Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Κωνσταντίνος Τζίμας Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί

Από το εξώφυλλο του βιβλίου του Κωνσταντίνου Τζίμα, Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, και φωτογραφία του ίδιου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Κωνσταντίνος Τζίμας: Η ιδέα προέκυψε μέσα από συζητήσεις με γονείς και εκπαιδευτικούς που αναφέρονταν συχνά σε παραδείγματα παιδιών που μπερδεύανε το 3 με το ε, το 7 με το F ή το 9 με το 6. Με αφορμή λοιπόν αυτό ξεκίνησα μια σειρά δημιουργικών ασκήσεων που αφορούσαν τους αριθμούς από το μηδέν έως το 10. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Κ.Τ.: Από τον κύριο Ένα, που είναι ένας ακροβάτης τσίρκου, τον κύριο Τρία, που είναι ένας συμπαθητικός ιππόκαμπος, έως την κυρία Έξι, που είναι ένα γενναίο σαλιγκάρι, που ζούσε στον λαχανόκηπο του παππού μου, μέχρι τον κύριο Εννιά που τον σκαρφίστηκα κατά την επίσκεψή μου σε μια χωματερή και οι έντεκα ιστορίες γράφτηκαν σε διάφορα μέρη κατά τη διάρκεια της διαμονής μου στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Κ.Τ.: Αφιέρωσα περίπου δύο χρόνια γράφοντας αυτό το έργο. «Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί» είναι ένα παιδικό βιβλίο με εκπαιδευτικές προεκτάσεις. Είναι αποτέλεσμα μελέτης, έρευνας και παρατήρησης σε συνδυασμό με μεγάλα ποσά συναισθήματος. Μια σχετικά μακρά, δύσκολη, δημιουργική και ευχάριστη εργασία.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Κ.Τ.:
Πώς το Μηδέν έγινε Δέκα;
Τι δουλειά έχει το Δύο με μια... μπαγκέτα;
Πώς βρέθηκε το Τρία σ' ένα κοράλλι;
Γιατί το Εννιά ψάχνει ένα μπουκάλι;
Έχει το Έξι μαγικό στιλό;
Μια τούρτα για το Πέντε, παρακαλώ!
Πώς έσωσε το Τέσσερα τον ήλιο;
Πού βρήκε το Ένα έναν νέο φίλο;
Τι σχέση έχει το Οκτώ με ένα χέρι;
Το Εφτά γιατί πάτησε πόδι, ποιος να ξέρει;
Μπορείς να φανταστείς ποιος είναι ποιος;
Κυρίες και Κύριοι, δεν είναι απλώς ένας αριθμός!
Οι Κυρίες και Κύριοι Αριθμοί μαθαίνουν τη ζωή μέσα από μια σειρά απίστευτων –και όμως αληθινών– περιπετειών! Μέτρα αντίστροφα και... το ταξίδι ξεκινά!

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Κ.Τ.: Αγάπησα ολόκληρη την διαδικασία της δημιουργίας του και την εξαιρετική ομάδα, που συνεργαστήκαμε για τη πραγμάτωση αυτού του έργου. Την εικονογράφο Βιβή Μαρκάτου, την Μαρία Μπλάνα στην επιμέλεια και τις εκδόσεις Ελκυστής.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Κ.Τ.: Ο Προμηθέας, γιατί αψήφησε τους θεούς κλέβοντας τη φωτιά και δίνοντάς τη στην ανθρωπότητα για να δημιουργήσουν πολιτισμό.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Κ.Τ.: Στον αναγνώστη προσφέρει μια ποιοτική πηγή ψυχαγωγίας, στον βιβλιόφιλο το ίδιο συν 11 νέους/ες φίλους/ες και στον βιβλιοφάγο ένα γευστικά πλούσιο και υγιεινό φαγητό χωρίς να εκραγεί η «κοιλιά» του.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Κ.Τ.: Που σταμάτησε να μεγαλώνει η μύτη του Πινόκιο.

Φοβάστε...
Κ.Τ.: Την μάγισσα με τα ζαχαρωτά από το Χάνσελ και Γκρέτελ των αδελφών Γκριμ.

Αγαπάτε...
Κ.Τ.: Τις αφηγήσεις των μεγάλων δέντρων (παππούδων/γιαγιάδων).

Ελπίζετε...
Κ.Τ.: Να ανάψω ένα σπίρτο και να φανταστώ την επόμενη ιστορία μου.

Θέλετε...
Κ.Τ.: Να περάσω μια μέρα με τον Πίτερ Παν.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Κ.Τ.: Όλοι οι αναγνώστες ηλικίας 4 έως 124 ετών που αντιμετωπίζουν το παιχνίδι με απόλυτη σοβαρότητα και αναλώνουν σε αυτό μεγάλα ποσά συναισθήματος.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Κ.Τ.: Μπορείτε να το παραγγείλετε από το e-shop του εκδοτικού, από όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία σε Ελλάδα και Κύπρο ή κατευθείαν από το συγγραφέα στέλνοντας απλά ένα μήνυμα.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Κ.Τ.: Η επικοινωνία με τους αναγνώστες είναι πολύ ουσιαστικό μέρος της εργασίας μου. Για αυτό και το εξώφυλλο του βιβλίου περιέχει τις διευθύνσεις στις οποίες μπορεί κανείς να με βρει και να επικοινωνήσει μαζί μου. Με μεγάλη μου χαρά να τα πούμε.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Κ.Τ.: Ένας πραγματικός κόσμος σε ένα πορτοκαλιακό σύστημα ενός μακρινού γάλα-αξία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Κ.Τ.: Θα μπορούσα να είμαι το ανυπάκουο μολύβι ενός συγγραφέα...

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Κ.Τ.: Διαβάζω και ακούω ανελλιπώς αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο. Σε αυτόν τον τομέα εξάλλου πραγματοποιώ και την έρευνά μου, που είναι το λαϊκό παραμύθι και η ψηφιακή αφήγηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ξεχωρίζω το «Ελληνικά λαϊκά παραμύθια I, II» του Κώστα Καφαντάρη, εκδόσεις Ποταμός, «Ελληνικά παραμύθια I, II» του Γεώργιου Μέγα, εκδόσεις Εστία.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Κ.Τ.: Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον συγκεκριμένο. Επηρεάζομαι από την ποίηση της σχέσης που δημιουργείται μεταξύ του αναγνώστη και του συγγραφέα. Επηρεάζομαι πολύ από την ποίηση των σχέσεων με τους φίλους μου και τους γνωστούς, την οικογένειά μου, τη φύση, συνολικά με το περιβάλλον που με διέπει. Όλα αυτά αφήνουν αποτύπωμα, «γράφουν» και επηρεάζουν σε ένα βαθμό τον τρόπο που γράφω ή σκέφτομαι.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Κ.Τ.: Συμβαίνουν και τα δύο ανάλογα τι εξυπηρετεί τεχνικά την ιστορία μου. Ένα είναι σίγουρο όμως. Το ότι είναι ήρωες δεν σημαίνει ότι θα την βγάλουν καθαρή.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Κ.Τ.: Είναι συγκοινωνούντα δοχεία, μια διαρκής άσκηση. Όσο πιο πλούσια είναι η εμπειρία τόσο διανθίζεται και η φαντασία. Μέσα σε ένα δημιουργικό σύμπαν όπου ο συγγραφέας και κατ' επέκταση ο κάθε δημιουργός μπορεί να εκφράζεται απενοχοποιημένα, με ελευθερία έκφρασης.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Κ.Τ.: Εξαρτάται σε ποιο κάδρο βάζουμε την επιτυχία. Θα έλεγα ότι η επιτυχία ενός έργου, όπως και ενός βιβλίου, καθορίζεται από τη διάρκεια. Και από τα likes φυσικά!

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Κ.Τ.: Θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάχρηση με τον ισχυρισμό ότι δεν αφήνει στον αναγνώστη χρόνο για στοχασμό. Να μπορεί δηλαδή ο αναγνώστης να χωνέψει την πληροφορία που «έφαγε». Προσωπικά επιλέγω τι διαβάζω ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις αναζητήσεις που έχω την εκάστοτε περίοδο. Τι εξυπηρετεί την έρευνά μου, τις γνωσιακές και υπαρξιακές μου ανάγκες. Ο ειδικός στην γρήγορη ανάγνωση, την βελτίωση της μνήμης, την απόδοση του εγκεφάλου και την ταχεία μάθηση Jim Kwik έχει αναπτύξει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό το θέμα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου Τζίμα

Ο Κωνσταντίνος Τζίμας απάντησε το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το παιδικό του βιβλίο Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Ο Κωνσταντίνος Τζίμας γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής (ΤΕΙ Πατρών), με ευρύτερες σπουδές στην Κλασική Μουσική (Δημοτικό Ωδείο Λαμίας), στο Θέατρο Σκιών (εργαστήρι Μιχάλη Χατζάκη) και μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Δημιουργική Γραφή (ΕΑΠ). Το 2017 εκδόθηκε η ποιητική συλλογή του με τίτλο Ρίζα (εκδ. Captainbook) και το 2021 κυκλοφόρησε σε μορφή κινουμένου σχεδίου το λαϊκό παραμύθι με τίτλο Ηλίτσα. Έχει συνεργαστεί με λογοτεχνικά περιοδικά σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει συμμετάσχει σε ποιητικούς διαγωνισμούς και διεθνείς διοργανώσεις παραμυθιού, ενώ ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί στα ισπανικά και στα αγγλικά. Ζει μεταξύ Ελλάδας - Αγγλίας - Ισπανίας, έχει ιδρύσει τη σχολή δημιουργικής εκπαίδευσης K A L I M E R A και είναι συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και ποίησης.

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Ελκυστής προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα παρακάτω:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που θα γίνει μετά τις 6 Απριλίου 2024, σημαίνει αποδοχή των όρων. Το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τον εκδότη. Αυτή η δωροθεσία είναι πανελλήνια.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη