Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ζητείται θάρρος!

Έργο Cliff Hawley

Αυτή η δύναμη που σε κάνει να «βγαίνεις μπροστά». Στην πρώτη γραμμή της ζωής. Σε πείσμα του φόβου. Αυτή η αρετή που σε σπρώχνει να υπερασπίζεσαι τα πιστεύω σου, συνειδητά και υπεύθυνα με τη στόφα του ήρωα και του δίκαιου. Αυτό το όπλο που μάχεται για την αλήθεια, που δε φοβάται να ρισκάρει, που στέκεται "παλικάρι" μπροστά στις δυσκολίες της ζωής.

Θάρρος είναι το ενεργειακό κύμα πίσω από κάθε μεγάλη πράξη, η σπίθα που ανάβει τη φωτιά στα πρώτα δειλά βήματα της ανάπτυξης, η δύναμη που φουσκώνει τα πανιά και σε σπρώχνει μπροστά στο ταξίδι της ζωής.
Θάρρος σημαίνει να αψηφάς την κριτική, να στηρίζεσαι στον εαυτό σου και κυρίως να είσαι πρόθυμος να δεχτείς και να διδαχτείς από τις συνέπειες των επιλογών σου. 
Σημαίνει να ζεις τη ζωή σου όπως την επιλέγεις, κόβοντας τα νήματα με τα οποία σε κρατούν οι άλλοι και σε τραβούν εδώ κι εκεί.
Το θάρρος καταπολεμά τη θλίψη, στο θάρρος στηρίζεται η πρόοδος, αυτό οδηγεί σε πνευματικές κατακτήσεις, στο αίσθημα ικανοποίησης, στη γενναιότητα της σκέψης. Είναι η αληθινή χαρά της ζωής.
Ζητείται θάρρος λοιπόν, ειδικά τώρα στα κρίσιμα! Να ορθώσει αναστήματα, να βρει λύσεις, ν’ αντισταθεί στα σημεία των καιρών. Κυρίως όμως να εμπνεύσει με σθένος τις νεαρές, τρυφερές ηλικίες, σαν πυξίδα καθοδήγησης στο ανασφαλές μέλλον τους.

Με όπλο το θάρρος, η Λέσχη μας, ταξιδεύει 38 χρόνια στη ζωή και τον πολιτισμό, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα παιδιά και τους νέους και στο πώς ν’ αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα από θέση δύναμης κι αυτοπεποίθησης.
Το θάρρος εμπνέει και διαπνέει το έργο της, την αλήθεια της, τις εβδομάδες βιβλίου στα σχολεία, τις παιδικές ψυχαγωγίες, τις δανειστικές βιβλιοθήκες που προικίζουν η μία μετά την άλλη τα παιδιά απομονωμένων και ακριτικών χωριών μας. Το θάρρος δίνει πνοή στα νιάτα και είναι για τη Λέσχη κύριο μέσο αγωγής με ανθρώπινο πρόσωπο. Είναι αυτό που πλάθει ελεύθερες, υπεύθυνες, συνειδητές, άρτιες προσωπικότητες.
«Ο φόβος χτύπησε την πόρτα. Η πίστη πήγε να ανοίξει… και δεν ήταν κανένας!»
Ρόζαμουντ Πίλτσερ, Σεπτέμβρης, εκδόσεις Ωκεανίδα

«Θαρσείτε! Εγώ νενίκηκα τον κόσμο»
Ιησούς
Γλυκιά η προσδοκία της σοφής αγωγής:
«Ό,τι δώσεις σ’ ένα παιδί κάποια μέρα στο επιστρέφει. Κι άμα το αρνηθείς θα τ’ αρνηθεί με τη σειρά του. Το κακό που του κάνεις μπορεί κι αυτό να το επαναλάβει. Μα αν γεμίσεις τα νεαρά του πανιά με την πνοή της δύναμης, του θάρρους και της ευθύτητας τότε μπορεί ν’ αρμενίζει και ξέρει ν’ αντιμετωπίζει τη θύελλα.»
Μάρτιν Γκραίη, Το βιβλίο της ζωής, εκδόσεις Μπουκουμάνης
Η κραυγή της τόλμης:
Με τι γλώσσα να μιλήσουν;
με ποια φωνή να φωνάξουν;
των χρόνων οι άνεμοι,
που όσα κι αν πήραν μαζί τους αφήσαν πίσω μια λάμψη ήλιου
μεσημεριανού.
Παιδιά άγουρα καλεσμένα όλα στις προσδοκίες
θα βάψουν πάλι,
τις γειτονιές πολύχρωμες,
με τη γενναιότητα
και την κραυγή της τόλμης.
Βίου απόσταγμα, Ζωής Τατάκη-Ιωσηφίδου, εκδόσεις Λύχνος

Του πουλιού το θάρρος
Στάσου όπου βρίσκεσαι. Σε κάθε θέση χαίνει ένα βάραθρο κι υπάρχει μια κορφή.
Για όποιονε ξέρει να μην πέσει παντού είναι κέντρο και παντού είναι μέση, παντού είναι μια χαρά κρυφή.
Ζυγίσου όπου κι αν βρίσκεσαι. Το βάρος δε σπρώχνει κάτω, προς τ’ απάνω πάει.
Για σένα, που έχεις του πουλιού το θάρρος, το πόδι πάντα σε κορφή πατάει!
Αίμου Αυρήλιου, Απλοί φθόγγοι σε στίχους…

«Χρειάζεται αρετή και τόλμη η ελευθερία», Ανδρέας Κάλβος

«Αν χάσετε το θάρρος σας, χάνετε τα πάντα», Γκαίτε

«Ο άνθρωπος τρομάζει μπρος στην ελευθερία του. Δεν την διδάχθηκε ποτέ, του είναι οδυνηρά ξένη. Επιλέγει τη μιζέρια του οικείου απ' τους ανοιχτούς ορίζοντες του ανοίκειου. Η σκλαβιά θεωρείται ασφαλέστερη.»
Μάρω Βαμβουνάκη, Λουλούδι της κανέλλας, εκδόσεις Φιλιππότης

«Το ν' αναλαμβάνει το άτομο ευθύνη για τον εαυτό του είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για μια πραγματική εσωτερική ελευθερία.»
Χόρνευ, Οι συγκρούσεις του εσωτερικού μας κόσμου, εκδόσεις Ταμασός

«Tο θάρρος που σήμερα μας ενδιαφέρει, είναι μια δύναμη που μας κατέχει ολόκληρους, που μας προφυλάσσει απ’ τον κατακερματισμό μας μέσα στις εναλλαγές της καθημερινότητας.»
J.L.Servan Schreber, H επιστροφή του θάρρους, εκδόσεις Ροές

«Λογικότερο πράγμα από τη δειλία δεν υπάρχει στον κόσμο. Πάντα έχει το δίκιο της. Σήκωσε ραγιά το κεφάλι σου κι ύστερα σήκωσε και την ψυχή σου! Σώνει πια.»
Λόρδος Βύρων

«Μετά 400 χρόνια δουλείας
Απ’ τους ντόπιους τυράννους και τον μέσα μας τύραννο -της εθελοδουλείας- πώς θα γλιτώσουμε;!
Μετά 190 χρόνια ελευθερίας
Τι λογής ζωή είναι μια ζωή μέσα στο φόβο; Είναι η ζωή του ανθρώπου που περπατάει με το βλέμμα χαμηλωμένο. Η ζωή του σκλάβου. Όμως η μοίρα που μας καλεί δεν είναι η μοίρα των σκλάβων, αλλά η μοίρα των παιδιών και των αδελφών. Είναι η μοίρα της αγάπης και της ελευθερίας. Γιατί αληθινή ελευθερία δεν είναι να κάνουμε ό,τι μας τύχει, αλλά να ζούμε σαν πλάσματα ελεύθερα από το φόβο.»
Σουζάνα Ταμάρο, Απάντησέ μου, εκδόσεις Ωκεανίδα

«Να μην εξαρτάστε από το θάρρος και την παλικαριά των άλλων. Ο καθένας από σας πρέπει να κάνει θυσίες για να γίνει ήρωας. Τότε μόνο θα μπορέσουμε ν' απολαύσουμε την πραγματική ελευθερία.»
Αούγκ Σαν Σου Κουί, Απελευθέρωση από το φόβο, εκδόσεις Χατζηνικολή

«Η ελευθερία θέλει κουράγιο και άσκηση. Κουράγιο τελικά είναι το πόση ελευθερία αντέχουμε.»
Μάρω Βαμβουνάκη, Το τραγούδι της μάσκας, εκδόσεις Φιλιππότη

«Αν δε διακινδυνεύσουμε τίποτε, δε θα κερδίσουμε τίποτε. Ο συντηρητικός που επιθυμεί να βρίσκεται σε ασφάλεια, είναι ένα πλάσμα αποστεωμένο.»
Καρρέλ - Αθανασιάδης, Βεβαιότητες και αμφιβολίες, εκδόσεις Εστία

«Η μεγαλύτερη δύναμη του ατόμου βρίσκεται στην πιο μεγάλη δυνατή ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του και αυτό σημαίνει επίσης στην πιο μεγάλη αυτογνωσία του. Το "γνώθι σ’ αυτόν" είναι μια από τις βασικότερες επιταγές που αποσκοπεί στη δύναμη και την ευτυχία του ανθρώπου.»
Φρομ, Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία, εκδόσεις Μπουκουμάνης

«Για να ζήσεις χρειάζεται θάρρος. Τόσο ο ανέπαφος σπόρος, όσο κι εκείνος που σπάει το περίβλημά του έχουν τις ίδιες ιδιότητες. Όμως, μόνο εκείνος που θα σπάσει το περίβλημά του θα είναι ικανός να μπει στην περιπέτεια της ζωής.»
Γκιμπράν, Οι ερωτικές επιστολές του Προφήτη, εκδόσεις Λιβάνης

Ένθη Κουιρίνη, Υπεύθυνη επικοινωνίας Ε.Λ.ΒΙ.
Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου





Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε έργο Cliff Hawley.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη