Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Σίβυλλα

Το τίμημα της ύβρεως

Στα έγκατα των τρομακτικών βράχων ζούσε κι ανέπνεε στο απώτατο παρελθόν ο φύλακας της πηγής, ο θηλυκός δράκος της Γαίας, ο Πύθωνας. Όταν ο Απόλλωνας έγινε κύριος του μαντείου, τον σκότωσε. Από τότε ο θεός πήρε το προσωνύμιο Πύθιος, οι μάντισσες αποκαλούνταν Πυθίες και οι τελούμενες γιορτές σε ανάμνηση του γεγονότος Πύθια.

...και η μαγεία ξεκινά. Το νέο μυθιστόρημα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου αφορά μια ιστορία που αρχίζει το τόσο μακρινό 384 στο μέρος όπου ο Πύθιος Θεός Απόλλωνας δοξάστηκε, περνά από τη Χίο του 14ου αιώνα και φτάνει ως τις μέρες μας. Με εκφραστικότητα σοφά μελετημένη ώστε να ταιριάζει με το είδος του βιβλίου και να αναδεικνύει την εποχή -τις εποχές!-, με εξαίσια μαεστρία γραφής και φανταστική πλοκή μύθου, ιστορίας και θρησκείας, αλλά και πολλή μαγεία, το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικομυθολογικό -αν υπήρχε/υπάρχει τέτοιος όρος- μπορεί όμως «άνετα» να αναγνωριστεί ως έπος.

Συναντάμε γαλέρες, κάνουμε ταξίδια, ζούμε περιπέτειες... περνάμε από τη Φλωρεντία, την Κωνσταντινούπολη, τους Δελφούς... πηγαίνουμε σε κάστρα, σε ναούς, διασχίζουμε θάλασσες... γνωρίζουμε θνητούς και Θεούς· πλάσματα ιδιαίτερα, χαρισματικά και μοναδικά. Μα, όλο το παρελθόν σάμπως δεν είναι γεμάτο με ιστορίες τέτοιων ανθρώπων; Μια τέτοια ιστορία λοιπόν αφηγείται και η συγγραφέας, μιας ύπαρξης με τεράστιες ικανότητες που διαβαίνει τους αιώνες όπως εκείνοι υπολογίζονται με τα θνητά μέτρα και σταθμά, βλέπει την αποθέωση, τον όλεθρο (της) μα προχωρά ως την ποθητή ολοκλήρωση (της).

Ένα ευρετήριο όλων των προσώπων που εμφανίζονται στη ιστόρηση που θα βρείτε στην αρχή του βιβλίου είναι πολύ κατατοπιστικό και σε βοηθά να οργανώσεις τη σκέψη σου. Μη θορυβηθείτε από τη μεγάλη αυτή λίστα. Η εξαιρετική αφήγηση θα σας συναρπάσει και η μαγεία που παράγεται θα ενθουσιάσει και τον πιο απαιτητικό ενώ θα έχει κερδιθεί μια γνώση ή το έναυσμα ώστε να αναζητήσει κανείς περισσότερα για τα μέρη, την ιστορία και τα πρόσωπα του πονήματος.

Στα πλαίσια αυτής της γνώσης, κράτησα μια σημείωση, όταν γράφει ότι ...οι άνθρωποι πολλές φορές χάνουν το μέτρο και φανατίζονται για πράγματα που δεν πρέπει· επειδή είναι στη φύση τους να αντιδρούν όπως τα ζώα, κάθε φορά που ξεχνούν την πνευματική τους υπόσταση, γκρεμίζοντας μέσα σε μια στιγμή όσα έχουν δημιουργήσει με κόπο, γιατί, τελικά, -ισχύει- σε όλες τις εποχές ο άνθρωπος να προχωρά (ακόμα και με άλματα) σε θέματα επιστημονικά, τεχνολογικά, φιλοσοφικά κ.ά. όμως να παραμένει (και) «ημιτελής» κι «ελαττωματικός», προσγειωμένος εντέλει στη γήινη υπόστασή του. Συνεπακόλουθα, αν κανείς έχει το σθένος και το πείσμα -και ό,τι άλλο χρειάζεται- να υπερβεί τις ενστικτώδεις ορμήσεις μπορεί να φτάσει το ανώτερο, αλλά χρειάζεται και ταπεινότητα γιατί οι όποιες κατακτήσεις δύναται να χαθούν μέσα σε μία στιγμή.
Το δεύτερο πράγμα που κράτησα -πέρα από την συναρπαστική μυθογραφική αφήγηση- είναι ότι η Ιστορία κάνει κύκλους. Ας θυμόμαστε ότι εκείνος που γνωρίζει -και δε ξεχνά!- είναι σε πλεονεκτική θέση ενώ μέσω αυτής της γνώσης μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα, να προετοιμαστεί· ίσως και να τα αλλάξει;(!)

...μια παλιά προφητεία λέει ότι, μετά τη συμφορά που θα πέσει στην Κωνσταντινούπολη, ένας άγγελος θα εμφανισθεί με τη ρομφαία του και θα πλησιάσει έναν άσημο και ασήμαντο άντρα, ο οποίος θα στέκεται ολομόναχος και ντυμένος φτωχικά μπροστά στον Κίονα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο άγγελος θα του παραδώσει τη ρομφαία και θα του ζητήσει να πάρει εκδίκηση για τον λαό του Κυρίου. Τότε...

Διαβάστε και γνωρίστε αυτή την Σίβυλλα, τη μάγισσα με τις τεράστιες δυνάμεις, τη γυναίκα με τις αδυναμίες, το μαγικό παραμυθένιο πλαίσιο με την εξαίσια πλοκή που σκάρωσε για εμάς η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου... το ταξίδι ανά τους αιώνες που θα σας ενθουσιάσει και θα σας συνεπάρει.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Το μυθιστόρημα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, Σίβυλλα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άνεμος.
Ευχαριστώ τις εκδόσεις Άνεμος για τη διάθεση του βιβλίου.
Το παραπάνω περιέχει αποσπάσματα.

Στο οπισθόφυλλο:
Μια μαγική, μυθική ύπαρξη γεννιέται και μεγαλώνει στον απαιτητικό δέκατο τέταρτο αιώνα, με προορισμό να φέρει σε πέρας την προσωπική της δοκιμασία. Τυφλωμένη από τις τεράστιες ικανότητες που διαθέτει και τον άκρατο εγωισμό της θα επαναστατήσει, θα θελήσει να σπάσει τις αλυσίδες της νομοτέλειας στην οποία είναι υποχρεωμένη να υπακούει και θα το πληρώσει πολύ ακριβά.
Θα καταφέρει να βρει τη δύναμη να φτάσει στην ουσία των πραγμάτων και να δει καθαρά τον λόγο της υπόστασής της; Όταν όλα καταρρεύσουν, θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να επανορθώσει;
Ένα έπος γεμάτο αρμύρα, κάστρα και πέλαγος, με άντρες σκληρούς και δυνατούς, που εκτείνεται από την αρχαιότητα έως και τον εικοστό αιώνα. Η Χίος απέναντι στη Γένουα, η στέψη ενός Παλαιολόγου στην Αγία Σοφία, ένας λαός αντιμέτωπος με βαρβαρικά στίφη, η μοιραία και τραγική άλωση της Πόλης. Όλα μέσα από τα μάτια και τις πράξεις αυτής της σαγηνευτικής Σίβυλλας.
Μια καταιγιστική γραφή, μια καθηλωτική μυθοπλασία ανάμεσα στην Ιστορία και τον μύθο που αγγίζει τα όρια του θρύλου και συνταράσσει, για να μας αφήσει στο τέλος τη λυτρωτική γεύση της ολοκλήρωσης, της αισιοδοξίας και της νίκης.

Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε ξενοδοχειακά στη Ρόδο (ΑΣΤΕΡ) και οικονομικά στη Θεσσαλονίκη (Ανωτάτη Βιομηχανική), όπου έμεινε και εργάστηκε για είκοσι χρόνια. Είναι παντρεμένη και ζει στην Αθήνα.
Αρθρογραφεί σταθερά στα διαδικτυακά περιοδικά The Mythologists, iporta.gr, anemosmagazine.gr, koukidaki.gr. και στα βιβλιοσημεία. Πολλά από τα άρθρα της μπορείτε να τα βρείτε και στο προσωπικό της μπλoγκ: myownnovelsworld.blogspot.com.
Εργογραφία:
Σαν στάχυα στο χρόνο, Διόπτρα, 2012
Στη σκιά των αιώνων, Διόπτρα, 2013
Από ξύλο και ασήμι, Διόπτρα, 2015
Ανεξέλεγκτο πάθος, Εμπειρία Εκδοτική, 2017
Όταν σωπαίνει το φως, Άνεμος Εκδοτική, 2018
Σίβυλλα, το τίμημα της ύβρεως, Άνεμος εκδοτική, 2019

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη