Από πού κι ως πού Στυρά και όρος Όχη;

Έργο τέχνης Θανάση Λάλα [Εndurance of the heart, metal and plexi glass]

Από πού κι ως πού Στυρά Ευβοίας;


Μια στείρα στήρα πιάστηκε στα Στύρα.
Τα Στύρα: Χωριό της Εύβοιας που οι ντόπιοι το λένε και «Χωριό».
Η στήρα: Ψάρι της οικογένειας των επινεφιλίδων.
Η στείρα: Αυτή (γυναίκα ή θηλυκό ζώο) που δεν μπορεί να τεκνοποιήσει.
Στυρονήσια: Η αρχαία Αιγιλεία, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στον όρμο των Στύρων, απέναντι από την παραλία των Νέων Στύρων, κάτω από τα Στύρα.
Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί οι κάτοικοι των Στύρων προτιμούν το Στουραΐτης και Στουραΐτισσα από τις άλλες εκδοχές όπως Στύριοι, Στύροι, Στυρομένοι ή Αποστυρωμένοι.
Βέβαια κι αυτό δεν ξέρω κατά πόσο θα το είχαν επιλέξει αν γνώριζαν ότι, κατά μία εκδοχή, το χωριό τους, που ιδρύθηκε τον πολύ μακρινό 9ο αιώνα π.Χ. πήρε το όνομά του από την σανσκριτική λέξη «στούρα» που σημαίνει βόδι...
Κατά μία άλλη, πιο απίθανη, εκδοχή φταίει η θεά των Φοινίκων Ασταρώθ ή Αστάρτη που έγινε Αστάρα => Αστύρα => Στύρα.
Το σίγουρο είναι ότι τα Στύρα είναι πάααρα πολύ παλιά γι' αυτό έχουμε και Νέα Στύρα, που από το 1895 ονομαζόταν Παραλία Στύρων, κατόπιν τα είπαν Κισούρι (κισούρι είναι ένας θάμνος που φυτρώνει στην Κάρυστο και είναι η κύρια αιτία για το περίφημο καρυστινό μέλι) και το 1940 πήραν τη σημερινή τους ονομασία, Νέα Στύρα.
Και κάθε άλλο παρά στείρα αποδείχτηκαν, αφού η γονιμότητα και η απλοχεριά της φύσης ξεχειλίζουν σε βουνά και παραλίες.
Ακόμα και κατά την επανάσταση οι αστείρευτοι Στύριοι κατάφεραν και απώθησαν τον Ομέρ Μπέη της Καρύστου βοηθώντας σημαντικά στην απελευθέρωση της Εύβοιας.
Πολύ κοντά βρίσκονται τρία δρακόσπιτα της Όχης, μυστηριώδη, θηριώδη, επιβλητικά, πανέμορφα και αποστειρωμένα από τον πολύ τουρισμό.


Από που κι ως που όρος Όχη;


Λοιπόν απομακρύνετε τα παιδιά, η ιστορία που θα σας πω έχει σεκς.
Ήταν μια φορά κι έναν καιρό μια κυρά αρχόντισσα που την έλεγαν Ήρα. Αυτή η κυρά ήταν μεγαλωμένη από μια νύμφη που λεγόταν Μάκρη με τα γαλλικά της, με τα πιάνα της, με τους καλούς τρόπους τέλος πάντων και ζούσε σε ένα απομονωμένο βουνό στη νότια Εύβοια.
Από την άλλη ήταν κι ο Δίας, άρχοντας μεν αλλά μέγας μπερμπάντης δε. Δεν άφηνε θηλυκή κατσαρίδα χωρίς να την οχεύσει (το πιάσατε το υπονοούμενο; Οχεύω = συνευρίσκομαι ερωτικά, βατεύω, κάνω σεκς).
Πιάνει λοιπόν το μάτι του Δία την μικρή και αθώα Ήρα, σου λέει πώς να την πλησιάσω που έχει αυτόν τον κέρβερο, τη νύμφη Μάκρη, και δεν την αφήνει ούτε λεπτό μόνη της.
Μεταμορφώνεται σε κούκο και πάει στο μπαλκόνι της Ήρας. Βλέπει αυτή το πουλάκι που έτρεμε από το κρύο, το παίρνει στην αγκαλιά της και αρχίζει να τον χαϊδεύει για να τον ζεστάνει... Κι όπως τον έτριβε και τον ζέσταινε με τα χνώτα της τζουπ και της εμφανίζεται καμαρωτός καμαρωτός ο Τζούπ-ιτερ (έξτρα πληροφορία χωρίς χρέωση: ο Δίας κάθε φορά που εμφανιζόταν από κάποια μεταμόρφωση έκανε τζουπ!, εξού και Τζούπιτερ).
Η Ήρα όμως δεν μάσησε: «Σας παρακαλώ κύριε, για ποια με περάσατε;»
«Εγώ είμαι ο πατέρας των Θεών, ο Δίας με τ' όνομα!»
«Ποσώς μ' ενδιαφέρει αγαπητέ μου. Εγώ είμαι μια κυρία με αρχές! Πρέπει πρώτα να παντρευτούμε, αλλιώς δεν έχει κοκό».
«Ε, τότε να σε παντρευτώ μανάρα μου! Με παπά και με κουμπάρο!»
Κι έτσι κατάφερε και την έπεισε και πήγανε σε ένα δρακόσπιτο, ένα σπίτι που είναι φτιαγμένο από τεράστιες πέτρες εκεί πάνω στο βουνό και βγάλανε τα μάτια τους ή, όπως θα λέγανε τότε, ξεσκίστηκαν στην οχεία, μέχρι που το βουνό ονομάστηκε Όχη (2η έξτρα πληροφορία χωρίς χρέωση: Το δρακόσπιτο αυτό υπάρχει ακόμα στην κορυφή της Όχης).



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Πρώτη δημοσίευση
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Από πού κι ως πού; δημοσιεύτηκε στο koukidaki.gr κάθε Κυριακή από τις 13 Ιουλίου 2025. Ξεκινήστε από την αρχή.
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Θανάση Λάλα [Εndurance of the heart, metal and plexi glass]