Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Τιτίκα Νικηφοράκη

Η μεγάλη και σημαντική αυτή ηθοποιός γεννήθηκε το 1914 στο Ηράκλειο Κρήτης και μας αποχαιρέτησε στις 19 Οκτωβρίου 2019, πλήρης ημερών και με μια σημαντικότατη καριέρα πίσω της.
Αεικίνητη και δραστήρια ως το τέλος άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη για τον θεατρικό μας κόσμο. Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (21/8/1958) για την παράσταση «Ζακυνθινή σερενάτα» του Διονυσίου Ρώμα που ανέβηκε στο θερινό θέατρο της οδού Μαυρομματαίων.
Από τη δεκαετία του 1930, που αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, μέχρι σήμερα διένυσε πολλά χιλιόμετρα στο θεατρικό σανίδι. Η φωτογραφία, τραβηγμένη από τον σημαντικό φωτογράφο του θεάτρου Elite, είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μαύρη δαντέλλα» (της Leslie Storm, θέατρο Αθηνών, 1954-1955).
Δημιούργησε αξέχαστους ρόλους και μοναδικά θεατρικά σχήματα και οργανισμούς, κυρίως σε συνεργασία με τον σύζυγό της, ηθοποιό και σκηνοθέτη Νίκο Χατζίσκο, με τον οποίο είχαν ιδρύσει μεταξύ άλλων και το θέατρο Κάβα. Η φωτογραφία, τραβηγμένη από τον σημαντικό φωτογράφο του θεάτρου Elite, είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Το λιοντάρι το χειμώνα» (του Τζαίημς Γκόλντμαν, θέατρο Κάβα, 1975-1976).
Το 2000 τιμήθηκε για το σύνολο της προσφοράς της στο θέατρο από το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο με το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη». Η φωτογραφία είναι του 1972.
Η μορφή της αποτυπώθηκε και σε εξώφυλλα τουλάχιστον δύο βιβλίων (η έρευνα συνεχίζεται): «Τέσσερις ερημιές» (Αθήνα: Κέδρος, 1981) και «Έξι ρόλοι για σολίστες» (Αθήνα: Γκοβόστης, 1986).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Ευχαριστώ θερμότατα για άλλη μια φορά το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.) για την παραχώρηση του πολύτιμου και σπάνιου υλικού που με τόση αγάπη και φροντίδα διασώζει.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη