Θύελλα στη Βενετία

Ενάντια σε κάθε εμπόδιο

Το «Θύελλα στη Βενετία» είναι το τρίτο έργο της συγγραφέως Βενετίας Πιτσιλαδή-Σούαρτ και πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με ακμές ψυχογραφήματος ενώ είναι πλαισιωμένο από ιστορικά στοιχεία σχετικά με τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις σελίδες του.

Η ιστορία του μιλάει για τον κόντε Διονύσιο Γιαννάτο που ξεκινώντας ένα φτωχό παιδί από την Κέρκυρα, πάλεψε και άλλαξε τη ζωή του καταφέρνοντας να κατακτήσει τη Βενετία αγγίζοντας την κορυφή της επιτυχίας ως μεγιστάνας των επιχειρήσεων αλλά και ως μπον βιβέρ. Μια αχαλίνωτα δυναμική προσωπικότητα και ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος που στην πολυτάραχη ζωή του γνώρισε πολλές γυναίκες και τρεις από αυτές (τη Λουίζα, την Ορνέλα και τη Χρύσα) θα τις γνωρίσουμε μέσα στο μυθιστόρημα, ενίοτε συγκρινόμενες και άλλοτε σε αντίθεση ή αντιδιαστολή με την πιο μοιραία γυναίκα όλων για την κόντε Γιαννάτο, τη μητέρα του.

«Άρχισα να αναρωτιέμαι αν πράγματι η θλίψη δίνει ηδονή. Σίγουρα η θλίψη δίνει έμπνευση σε όλους τους καλλιτέχνες. Οι πιο πολλοί δημιουργοί, είτε είναι συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφοι ή μουσικοσυνθέτες, έχουν γράψει τα καλύτερα έργα τους μέσα στα αισθήματα της μοναξιάς και της θλίψης.»

Το «Θύελλα στη Βενετία» διηγείται μια ιστορία που μιλάει στην καρδιά μας και μπορεί κατά σημεία να είναι βαθιά ερωτικό αλλά εν γένει διατηρεί μία αμείωτη συναισθηματική βάση που αναβλύζει αγάπη για την Ελλάδα, τη ζωή και τον άνθρωπο.

Ποιητικός λόγος, δυναμικός, ελπιδοφόρος μα και συγκινητικός ενώ μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα είναι διάχυτη σε ολόκληρο το κείμενο. Αρκετά σημεία φιλοσοφικών στοχασμών και ρήσεων από τις σκέψεις και τα λόγια των ηρώων και διαμέσου αυτών, η αγάπη της συγγραφέως σε μεγάλες πένες είναι διάχυτη στο σύνολο του έργου καθώς διαφαίνεται ο Μάρκες, ο Μίλλερ, αλλά και ο Νίτσε και ο Κοέλιο.

«Πρέπει να κοιτάς πάντα μπροστά, το μέλλον. Μην αφήνεις το παρελθόν να σε παρασύρει στο πίσω, στο τέλμα, στην αυτολύπηση. Μπροστά, μόνο μπροστά... Πάντα μπροστά!»

Αγώνας για επιβίωση, πείσμα για ένα καλύτερο μέλλον και ακράτητος δυναμισμός είναι μονάχα λίγα από τα στοιχεία που συστήνουν το βιβλίο ενώ μέσα από τις σελίδες του αναδύεται ένας νόστος για την πατρίδα και μια αχαλίνωτη ελπίδα πως παρά τα όσα στραβά θα σου συμβούν, οφείλεις να μην απογοητευτείς και να παραδοθείς στα γεγονότα.
Αποτελεί ένα λογοτεχνικό ψυχογράφημα που μέσω των τραυμάτων και των δοκιμασιών των ηρώων του, προσφέρει στον αναγνώστη τη θέση πως για να κατακτήσεις εκείνο που έχεις ονειρευτεί στη ζωή σου, οφείλεις να δώσεις πολλές μάχες με δεκάδες διεκδικήσεις, αγώνες και αμείωτη δύναμη για να καταφέρεις να χτίσεις τις στέρεες βάσεις της ζωής σου.

Συνοδέψτε αυτό το αναγνωστικό ταξίδι ακούγοντας τον δίσκο «Le femmes de ma vie» του Joe Dassin.
Περισσότερα του Γιώργου Τζιτζικάκη
Βρείτε τον Γεώργιο Τζιτζικάκη στο Facebook και Facebook page

Το μυθιστόρημα της Βενετίας Πιτσιλαδή-Σούαρτ, Θύελλα στη Βενετία, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Η Βενετία Πιτσιλαδή-Σούαρτ γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, αλλά από πολύ μικρή μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε δημοσιογραφία, δημόσιες και κοινωνικές σχέσεις. Στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου σπούδασε συμβουλευτική ψυχολογία. Εν συνεχεία, στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης σπούδασε ψυχολογία και επιστήμες της εκπαίδευσης. Παντρεύτηκε Ελβετό και απέκτησε δυο παιδιά. Ζει μόνιμα στη Γενεύη εδώ και σαράντα χρόνια, όπου εργάστηκε ιδιωτικά κάνοντας Συμβουλευτική Ανθρωπίνων Σχέσεων. Είναι ενεργό μέλος πολλών συλλόγων φιλανθρωπικών, πολιτιστικών, κοινωνικών καθώς και λογοτεχνικών και υπεύθυνη του ελληνικού λογοτεχνικού «Κύκλου Βιβλιόφιλων Γενεύης» για πάνω από δεκατρία χρόνια.

Περισσότερα: