Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Αγγελική Μαρίνου και Το 8ο αμάρτημα

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Α.Μ.: Τον Μάρτιο του 2015 έλαβε χώρα ένας διαγωνισμός διηγήματος, στον οποίο συμμετείχα κι εγώ. Το κοινό, με τις ψήφους τους, καθόριζε τον νικητή. Ένα από τα διηγήματα, το οποίο ήταν εξαιρετικό, μάζεψε έναν υπερβολικό αριθμό ψήφων κι ένιωσα εκείνη τη δαγκωνιά στην καρδιά.
Ένα από εκείνα τα απαίσια συναισθήματα, των οποίων, νομίζει κανείς πως είναι υπεράνω, κι όμως η φύση του τον προδίδει. Ένα μήνα αργότερα άρχισε να παίρνει υπόσταση στο χαρτί ένας ματαιωμένος συγγραφέας, ένας φθονερός τύπος, ο ήρωας του «8ου αμαρτήματος», του νέου μυθιστορήματός μου.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Α.Μ.: Το έγραψα στο σημειωματάριο που μου είχε χαρίσει η φίλη μου η Πηνελόπη, μέσα στο λεωφορείο. Ευτυχώς μεσολάβησε το καλοκαίρι και για δυο εβδομάδες, στο εξοχικό σπίτι της μητέρας μου, η γραφή κύλισε ξεκούραστα. Το πρώτο χειρόγραφο δουλεύτηκε και ξαναγράφτηκε στον υπολογιστή του σπιτιού μου τις νύχτες του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Α.Μ.: Έναν, περίπου, χρόνο, συνολικά.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Α.Μ.: Καθρέφτη των ανθρώπων.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Α.Μ.: Είναι η αυτοβιογραφία ενός φθονερού και ενοχικού τύπου που τυχαίνει, επιπλέον, και συγγραφέας. Έχοντας αποτύχει στις φιλοδοξίες του και στην προσωπική του ζωή, στρέφει το ενδιαφέρον του προς έναν νεαρότερο, ωραιότερο και περισσότερο ταλαντούχο συνάδελφό του, τον οποίο αποφασίζει να καταστρέψει. Η ταινία Amadeus του Milos Forman συναντά το American Psycho.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Α.Μ.: Ότι το συναίσθημα του φθόνου για μένα, εν τέλει, απενοχοποιήθηκε.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Α.Μ.: Ο πρωταγωνιστής αναμφίβολα. Γιατί είναι δυστυχισμένος και ταλαιπωρεί τον εαυτό του υπερβολικά. Θέλω να τον αγκαλιάσω.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Α.Μ.: Ψυχαγωγία και αρκετή δόση μαύρου χιούμορ.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Α.Μ.: Να αρρωστήσω εγώ ή οι δικοί μου.

Φοβάστε...
Α.Μ.: Μην πάθουν κάτι τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

Αγαπάτε...
Α.Μ.: Τη ζωή και τον έρωτα.

Ελπίζετε...
Α.Μ.: Να αγγίζουν τα βιβλία μου τους αναγνώστες.

Θέλετε...
Α.Μ.: Πολλά.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Α.Μ.: Αυτοί που μου έχουν κάνει κολακευτικά σχόλια είναι ήδη ετερόκλητοι. Συνταξιούχοι, μητέρες πολύτεκνες, εναλλακτικοί της κουλτούρας, νέα παιδιά. Αυτό με ενθουσιάζει!

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Α.Μ.: Γιατί ρέει, είναι ψυχαγωγικό και η πλειοψηφία των αναγνωστών παραδόξως συμπάσχει με τον «κακό» ήρωα.

Γιατί δεν πρέπει;
Α.Μ.: Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί όχι.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Α.Μ.: Το βρίσκετε, σε προσφορά, στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37, Εξάρχεια) όπου στεγάζονται οι εκδόσεις Κουκκίδα, από όπου το βιβλίο μου εξεδόθη. Το βρίσκετε επίσης σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία των Αθηνών (Ιανό, Πολιτεία, Πρωτοπορία, public, Ευριπίδη).

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Α.Μ.: Στο e-mail “renton1976@gmail.com”.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Α.Μ.: Του αίματος.

Ποια μουσική;
Α.Μ.: Του Prokofiev.

Ποιο άρωμα;
Α.Μ.: Του νυχτολούλουδου.

Ποιο συναίσθημα;
Α.Μ.: Του πάθους.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Α.Μ.: Πρωτοσέλιδο.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Α.Μ.: Δε θα μπορούσα να είμαι τίποτε άλλο.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Α.Μ.: Νέους κι αξιόλογους Έλληνες συγγραφείς. Από ξένους μου αρέσουν η Τζίλιαν Φλυν και ο Κάζουο Ισιγκούρο.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Α.Μ.: Ο J.D. Salinger με τον Φύλακα στη Σίκαλη. Από τότε που το διάβασα η αγωνία μου είναι μη γίνω «κάλπης».

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Α.Μ.: Το πρώτο. Εκείνοι αποφασίζουν. Εγώ είμαι το μέσο τους.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Α.Μ.: Όρεξη για δουλειά, καταρχήν. Η συγγραφή πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επάγγελμα. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται. Για μένα η εμπειρία είναι πιο σημαντική από τη φαντασία.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Α.Μ.: Ακριβώς το να προέρχεται από εμπειρία του γράφοντος κι από την ψυχή του.

Τι την αποτυχία;
Α.Μ.: Το να είναι κάλπικο. Να υπακούει σε μια συνταγή προκειμένου να αρέσει στο αναγνωστικό κοινό.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Α.Μ.: Ναι, μπορεί να αποβεί σε βάρος της ζωής και της εμπειρίας. Τα βιβλία σου προσφέρουν ενδιαφέρουσες οπτικές, αλλά δε σου μεταγγίζουν εμπειρία. Αυτό το κάνουν οι άνθρωποι.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Α.Μ.: Οι τρεις ζωές της.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ


«Ένας άνθρωπος μετρά της αντοχές της καρδιάς του σ΄ ένα μακάβριο πείραμα.
Ένας συλλέκτης πόνου μάταια προσπαθεί να μετατρέψει τα βροχόνερα της ψυχής του σε κάτι άφθαρτο και παντοτινό.
Η στιγμή του στην αθανασία δεν έρχεται ποτέ, ένας αποτυχημένος συγγραφέας, αυτός είναι ο πρωταγωνιστής του 8ου αμαρτήματος. Και το βιβλίο περιγράφει το ταξίδι του σ΄ ένα όνειρο χωρίς λαγούς και τραπουλόχαρτα, μα με περίεργους, υποχθόνιους τύπους κι έναν Ιβάν λουσμένο στο φως. Κι ίσως τότε υποψιαστείτε, ίσως και καταλάβετε, ότι πρόκειται για μια ακόμα ιστορία αγάπης.»[1]
Αγγελική Μαρίνου

Το βιβλίο της Αγγελικής Μαρίνου, Το 8ο αμάρτημα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κουκκίδα (Ιούλιος 2016).

Κερδίστε το!
Η Αγγελική Μαρίνου προσφέρει το βιβλίο της, Το 8ο αμάρτημα, σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στην ίδια κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματισθεί για τις 18 Μαΐου 2017 και το βιβλίο θα αποσταλεί ταχυδρομικά.
k
Καλή τύχη!

[1] Στο Πλοκόλεξο (εκ του πλοκή και λέξεις ή κάπως έτσι τέλος πάντων -ο καθένας ας το δεχτεί με τον τρόπο του- ή Πλεκόλεξο(;) -αμφινταλαντευόμενη ανάμεσα στο πλέκω-πλέξιμο και στην πλοκή) οι δημιουργοί γράφουν ένα ελεύθερο κείμενο/άρθρο για το έργο τους χρησιμοποιώντας δέκα προκαθορισμένες λέξεις. Στο τέλος, αν θέλουν, αντικαθιστούν μία από όλες αυτές με μια δική τους για τον επόμενο. Περισσότερα σαν κι αυτό θα βρείτε στην αντίστοιχη ετικέτα.
Απαντήστε κι εσείς στο Πλοκόλεξο κλικάροντας εδώ
Η Αγγελική Μαρίνου σημειώνει: Αντικατάσταση της λέξης «βροχόνερο» με «κωμωδία».

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη