Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η άλλη πλευρά της σιωπής

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα κρίνεται επιτυχημένο όταν έχει συνοχή, λογική ροή και ανατροπές στο όριο του ρεαλιστικού. Ο Philip Kerr έχοντας εμπειρία στο αστυνομικό μυθιστόρημα, ευρύτερα γνωστός για την «τριλογία του Βερολίνου», μας προσφέρει ένα μυθιστόρημα που είναι εμφανώς καλοδουλεμένο από άποψη γραφής και με τις απαραίτητες ανατροπές τις οποίες σε ελάχιστο βαθμό μπορεί κάποιος να προβλέψει.

Πρόκειται για το ενδέκατο μυθιστόρημα της σειράς βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Μπέρνι Γκούντερ, έναν χαρακτήρα καλοδουλεμένο συγγραφικά, ώστε να είναι συμπαθής, έξυπνος και καθόλου βαρετός. Γύρω λοιπόν από αυτόν τον χαρακτήρα στήνεται ένα ολόκληρο πλαίσιο με φόντο τη γαλλική Ριβιέρα του 1956. Δολοπλοκίες, εκβιασμοί, μια παρελθοντική ζωή που εκτυλίσσεται παράλληλα με την παροντική ζωή του Μπέρνι θα σας μεταφέρουν σε ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον που είναι συνάμα σκοτεινό και κρύβει τα μυστικά του.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η τοποθέτηση του συγγραφέα Σόμερσετ Μομ ως ενός από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας που εξελίσσεται. Ο χαρακτήρας του, η φιλοσοφία του, η κατασκοπική του ιδιότητα, το κυνικό του χιούμορ, ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τη ζωή και η ρεαλιστική απόδοση όλων αυτών, που προϋποθέτει μια ενδελεχή μελέτη του Kerr για τη ζωή του, συνθέτουν έναν ενδιαφέροντα χαρακτήρα με ιστορική υπόσταση που κατά τη γνώμη μου σε πολλά σημεία καταφέρνει να υπερσκιάσει ακόμα και αυτόν του κεντρικού χαρακτήρα.

Η πυκνότητα της γραφής, οι συνδέσεις που απαιτούν προσοχή, τα γεγονότα που διαδέχονται το ένα το άλλο σε ένα προσδιορισμένο ιστορικό πλαίσιο δεν αφήνουν τον αναγνώστη να αδιαφορήσει ούτε λεπτό για το κείμενο που έχει μπροστά του, αν και ίσως οι πολλές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τα πολλά ονόματα που αναφέρονται, να κουράσουν μερικούς. Πληροφορίες για τη βύθιση πλοίων από τη Σοβιετική ένωση, για την κατασκοπεία και τον ρόλο των Άγγλων σε αυτήν, αναφέρονται και τεκμηριώνονται με αριθμούς και ακριβείς ημερομηνίες, ενώ επίσης πολλοί από τους αναγνώστες είναι πιθανό να τις αγνοούν και να τις μάθουν μέσα από τις σελίδες του.

Γνωρίζοντας ήδη ότι ο Μπέρνι Γκούντερ δε θα μας αποχαιρετήσει με αυτό το βιβλίο, αλλά αναμένεται και συνέχεια, περιμένω να δω την εξέλιξή του αλλά μου έχει γεννηθεί και η ανάγκη να μάθω γι’ αυτόν περισσότερα μέσα απ' τα προηγούμενα βιβλία της σειράς. Αν θέλετε ένα πυκνογραμμένο νουάρ μυθιστόρημα που να μπορεί άξια να σταθεί στο ιστορικό πλαίσιο με αληθοφάνεια, τότε αυτό είναι το βιβλίο σας για τα κρύα βράδια του χειμώνα.

Καλές αναγνώσεις!
Περισσότερα του Χάρη Μαύρου
Βρείτε τον Χάρη Μαύρο στο instagram ή στη σελίδα του στο facebook

Το μυθιστόρημα του Philip Kerr, Η άλλη πλευρά της σιωπής, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Περισσότερα θα βρείτε εδώ!

Στο οπισθόφυλλο γράφει:
Γαλλική Ριβιέρα, 1956
Ο Μπέρνι Γκούντερ δουλεύει με ψευδώνυμο σε ξενοδοχείο και προσπαθεί να μείνει μακριά από φασαρίες. Παίζει μπριτζ και συνδέεται φιλικά με τον διάσημο συγγραφέα Σόμερσετ Μομ, που επίσης ζει στην Κυανή Ακτή. Στην υπέροχη βίλα του, ο Μομ αναφέρει στον Μπέρνι την ύπαρξη μιας ενοχοποιητικής φωτογραφίας: δείχνει τον Μομ ανάμεσα σε ένα γκρουπ γυμνών αντρών δίπλα σε μια πισίνα – ένας από αυτούς είναι ο διαβόητος κατάσκοπος Γκάι Μπέρτζες, ο οποίος αυτομόλησε πρόσφατα στη Μόσχα μαζί με τον Ντόναλντ Μακλίν.
Το παρελθόν χτυπά την πόρτα του Μπέρνι. Τη φωτογραφία έχει στην κατοχή του ένας παλιός του γνώριμος, ο Χάρολντ Χένιχ, πρώην λοχαγός στις υπηρεσίες ασφαλείας των ναζί και αδίστακτος εκβιαστής, ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων το 1945, μεταξύ αυτών και της γυναίκας που αγαπούσε ο Μπέρνι.
Ο Χένιχ απαιτεί από τον Μομ πενήντα χιλιάδες δολάρια για να του επιστρέψει τη φωτογραφία. Όταν ο συγγραφέας προτείνει στον Μπέρνι να αναλάβει την υπόθεση, εκείνος στην αρχή διστάζει. Όμως νοσταλγεί τη δουλειά του ντετέκτιβ και θέλει επίσης να πάρει πίσω το αίμα του από τον Χένιχ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη