Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όταν το «σαν» μπήκε στη ζωή μας * Της αλός νεύμα * Τα κύματα * Αγάπη μου, έχασα το παιδί μας! * Αγάπησέ με αν τολμάς * Καβαλάρης θάνατος * Αιχμάλωτοι * Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει θάνατος * Ίχνος στον καθρέφτη * Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα * Αδαμάντινα τείχη: Φιανκέτο * Ματωμένος Δούναβης ** Ποίηση: Σκοτεινή κουκκίδα * Φως όπως μανταρίνι * Κατάβασις * Θαλασσινό μονόπρακτο στο Αιγαίο ** Διάφορα άλλα: Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Στην άλλη πλευρά του κρεβατιού * Χορός στα ποτήρια * Ιβ & Βη * Η αγάπη είναι η απάντηση ** Παιδικά: Ο τυφώνας: Μια ιστορία για τη δυσλεξία * Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση

Γιάννης Μιχαλόπουλος

Γιάννης ΜιχαλόπουλοςΓιάννης Μιχαλόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Απριλίου 1927.

Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πώς την λεν τη βαζελίνη τουρκικά;»

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, απ' όπου αποφοίτησε το 1951. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Πώς την λεν τη βαζελίνη τουρκικά;» (των Σοφίας Φιλιππίδου και Χάρη Ρώμα, θέατρο Μινώα, καλοκαίρι 1988).

Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οι δέκα εντολές... συν μία»

Πέθανε στις 10 Ιουνίου 2016. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οι δέκα εντολές... συν μία» (του Γιώργου Λαζαρίδη, καλοκαίρι 1977).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (4/2/1960) για την παράσταση που παίχτηκε στο Νέο Θέατρο την περίοδο 1959-1960

Στο θέατρο εμφανίστηκε σε πολλές παραστάσεις από τη δεκαετία του 1950 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (4/2/1960) για την παράσταση που παίχτηκε στο Νέο Θέατρο την περίοδο 1959-1960.

Από την παράσταση «Ποιος είμαι εγώ, ποια είναι αυτή» (των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη, θέατρο Γκλόρια, 1972-1973)Από την παράσταση «Μιας πεντάρας νιάτα» (των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη)

Συμμετείχε σε έργα ποικίλου ρεπερτορίου, από κωμωδίες μέχρι δράματα, στο πλάι σημαντικών ηθοποιών όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Δημήτρης Μυράτ και άλλοι. Οι φωτογραφίες είναι από τις παραστάσεις «Ποιος είμαι εγώ, ποια είναι αυτή» (των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη, θέατρο Γκλόρια, 1972-1973) και «Μιας πεντάρας νιάτα» (των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη, αταύτιστη στο αρχείο μου, ίσως από το καλοκαίρι του 1982 στο θέατρο Μετροπόλιταν).

Μιχαλόπουλος και Μπάρκουλης σε σκηνή ταινίας

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 20 ταινίες, με πρώτη την «Αθήνα τη νύχτα» (1962) και τελευταία την «Ο εραστής του άντρα μου» (1989).

Εξώφυλλο βιντεοταινίας με τον Γιάννη ΜιχαλόπουλοΕξώφυλλο βιντεοταινίας με τον Γιάννη Μιχαλόπουλο

Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 15 βιντεοταινίες (η έρευνα συνεχίζεται).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές, μεταξύ των οποίων και το πρώτο σίριαλ «Το σπίτι με τον φοίνικα» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1970). Επίσης στις: «Ο κύριος συνήγορος» (ΥΕΝΕΔ, 1970-1972), «Ο κόσμος κι ο Κοσμάς» (ΕΙΡΤ, άνοιξη 1971), «Τα παιδιά του Ζεβεδαίου» (ΕΙΡΤ, 1973-1975), «Ορκιστείτε παρακαλώ» (ΕΡΤ, 1982-1984), «Μάλιστα κύριε» (ΑΝΤ1, 1991-1992), «Μη μαδάς τη Μαργαρίτα» (ALPHA, 1999-2000). Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (20/11/1970 και 13/8/1971 αντίστοιχα).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»Αταύτιστο δημοσίευμα για τη σειρά «Τα παιδιά του Ζεβεδαίου»

Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον δέκα παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας» και άλλων θεατρικών εκπομπών (1976-1981). Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα του περιοδικού «Επίκαιρα» (8/7/1976) και αταύτιστο για τη σειρά «Τα παιδιά του Ζεβεδαίου».

Εξώφυλλο περιοδικού με τον Γιάννη Μιχαλόπουλο

Η σημαντική αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε μόλις δύο εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).



Πηγές:
Οι φωτογραφίες και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) και από ιδιωτική συλλογή.
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Οι βιντεοκασέτες βρέθηκαν στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος, Γουον-πιένγκ ΣονΚαβαλάρης θάνατος, Άρη ΠαχήΧορός στα ποτήρια, Γεωργίας ΤάτσηΤης αλός νεύμα, Κωνσταντίας Σκανδάλου-ΚορδολαίμηΤα κύματα, Βιρτζίνια ΓουλφΑγάπη μου, έχασα το παιδί μας! Θοδωρή ΠολίτηΟ τυφώνας: Μια ιστορία για τη δυσλελία, Όλγας Κέγκου
Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα, Μ. Φιλιππάτου και Η αγάπη είναι η απάντηση, Γ. ΑρβανίτηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΑιχμάλωτοι, Κωνσταντίνου ΣαγκριώτηΊχνος στον καθρέφτη, Ελευθερίας ΜεταξάΑγάπησέ με αν τολμάς, Ηλιάνας ΚλειτσογιάννηΙβ και Βη, Ευθύμιου ΣακκάΜατωμένος Δούναβης, Παρασκευής Καριώτου
Σκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤα βάσανα του Τεό και της Λέας, MuzoΘαλασσινό μονόπρακτο στο Αιγαίο, Πασχαλίας ΑστερινούΚατάβασις, Θεοδόση ΠαπαδημητρόπουλουΜια φορά κι έναν καιρό, Άρης από το ΑρίSTARχος, Η λύτρωση της αθεΐας: Εξορκίζοντας του μάγους και 10 παράθυρα ανοιχτά
Φως όπως μανταρίνι, Έφης ΝικολαΐδουΑδαμάντινα τείχη: Φιανκέτο, Ελένης Σίντου