Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Σμάρω Στεφανίδου

Σμάρω Στεφανίδου

Η Σμάρω Στεφανίδου γεννήθηκε το 1913 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου. Πραγματοποίησε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση το 1937 στον θίασο της κορυφαίας Ελληνίδας ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη στο έργο Ο Ρουμπής, η Κουμπή και τα κουμπιά του Σπύρου Μελά. Για τα επόμενα τρία χρόνια παρέμεινε στον θίασο Κοτοπούλη λαμβάνοντας μέρος στα έργα Γαμήλιο εμβατήριο του Άγγελου Τερζάκη, Έκτο πάτωμα, Βαθιές είναι οι ρίζες, Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν του Μπερνάρ Σω, Καινούργια ζωή του Δημήτρη Μπόγρη, Όλα θ' αλλάξουν όπου υποδύθηκε την κυρία Ασπροδόντη και Μελτεμάκι του Παντελή Χορν. Επίσης υπήρξε πρώτη Κορυφαία στην Ηλέκτρα.

Το 1940 συνεργάζεται με την μεγάλη ηθοποιό του θεάτρου κυρία Κατερίνα (Ανδρεάδη): την συναντάμε στις Πολεμικές καντρίλιες, στην Καλή ελπίδα του Χάγερμαν, στο Περάστε την πρώτη του μηνός κ.α. Συνεργάστηκε μαζί της μέχρι το 1942.

Το 1942 αρχίζει η συνεργασία της με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Αγριόπαπια του Ερρίκου Ίψεν, Σουανεβίτ του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, Κωνσταντίνου και Ελένης του Γ. Σεβαστίκογλου, Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε του Λουίτζι Πιραντέλο, Για ένα κομμάτι γης, Στέλλα Βιολάντη του Γρηγορίου Ξενόπουλου όπου υποδύθηκε την μάνα, Μαρία Βιολάντη κ.α.

Συνεργάζεται εκ νέου με την κυρία Κατερίνα (Ανδρεάδη) στα έργα: Η κυρία δεν με μέλλει καθώς επίσης και στο Κυρία σας αγαπώ του Λέο Λεντς.

Με τον θίασο των Ενωμένων Καλλιτεχνών θα συνεργαστεί το 1946 στα έργα Θεοδώρα και Αν δουλέψεις, θα φας.

Τη θεατρική περίοδο 1949-1950 την βρίσκουμε στον θίασο των κορυφαίων ηθοποιών Βάσως Μανωλίδου και Γιώργου Παπά.

Από το 1952 άρχισε να συνεργάζεται με τον σπουδαίο Έλληνα κωμικό ηθοποιό Βασίλη Λογοθετίδη. Θα μείνει μαζί του μέχρι τον θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού, που έφυγε από τη ζωή το 1960. Έπαιξε μαζί του σε πάρα πολλά έργα, ελληνικά και ξένα, όλα κωμωδίες. Η συνεργασία τους πέρασε και στον κινηματογράφο αφού πολλά από τα έργα που ανέβασε ο Βασίλης Λογοθετίδης στο θέατρο έγιναν διασκευές για τον κινηματογράφο: Δεσποινίς ετών 39, Ένα βότσαλο στη λίμνη, Ο ζηλιαρόγατος (από το θεατρικό έργο Ο εραστής έρχεται). Με τον κορυφαίο κωμικό Βασίλη Λογοθετίδη έλαβε μέρος και σε πολλές ξένες κωμωδίες: Ξυλιές στα μαλακά του Ζορζ Φεντώ κ.α.

Μετά τον θάνατο του Βασίλη Λογοθετίδη συνεργάστηκε με έναν ακόμα σημαντικό ηθοποιό, τον Δημήτρη Χορν. Από το 1960 και για δύο χρόνια έμεινε στον θίασό του και έλαβε μέρος στα έργα Αλλοίμονο στους νέους της συγγραφικής δυάδας Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές του Ανούιγ κ.α.

Το καλοκαίρι του 1962 πήρε μέρος στην παράσταση του Θεάτρου Παρκ Όμορφη πόλη και από το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς συνεργάζεται και πάλι με τον θίασο του Δημήτρη Χορν στην κωμωδία Κορίτσια στον αέρα.

Συνεχίζει τη θεατρική της σταδιοδρομία με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Βίλμα Κύρου στην κωμωδία Καρέ της ντάμας και στη συνέχεια πάλι με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Μάρω Κοντού στη Βροχή του Σ. Μωμ.

Τη θεατρική περίοδο 1964-1965 την συναντάμε στη διανομή της παράστασης Ξυπόλητη στο πάρκο του Ν. Σάιμον με την Έλλη Λαμπέτη καθώς επίσης και στο Λεωφορείο ο πόθος του Τενεσί Ουίλιαμς.

Το καλοκαίρι του 1965 την βρίσκουμε στη διανομή της παράστασης Μιας πεντάρας νιάτα των Κώστα Πρετεντέρη και Ασημάκη Γιαλαμά όπου υποδύθηκε την Μαρίκα. Το έργο ανέβηκε στο θέατρο Μίνωα.

Πάλι το καλοκαίρι του 1966 σε ελληνική κωμωδία. Η κόμισσα της φάμπρικας των Γιαλαμά - Πρετεντέρη με τον θίασο Κοντού - Ληναίος - Ρίζος.

Στη συνέχεια λαμβάνει μέρος στο έργο του Δημήτρη Ψαθά Ο αχόρταγος με τον θίασο Γιάννη Γκιωνάκη - Χριστίνας Σύλβα - Γιάννη Μιχαλόπουλου. Το έργο ανέβηκε στο θέατρο Αλάμπρα. Το καλοκαίρι του 1967, στο θέατρο Μπουρνέλλη, με τον ίδιο θίασο παρουσίασαν το έργο Έξι φορές την εβδομάδα.

Στη συνέχεια της θεατρικής της σταδιοδρομίας συνεργάστηκε με πολλούς ηθοποιούς παρουσιάζοντας έργα που κάλυπταν όλα τα θεατρική είδη, από τραγωδία μέχρι επιθεώρηση.

Με τον θίασο Γιάννη Φέρτη - Ξένιας Καλογεροπούλου πήρε μέρος στα έργα: Η ηδονή της τιμιότητας και Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες. Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη συνεργάστηκε στα έργα Τζούλια και Η κυρία με τις καμέλιες.

Μαζί με τον Δημήτρη Χορν στο Θέατρο Κάππα παίζει στο έργο Χιτ.

Το 1984 συνεργάστηκε με τον θίασο του Τίτου Βανδή στο έργο Ρετρό στο θέατρο Μπροντγουέι.
Επίσης σημειώνεται η συνεργασία της με το Απλό θέατρο των Χρήστου Πολίτη - Αντ. Αντύπα στο έργο Μην προσπερνάς την ευτυχία της Φρανσουάζ Σαγκάν.

Κινηματογράφος: Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση στα Τέσσερα σκαλοπάτια. Ακολούθησαν οι ταινίες Ο πύργος των ιπποτών, Δεσποινίς ετών 39, Σάντα Τσικίτα, Ο γυναικάς, Αλοίμονο στους νέους, Ταξίδι, Μανταλένα, Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του, Μιας πεντάρας νιάτα.

Θεατρικά έργα που παίχτηκαν στην τηλεόραση: Ένας βλάκας και μίσος, Ποτέ μην απελπίζεσαι.

Τηλεοπτικές σειρές: Ο κύριος, η κυρία και η μαμά, Ιστορίες αγάπης, Οι τελευταίοι εγγονοί και Οι τέσσερις ήταν υπέροχες.

Μεγάλη η συμμετοχή της και στο ραδιόφωνο καθώς και σε σειρές συνεχείας.

Είχε παντρευτεί τον κομπέρ και τραγουδιστή Βάσο Σεϊτανίδη.

Η Σμάρω Στεφανίδου έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, το 2010.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες καθώς και η φωτογραφία αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Αναζητώντας τις ρίζες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη