Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Γονιός δεν γεννιέσαι: Εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα

Γονιός δεν γεννιέσαι, Ελένης Γιαννοπούλου

Η ψυχολόγος και οικογενειακή θεραπεύτρια Ελένη Γιαννοπούλου, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, θίγει μέσα στο βιβλίο της πολλά φλέγοντα θέματα που θεωρώ πως αφορούν όλους τους γονείς. Όλοι έχουμε βρεθεί στη δυσμενή θέση να αδυνατούμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση με τα παιδιά μας ή να μην είμαστε σε θέση να ξέρουμε ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος διαχείρισης.

Διαβάζοντας το βιβλίο και εστιάζοντας στα σημεία που κρίνουμε πιο αναγκαία θα έχουμε τη δυνατότητα να:
...μάθουμε να ακούμε, όχι για να απαντήσουμε, αλλά για να κατανοήσουμε την κατάσταση,
...γίνουμε άξιοι ακροατές του παιδιού μας,
...αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα που νιώθει και να βοηθάμε αναλόγως, αν φυσικά μας ζητηθεί,
...μάθουμε να αποφεύγουμε συμπεριφορές και επικρίσεις, ούτως ώστε το παιδί να αντιληφθεί την αλλαγή και την προσπάθεια προσέγγισης και προσωπικής βελτίωσης,
...κατανοήσουμε τι ρωτάμε, πώς το ρωτάμε ή τι αποφεύγουμε να ρωτάμε.
Με επιμονή, επανάληψη, παρατήρηση και υπομονή, μπορούμε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας, να έχουμε καλύτερη κρίση και θετική ανταπόκριση από τους αποδέκτες που πολλές φορές τους αντιμετωπίζουμε με λάθος τρόπο.

Ως γονείς, ο ρόλος μας είναι πολυσχιδής. Μπορεί η καθημερινότητα να μας φορτίζει αρνητικά, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να παραμελούμε ή να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά βιαστικά ή αυταρχικά. Οι συμβουλές της ψυχολόγου, είναι πολύτιμες. Ξεχώρισα κάποιες για να τις μοιραστώ μαζί σας, γιατί πραγματικά έχουν βαρύγδουπη σημασία.

Δείξε στο παιδί ότι το αγαπάς, χτίσε μαζί του μια υγιή σχέση, μοιράσου συναισθήματα, δείξε ενδιαφέρον για τις ασχολίες του, συμμετείχε στο παιχνίδι του, ζήτα συγγνώμη, παραδέξου τα λάθη σου, γίνε οπαδός της επιβράβευσης και της ενθάρρυνσης και τέλος προστάτευσε το χωρίς να το «πνίγεις».

Θα ξεχωρίσουμε και θα αποσαφηνίσουμε έννοιες όπως, θετική προσοχή, συναισθηματική νοημοσύνη, διαχείριση θυμού, στιγμή σύγκρουσης, αποτελεσματικά όρια, ευεργετική ή μη τιμωρία και προσωπική παρατήρηση, θα προβληματιστούμε, θα βελτιωθούμε και θα αφυπνιστούμε.

Μέσα από παραδείγματα, προτάσεις επεξήγησης, σημειώσεις, ερωτήσεις για περαιτέρω σκέψη, δραστηριότητες, τροφή για αυτοκριτική και προσιτές επιλογές, θα κατανοήσουμε καλύτερα τα όσα διαβάσαμε και με ευκολία θα τα κάνουμε πράξη.

Μπορεί να ερχόμαστε αντιμέτωποι ως γονείς καθημερινά με προβληματισμούς, αλλά σίγουρα με θετική σκέψη, κατανόηση και την κατάλληλη βοήθεια, όλα να μπορούν να λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μία φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Ελένη Γιαννοπούλου, επέλεξα την παρακάτω:
Οι σχέσεις χρειάζονται δουλειά. Η σχέση γονέα - παιδιού, χρειάζεται την περισσότερη. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι που απαιτεί πιο πολλή ενέργεια από το να δουλεύεις γι' αυτή τη σχέση. Δεν υπάρχει όμως και κάτι που να αξίζει περισσότερο αυτή σου την ενέργεια...
Κλείνοντας το άρθρο παρουσίασης, συγκρατώ παρακαταθήκη τις παρακάτω λέξεις, που κρίνω ότι θα γίνουν αρωγοί για τη προσωπική μου βελτίωση.
Συνέπεια, θετικότητα, σαφήνεια, αποδοχή, πρόληψη, αυτογνωσία, ευθύνη!
Η Ελένη Γιαννοπούλου είναι ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και παιδοψυχολόγος. Σπούδασε Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ, συνεχίζοντας με εκπαίδευση σε παιγνιοθεραπεία, δραματοθεραπεία και εικαστική θεραπεία, καθώς και στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Επίσης έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών. Έχει εμπειρία στο κομμάτι της συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, ατομικά και ομαδικά. Δουλεύει με παιδιά, έφηβους, ενήλικες και οικογένειες σε θέματα διαπαιδαγώγησης, ουσιαστικής επικοινωνίας γονέων - παιδιών, ανάπτυξης συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών και ενσυναίσθησης. Αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης της είναι οι ομάδες γονέων. Ούσα και η ίδια μαμά κι έχοντας ώρες κλινικής εμπειρίας στο κομμάτι της σχέσης παιδιών - γονέων, έργο της είναι να εμψυχώνει, να στηρίζει και να καθοδηγεί τους γονείς στη δύσκολη αποστολή τους και να τους δείχνει τρόπους βελτίωσης της σχέσης τους με τα παιδιά αλλά και με τον εαυτό τους. Το βιβλίο Γονιός δεν γεννιέσαι είναι το πρώτο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη