Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Συνέντευξη με τον Χρήστο

Κώστας Λαζαράκης

Κώστας Λαζαράκης

Κώστα σε καλωσορίζω στον χώρο της Λογοτεχνίας. Καλοτάξιδη η πρώτη ποιητική
σου συλλογή, το «Ψήγμα». Αλήθεια, γιατί τώρα η εμφάνισή σου και γιατί «Ψήγμα» ο τίτλος της ποιητικής συλλογής σου;
Κώστας Λαζαράκης: Μπορεί να ακούγεται μεταφυσικό αλλά πιστεύω πως τα πράγματα γίνονται σε μεγάλο βαθμό ερήμην των ανθρώπινων προγραμματισμών. Έχουν και εκείνα τους δικούς τους κανόνες και χρόνους. Τώρα όσον αφορά το ψήγμα έχει σίγουρα να κάνει με τη γνώση ότι οι δημιουργίες ενός εκάστου δεν μπορούν παρά να είναι ψήγματα σε έναν ωκεανό λέξεων και νοημάτων.

Πότε ξεκίνησες να γράφεις; Θυμάσαι θεματική των πρώτων ποιημάτων σου;
Κ.Λ.: Από την εφηβεία ξεκίνησα να γράφω. Σίγουρα οι θεματικές μου δεν ήταν εύκολο να ξεφύγουν από τους κοινούς προβληματισμούς ενός νέου, που πρέπει να ζήσει και να κατανοήσει έναν κόσμο που με τίποτα δεν τον εξέφραζε. Είναι τα χρόνια της αμφισβήτησης, που σχεδόν οφείλουμε να θέλουμε να αλλάξουμε το τοπίο γύρω μας. Και σίγουρα η ποίηση είναι ένα καταφύγιο διαφυγής.

Τα πρώτα σου διαβάσματα περί ποίησης, ποιους ποιητές και συγγραφείς αφορούσαν;
Κ.Λ.: Επηρεασμένος βαθιά από την οικογένεια μου, σίγουρα τέτοιοι ποιητές ήταν ο Ρίτσος, ο Ελύτης αλλά και οι λεγόμενοι ποιητές της ήττας, όπως οι Λειβαδίτης και Αναγνωστάκης.

Βάσει του ποιήματος σου «Εμείς» μέχρι πότε θαρρείς ότι θα καθόμαστε «να προσδιορίζουμε το αυτονόητο της ανυπαρξίας μας υμνώντας το παρελθόν»;  Μήπως είναι λίγο επικίνδυνη η γενίκευση του «εμείς» με την έννοια του ποιους εννοείς;
Κ.Λ.: Με το εμείς, ίσως ακουστεί υπερφίαλο, αλλά επιδιώκω τη σύνδεση με το πνεύμα και όχι το γράμμα του στίχου ή του λόγου. Βαθιά μου επιθυμία, ο καθένας να ταυτιστεί με το εμείς που επιθυμεί και, ω του θαύματος, ας είναι με το εμείς που έχω εγώ προσωπικά στο μυαλό μου. Ένα δέσιμο που δεν περιέχει εξηγήσεις, ιδιαίτερες αναλύσεις, αλλά μια συγκατάβαση των ματιών και της σκέψης. Ότι καταλαβαινόμαστε σε ένα επίπεδο δεσίματος, που υπερβαίνει τις αναφορές του λόγου και τις δαιδαλώδεις και αμφίσημες ερμηνείες του.

Από την εικόνα που έχεις σχηματίσει στους μέχρι τώρα χώρους εργασίας σου, σε οικοδομές και σούπερ μάρκετ, η λογοτεχνία υπάρχει σε λόγια, σκέψεις, προτιμήσεις των εργαζομένων;
Κ.Λ.: Σίγουρα υπάρχει, ακόμη και αν αυτή είναι καλυμμένη με τον μανδύα της υποσυνείδητης έκφρασης. Φρόντισαν για αυτό οι παλαιότεροι ημών, και αν κάτι μένει να γίνει από εμάς, ας γίνει.

Ποια η γνώμη σου περί κοινωνίας και πολιτισμού;
Κ.Λ.: Ότι είναι δυο άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες. Και από μαρξιστική σκοπιά αυτό που ονομάζεται εποικοδόμημα ή πολιτισμός δεν είναι πάρα το αντίκρισμα των κοινωνικών σχέσεων. Πιστεύω ακράδαντα εν ολίγοις ότι είμαστε γεννήματα των εποχών μας. Όλη η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αποτέλεσμα ερεθισμάτων που πηγάζουν από την ζύμωση που τελείται εντός του κοινωνικού ιστού. Οποιαδήποτε αλλαγή εκπορεύεται από αυτήν ακριβώς τη ζύμωση.

Άλλα ενδιαφέροντα σου πέραν των λογοτεχνικών, ποια είναι;
Κ.Λ.: Θα έλεγα η μουσική και ο κινηματογράφος.

Οι συχνότερες εμπνεύσεις γραφής της δικής σου ποιητικής γραφής τι αφορούν;
Κ.Λ.: Εκπορεύονται απόλυτα, θα τολμούσα να πω, από τη σύγκρουση της ανάγκης για διαφυγή από ένα πλαίσιο δυστοπικό, με την παράλληλη γνώση ότι όλο αυτό θα γίνει παρόντος εμού ενεργά και καταλυτικά. Οι απλές καθημερινές μου προσλαμβάνουσες είναι το μοτίβο γύρω από το οποίο χτίζω τη μορφολογία της ποίησής μου.

Αγαπημένη σου ποιητική φράση που σε εκφράζει υπάρχει;
Κ.Λ.:
Εσύ αρνήθηκες τον γενικό κανόνα.
Άφησες πλαγιασμένο στο κρεβάτι σου το ομοίωμά σου
μην καταλάβουν πως εσύ πλανιέσαι
στο μέγα δάσος, άοπλος κυνηγός,
φορώντας τις λευκές σου μπότες.
                                                                                                                
Ξέρω ότι έχεις έτοιμες νέες ποιητικές συλλογές. Ποια τα επόμενα σχέδια σου;
Κ.Λ.: Ναι είναι αλήθεια, έχω στα σκαριά μια ακόμα ποιητική συλλογή. Πιστεύω σχετικά σύντομα θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω κάτι καινούριο.

Σ' ευχαριστώ που μου πρόσφερες την πρώτη σου συνέντευξη.
Καλοτάξιδο τόσο το πρώτο σου ποιητικό πόνημα όσο και το από εδώ και πέρα ζόρικο κολύμπι στα λογοτεχνικά νερά.
Κ.Λ.: Και εγώ σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ψήγμα, Κώστα Λαζαράκη

Ο Κώστας Λαζαράκης γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μένει στα Μεσόγεια Αττικής κι εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος. Άρχισε να ασχολείται με την ποίηση από τα μαθητικά του χρόνια. Έχει μεγάλο υλικό από ανέκδοτες ποιητικές συλλογές. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στον ηλεκτρονικό τύπο. Τον Ιούλιο του 2021 εμφανίστηκε στα γράμματα με την πρώτη του ποιητική συλλογή η οποία τιτλοφορείται Ψήγμα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη