Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

μια ανάσα μακριά

... και όλα με πεζά. Όπως εμφανίζεται ο τίτλος στο εξώφυλλο του νέου μυθιστορήματος της Μαρίας Κωνσταντούρου.
Η έναρξη δυνατή. Μια σκηνή απροσδιόριστου χρόνου, δραματική και ιδιαίτερη που φορτίζει τις αισθήσεις του αναγνώστη. Η πλοκή εναλλάσσεται ανάμεσα στη Σύρο του 2011 και στην Κέρκυρα του 1969 και έκτοτε. Καθώς συστηνόμαστε με τους ήρωες, διάφορες λέξεις της Κερκυραϊκής διαλέκτου περιδιαβαίνουν στις σελίδες -λιμπρέτο, απολιώρα, τσερβέλο...- χρωματίζοντας με Κερκυραϊκό χρώμα το κείμενο ενώ μαθαίνουμε και κάποιες φράσεις της καθομιλουμένης, όπως τη στιά και λαμπατίνα -φωτιά και λάβρα, δηλαδή- ή το τσούνι τσούνι -λίγο λίγο.
Από αυτό το νησί, γνωρίζουμε και μια από τις πιο συμπαθητικές μυθιστορηματικές ηρωίδες, με μια τόσο συγκινητική ιστορία που σίγουρα θα προκαλέσει την απόλυτη συμπόνια σε κάθε αναγνώστη και μια βαθιά λύπηση. Η ζωή της Πιερίνας είναι δραματική, και άλλο τόσο δύσκολη, αλλά το κορίτσι διαθέτει τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης και άπλετη αισιοδοξία για να αντιμετωπίζει την άδικη πραγματικότητα που συνθλίβει το όνειρο -ενώ το γεννά. Δεν έχει πλάκα να είσαι λογική λέει εκείνη και, εννοώντας το, πορεύεται προς το παραμύθι που της χρωστά η ζωή. Και ο Θεός επίσης.
Ο Πάολο είναι η απόδειξη ότι ένα παιδί δε χειραγωγείται προς το χειρότερο από έναν λάθος γονιό ή τουλάχιστον, όχι για πολύ. Η τιμιότητα, η καλοσύνη, η δικαιοσύνη ή η ηθική είναι αξίες που τις κουβαλά μέσα του κανείς, όσο αποκλίνουσες κι αν είναι οι επιλογές των ανθρώπων που τον γαλούχησαν.
Οι εκτενείς διάλογοι και οι απλωμένες περιγραφές σκιαγραφούν πλήρως τα πρόσωπα και τα συναισθήματα, και επιτρέπουν μια χαλαρή ανάγνωση. Μετά τη μέση κορυφώνεται η αγωνία για την εξέλιξη της ιστορίας και τελικά, μένει μια γεύση ατόφιας καραμέλας από την αγάπη των ανθρώπων που έχουν λουλούδια στην ψυχή και ξέρουν ν' αγαπούν αλλά και από τους μεγάλους έρωτες που κρατούν ζωντανή τη μνήμη. Σε ανύποπτο χρόνο θα γράψει μια φράση που θα με ακολουθήσει σε όλο το βιβλίο και μέρες μετά την ανάγνωση σαν τατουάζ στο μυαλό, απόσταγμα ζωής -αν και αναφέρεται σε άνθη.

Τα λουλούδια είναι τα μόνα πράγματα που, όταν είναι πανέμορφα κι αληθινά, τα παρομοιάζουμε με ψεύτικα, κι όταν είναι πετυχημένα ψεύτικα, λέμε πως μοιάζουν με αληθινά. Σε τίποτ' άλλο δε συμβαίνει αυτό.

Βιβλίο διακοπών για χαλάρωση και διασκέδαση χωρίς άγχη. Απροβλημάτιστα γνωρίζεις τους χαρακτήρες του που παρουσιάζονται αναλυτικά -σαν να τους ξέρεις καιρό. Όμορφη, αισθηματική ιστορία και ήρωες που μένουν. Κράτα πολύ για να γνωριστείς καλά με τον κόσμο της Μαρίας Κωνσταντούρου και έχει ελληνικό νησιωτικό χρώμα.
Γιατί μια ανάσα μακριά; Γιατί ο χρόνος μετριέται με αναπνοές για τους ερωτευμένους. Γιατί εκείνοι που αγάπησαν -ή αγαπήθηκαν- με όλη τους την καρδιά όπου κι αν βρίσκονται είναι (θα είναι) πάντα μια ανάσα μακριά. Γιατί η απειροελάχιστη αναπνοούλα είναι κάτι τόσο ελάχιστο και παράλληλα κάτι τόσο τεράστιο!
Μάλλον.
Οι πλαγιογραμμένες φράσεις είναι αποσπάσματα του βιβλίου.
Ευχαριστώ τις εκδόσεις Λιβάνη και την Μαρία Κουκουβίνου για την προσφορά του βιβλίου. Ευχαριστώ την Μαρία Κωνσταντούρου για την απίθανη αφιέρωση.

Δείτε κι αυτό:
Η Μαρία Κωνσταντούρου "Μια ανάσα μακριά"
Το μυθιστόρημα στις εκδόσεις Λιβάνη

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη