Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Γιάννης Φέρτης

Ο Γιάννης Φέρτης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Το γλυκό πουλί της νιότης»Ο Γιάννης Φέρτης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Το γλυκό πουλί της νιότης»

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Αυγούστου 1938. Οι φωτογραφίες είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Το γλυκό πουλί της νιότης» (του Τένεσι Ουίλιαμς, θέατρο Αθηνά, 1979-1980).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Γυναίκα» (2/3/1960)

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Γυναίκα» (2/3/1960).

Ο Γιάννης Φέρτης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η Παναγία των δολαρίων»

Το 1959 απέκτησε άδεια ασκήσεως ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η Παναγία των δολαρίων» (του Ιάκωβου Καμπανέλη, θέατρο Αθήναιον, 1977).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (14/1/1972)

Συνεργάστηκε με αξιόλογους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (14/1/1972).


Το περιοδικό «Ψυχαγωγία» δημοσίευσε σε φωτορομάντζο μία από τις παραστάσεις του Γιάννη Φέρτη

Το 1965 με την τότε σύζυγό του Ξένια Καλογεροπούλου συγκρότησαν θίασο και ανέβασαν έργα ποικίλου ρεπερτορίου. Το περιοδικό «Ψυχαγωγία» δημοσίευσε σε φωτορομάντζο μία από τις παραστάσεις τους (29/10/1969).

Δημοσίευση του περιοδικού «Ντομινό» για την παράσταση «Η ηδονή της τιμιότητος»Δημοσίευση του περιοδικού «Ψυχαγωγία» για την παράσταση «Η ηδονή της τιμιότητος»

Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα των περιοδικών «Ντομινό» και «Ψυχαγωγία» για την παράστασή τους «Η ηδονή της τιμιότητος» (του Λουίτζι Πιραντέλο) (30/1/1970 και 17/2/1970 αντίστοιχα).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Θέατρο»

Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Θέατρο» (19/2/1988).

Ταινία με τον Γιάννη Φέρτη

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 29 ταινίες, με πρώτη την «Αγάπη και θύελλα» (1961) και τελευταία τους «Σκλάβους στα δεσμά τους» (2008).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (24/9/1966 και 8/12/1967 αντίστοιχα).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (5/9/1969 και 19/11/1971 αντίστοιχα).

Φωτορομάντζο του περιοδικού «Βεντέτα»Φωτορομάντζο του περιοδικού «Ντομινό»

Στις φωτογραφίες φωτορομάντζο του περιοδικού «Βεντέτα» (4/11/1971) και «Ντομινό» (4/12/1970) για την ταινία «Υποβρύχιο Παπανικολής».

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Στις φωτογραφίες δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (31/10/1969 και 21/11/1969).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Πρώτη του σύζυγος υπήρξε η Ξένια Καλογεροπούλου. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (5/9/1964).

Ο Γιάννης Φέρτης και η Μιμή Ντενίση στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Άννα Καρένινα» (θέατρο Ακροπόλ, 1994-1995)
Εξώφυλλο του περιοδικού «Θησαυρός»Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Δεύτερη σύζυγος υπήρξε η Μιμή Ντενίση. Στις φωτογραφίες, σελίδα από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Άννα Καρένινα» (θέατρο Ακροπόλ, 1994-1995), εξώφυλλο του περιοδικού «Θησαυρός» (21/7/1981) και δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (12/8/1981).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Εικόνες»

Τρίτη του σύζυγος ήταν η Μαρίνα Ψάλτη. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Εικόνες» (14/11/2004).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»Δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»
Εξώφυλλο του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση»

Στην τηλεόραση έπαιξε σε αρκετές σειρές, με πρώτη εμφάνιση τις «Αθάνατες ιστορίες αγάπης» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1976, 2 διαφορετικές ιστορίες). Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού «Επίκαιρα» (3 και 17/6/1976) και εξώφυλλο του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» (22/2/1976).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» (30/8/1979) για τη συμμετοχή του Γιάννη Φέρτη στη σειρά «Ο συμβολαιογράφος»

Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» (30/8/1979) για τη συμμετοχή του στη σειρά «Ο συμβολαιογράφος» (ΕΡΤ, 1979-1980).

Διαφημιστικές αφίσες όπου συμμετείχε ο Γιάννης Φέρτης

Διαφημιστικές αφίσες σειρών όπου συμμετείχε.

Δημοσιεύματα των περιοδικών «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» (21/4/2002) και «Γεωτρόπιο» (11/5/2002)

Το 2002 διαφήμισε τον καφέ «Λουμίδης - Παπαγάλος». Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα των περιοδικών «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» (21/4/2002) και «Γεωτρόπιο» (11/5/2002).

Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα των περιοδικών «Περιοδικό» (3/6/1990), «Madame Figaro» (Απρίλης 1997) και «Echo and Artis» (Μάρτιος 2003)

Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα των περιοδικών «Περιοδικό» (3/6/1990), «Madame Figaro» (Απρίλης 1997) και «Echo and Artis» (Μάρτιος 2003).

Στη φωτογραφία αταύτιστη αφισέτα του περιοδικού «Κατερίνα» και αυθεντική φωτογραφία από ιδιωτική συλλογή

Στη φωτογραφία αταύτιστη αφισέτα του περιοδικού «Κατερίνα» και αυθεντική φωτογραφία από ιδιωτική συλλογή.

Παιδικός δίσκος με αφήγηση Γιάννη Φέρτη

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 δάνεισε τη φωνή του σε αφηγήσεις παραμυθιών σε παιδικούς δίσκους.

Εξώφυλλα περιοδικών με τον Γιάννη Φέρτη

Η σημαντική αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 46 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).

Επιλογή εξωφύλλων με την Ξένια Καλογεροπούλου και τον Γιάννη Φέρτη

Ενδεικτική επιλογή εξωφύλλων με την Ξένια Καλογεροπούλου.

Εξώφυλλα περιοδικών με τη Μιμή Ντενίση και τον Γιάννη Φέρτη

Ενδεικτική επιλογή εξωφύλλων με τη Μιμή Ντενίση.

Εξώφυλλα περιοδικών με τον Γιάννη Φέρτη

Ενδεικτική επιλογή εξωφύλλων με συμπρωταγωνίστριές του.

Τα δύο τελευταία εξώφυλλα του Γιάννη Φέρτη (2017)

Τα δύο τελευταία του εξώφυλλα (2017).



Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα, τα περισσότερα εξώφυλλα και τα δημοσιεύματα είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) και από την προσωπική μου συλλογή,
Τα υπόλοιπα εξώφυλλα είναι από το site retromaniax,
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο,
Ο δίσκος βρέθηκε στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη