνι (τηλέφωνα, κάγκελα φυλακής, γκλομπ αστυνομικού κ.λπ.). Είναι τόσο καλαίσθητα και τόσο ρεαλιστικά κατασκευασμένα που χρειάζεσαι κάποιο χρονικό διάστημα για να συνειδητοποιήσεις ότι δεν είναι αληθινά. Η μουσική και τα τραγούδια έχουν επιλεχθεί από γνωστά και αγαπημένα κομμάτια εκείνης της εποχής. Τα κουστούμια είναι εξαιρετικά και αντιπροσωπεύουν απόλυτα την εποχή του μεσοπολέμου.

Scarmface

Όλη η ομάδα των ηθοποιών έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά, ιδιαίτερα στην κινησιολογία τους και στην χορογραφία των κινήσεών τους, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα πρωτότυπο, ξεφεύγοντας από το συνηθισμένο πλαίσιο της θεατρικής πρόζας. Μας θυμίζουν ότι η παντομίμα είναι ένα ξεχωριστό θεατρικό είδος, που ειλικρινά δεν έχουμε την ευκαιρία να το παρακολουθούμε συχνά.

Έχω μόνο ένα παράπονο: όλοι οι υπέρτιτλοι, οι οποίοι επεξηγούν τα δρώμενα, είναι γραμμένοι στα αγγλικά. Κατανοώ την επιρροή από την πρωτότυπη αμερικανική ταινία, αλλά το έργο παρουσιάζεται στην Ελλάδα και όσο και αν το θεωρούμε δεδομένο ότι η αγγλική γλώσσα στην εποχή μας είναι πλέον lingua franca, δεν παύει να υπάρχουν πολλοί Έλληνες θεατές που δεν γνωρίζουν σε καλό επίπεδο αυτήν τη γλώσσα. Και δεν είναι υποχρεωμένοι να την γνωρίζουν. Γνωρίζω ότι το έργο παρουσιάζεται στην Αθήνα από την περσινή χρονιά, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να διορθωθεί ένα λάθος.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη