Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθοπλασίες: Έξι τίτλοι των εκδόσεων Ελκυστής * Ασμοδαίος * Ετοιμόρροποι: Αναζητώντας τα μυστικά της σύντηξης * Ο κύριος Σάλβο και η πριγκίπισσα που ταξίδεψε στο φως * Ταξίδι προς την ελευθερία: Αξίζει(;!) * Η εφημερίδα της λέσχης των φαντασμάτων * Άμμος και Λιανή = Αμμουλιανή * Στο Camping: Πυρ, γυνή και θάλασσα ** Διηγήματα: Η ενδεκάτη εντολή * Ακατάσχετη ψυχορραγία ** Ποίηση: Τριθέκτη Ώρα * Οδυσσέας * Ναι, αρνούμαι * Ανθρακωρύχοι ψυχών

Δήμος Σταρένιος

Δήμος Σταρένιος

Από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, ο Δήμος Σταρένιος γεννήθηκε το 1909 στο Κάιρο. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και έκανε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση το 1929 δίπλα στον Αιμίλιο Βεάκη που είχε ιδρύσει εκείνη την εποχή τον Καλλιτεχνικό όμιλο. Θα πραγματοποιήσει συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο στο έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ Ο θάνατος του Δαντών ενώ από το 1936 θα ενταχθεί στον θίασο της κυρίας Κατερίνας (Ανδρεάδη) σε μία συνεργασία που θα κρατήσει χρόνια. Μαζί της θα βρεθεί επί σκηνής στα έργα: Αγάπη μέσα στη φτώχεια των Πέρσι και Γκρίγουντ, στο Ημέρωμα της στρίγγλας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, στην Κυρά της θάλασσας του Χένρικ Ίψεν, στον Αννίβα προ των πυλών του Σέργουντ, Αυτό που ξέρει κάθε γυναίκα του Τζέιμς Μπάρι κ.α.

Θα μεταπηδήσει στην επιθεώρηση και συγκεκριμένα στις Πολεμικές καντρίλιες, που έγραψε η τριάδα Γιαλαμάς - Θίσβιος - Οικονομίδης και ανέβηκε στο θέατρο το 1940 ενώ στα δύσκολα και σκληρά χρόνια της Κατοχής θα πάρει μέρος σε αρκετά έργα όπως: Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά, Η σουπιά του Εμίλ Φαμπρ, Η τρίτη πράξη του Παύλου Παλαιολόγου, το Σχολείο γυναικών του Μολιέρου κ.α.

Το 1946 θα συγκροτήσει θίασο μαζί με τους αξιόλογους ομότεχνούς του Τίτο Βανδή και Αλέκα Παΐζη ενώ ο πρώτος δικός του θίασος θα πραγματοποιηθεί λίγα χρόνια αργότερα, το 1951.

Στο θέατρο Κοτοπούλη θα εμφανιστεί στο έργο του Τενεσί Ουίλιαμς Λυσσασμένη γάτα. Με τον σπουδαίο ηθοποιό Λάμπρο Κωνσταντάρα θα αναπτύξει συνεργασία με το Ουδείς αναμάρτητος του Φρ. Λοντέιλ και στο κλασικό αριστούργημα του Τζ. Πρίσλεϊ Ο ανακριτής έρχεται. Ακολούθως, με την Βίλμα Κύρου στην Ηλίθια του Ασάρ και στην Κυρία έχει νεύρα του Δημήτρη Γιαννουκάκη. Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη θα λάβει μέρος στο Καίσαρ και Κλεοπάτρα του Μπέρναρ Σω και στα Χτυποκάρδια στο θρανίο του Αλέκου Σακελλάριου ενώ στη συνέχεια με τον θίασο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ στο κλασικό έργο της Αγκάθα Κρίστι Η ποντικοπαγίδα. Εν συνεχεία με τον θίασο Κωνσταντάρα - Κοντού στη Βροχή του Μωμ και στην κωμωδία Η χήρα μου κι εγώ. Θα ακολουθήσει η συνεργασία του με την κορυφαία ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη στο έργο του Νιλ Σάιμον Ξυπόλητη στο πάρκο καθώς και στο Λεωφορείο ο πόθος του Τενεσί Ουίλιαμς. Μία πραγματικά μεγάλη στιγμή για την Λαμπέτη και το ελληνικό θέατρο. Με τον Δημήτρη Μυράτ θα βρεθούν μαζί στο έργο του Ρομπέρ Τομά Η παγίδα σε μια παράσταση που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Με το ζεύγος Νίκος Χατζίσκος - Τιτίκα Νικηφοράκη στο έργο των Ρομπέρ - Ζανσόν Μαρία του Οκτώβρη και με τον θίασο Γιάννη Φέρτη και Ξένιας Καλογεροπούλου στην κωμωδία του Όσκαρ Ουάιλντ Ο σοβαρός κύριος Ερνέστος. Με την Ελληνική Αυλαία, που είχε ιδρύσει η Δάφνη Σκούρα, θα συμμετέχει στην Μαρία Πενταγιώτισσα του Κ. Μπηλίρη. Με τον Κωνσταντάρα θα βρεθεί ξανά με το έργο Της ζήλιας τα καμώματα και πάλι και με την Έλλη Λαμπέτη στην Λαίδη Μπέτσι εξοφλεί. Με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και με τους Λαμπέτη - Παπαμιχαήλ στον Βυσσινόκηπο του Άντον Τσέχωφ (στον ρόλο του Φιρς). Στον Εαυτούλη μου του Ψαθά με τον θίασο του Γιάννη Γκιωνάκη ενώ θα κλείσει την σπουδαία σταδιοδρομία του στο θέατρο δίπλα στον κορυφαίο ηθοποιό Δημήτρη Χορν στο έργο Ο δικός μας του Πίτερ Μπαρνς.

Κινηματογράφος: Μάγια η τσιγγάνα, Άννα Ροδίτη, Τελευταία αποστολή, Η έβδομη ημέρα της δημιουργίας, Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου, Οι γενναίοι του Βορρά κ.α. Επίσης, συμμετείχε και στις ξένες παραγωγές: Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Αμέρικα Αμέρικα και Οι βοσκοί.

Τηλεόραση: Χωρίς ανάσα, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται και Γιούγκερμαν.

Ο Δήμος Σταρένιος ανήκε στους ηθοποιούς που είχαν τεράστια γκάμα και που μπορούσαν να ερμηνεύσουν όλα τα είδη του θεάτρου με την ίδια άνεση. Αυτό είναι κάτι που πέρασε και στα άλλα μέσα: κινηματογράφο και τηλεόραση.

Υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη με την οποία και συνεργάστηκαν αρκετές φορές.

Ο Δήμος Σταρένιος έφυγε από τη ζωή το 1983.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Αναζητώντας τις ρίζες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη, καθώς επίσης και από το ετήσιο περιοδικό Θέατρο του Θεόδωρου Κρίτα και το περιοδικό Θέατρο του Κώστα Νίτσου.