Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Μάρτυρας κατηγορίας

Μάρτυρας κατηγορίας: Το πιο συναρπαστικό δικαστικό θρίλερ όλων των εποχών!, Agatha Christie

Ε, καλά τώρα. Η ιδιαίτερη σχέση που έχω με το λογοτεχνικό έγκλημα είναι γνωστή και δη με το αστυνομικό είδος! Με δεδομένη τη συμπάθειά μου στη μάστερ του αστυνομικού Agatha Christie, κάθε φορά που έρχομαι αντιμέτωπη με μία νέα δική της «πρόκληση» έχω γιορτή. Η απόλαυση είναι δεδομένη, ότι θα περάσω πολύ καλά, κάτι σαν αξίωμα. Ο γρίφος ή οι γρίφοι, που θα τριγυρνούν μέσα στις σελίδες και θα εντείνουν το ενδιαφέρον, είναι αναμενόμενα «δαιμόνια», όπως και ο εθισμός που προκαλεί πάντα μία άξια πένα όταν διάφορα ερωτήματα ξεπροβάλλουν αναζητώντας απαντήσεις...

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, ενθουσιάζομαι όταν λαμβάνω το θεατρικό της Μάρτυρας κατηγορίας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Στην υπόθεση, ο Λέναρντ Βόουλ κατηγορείται για τη δολοφονία μιας πλούσιας γηραιάς κυρίας καθώς όλες οι ενδείξεις συνηγορούν εναντίον του. Ο ποινικολόγος Ρόμπαρτς «ποντάρει» στην αθωότητά του όμως τα πάντα θα κριθούν στο δικαστήριο όπου, δυστυχώς, οι μαρτυρίες δεν ευνοούν καθόλου την περίπτωσή του. Μία μόνο μάρτυρας μπορεί να κάνει τη διαφορά, η σύζυγός του.
Ακούγεται λιτή, καθόλα συνηθισμένη, η υπόθεση, όμως όταν έχεις μία Άγκαθα Κρίστι να κρατά τη γραφίδα, τίποτα δεν είναι απλό και τίποτα δεδομένο. Αντιθέτως, τα πάντα βρίσκονται υπό αμφισβήτηση ανά πάσα στιγμή ενώ οι ανατροπές αλλάζουν άρδην το τοπίο.

Πολλές αστυνομικές υποθέσεις –τόσο στο θέατρο όσο και στη μυθοπλασία γενικότερα– ολοκληρώνονται με μία ανατροπή. Εδώ όμως, έχουμε από τη μια τον ορισμό της απόλυτης ανατροπής και από την άλλη πολλαπλές ανατροπές, καθώς ακόμα και οι θύτες με τα θύματα αλλάζουν θέσεις, ενώ η πραγματική ιστορία, η ολοκληρωμένη εικόνα, αποκαλύπτεται μόνο στην τελευταία σελίδα. Το φινάλε δε, θα το χαρακτήριζα ως και σοκαριστικό! Σε κάθε περίπτωση, το μη αναμενόμενο που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη πένα, στο προκείμενο, έχει την τιμητική του.
Στις εκδόσεις Ψυχογιός θα βρείτε όλα τα βιβλία της Agatha Christie, πολλά εκ των οποίων έχουν σχολιαστεί και στο koukidaki, όπως και παραστάσεις έργων της. Ενδεικτικά: Ο γρίφος του παπουτσιού με την αγκράφα αλλά και ένα αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία.
Το συναρπαστικό αυτό δικαστικό θρίλερ είναι τόσο εθιστικό που διαβάζεται απνευστί και αφήνει άκρως ικανοποιημένο ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Τώρα αν δεν είστε πολύ του διαβάσματος, αυτή την εποχή, μπορείτε να το παρακολουθήσετε επί σκηνής.

Το σύνολο απογειώνουν οι επάξια σκιαγραφημένοι ήρωες. Άμεσα και με ακρίβεια καταλαβαίνεις τον χαρακτήρα καθενός και, το ακόμα πιο θετικό στοιχείο, παραμένουν έτσι ως το τέλος. Θέλω να πω, δεν αλλάζει προσωπικότητα ο ήρωας επειδή στη συνέχεια της ιστόρησης θ' ανατραπούν τα δεδομένα και από καλός θα εμφανιστεί ως/γίνει κακός ή τ' αντίστροφο –ένα ζήτημα που προσωπικά έχω υπογραμμίσει διαβάζοντας αστυνομικά μυθιστορήματα ή ψυχολογικά θρίλερ ή δικαστικά δράματα όπου η ανατροπή είναι κάτι σύνηθες.

Στα ψιλά γράμματα, δηλαδή πίσω από τα προφανή και ανάμεσα στις αράδες, η Κρίστι αφήνει με τον τρόπο της –όμως εύγλωττα– το σχόλιό της για το αγγλικό νομικό σύστημα, για την αλάνθαστη δικαιοσύνη την οποία αποδομεί γενναία και ευφάνταστα και το ίδιο για οποιοδήποτε άλλο νομικό σύστημα που βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία, δηλαδή όλα. Μα, μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; θα ρωτήσει κανείς. Κι όμως! Γίνεται!

Με μία λέξη, υπέροχο!



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη